23.10.2009.

Zanimljivo predavanje o lijekovima održano je u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Lijekovi u službi marketinga

Zanimljivo predavanje o lijekovima održano je u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Jeste li ikada pomislili koliko su djelotvorni razni lijekovi koje pijete? Osobito oni koje uzimate preventivno, i to po nekoliko dnevno. Za sve "tabletomane" nužna propisana terapija trebala bi biti i knjiga internistice dr. Lidije Gajski Lijekovi ili priča o obmani. Na vrlo jednostavan i razumljiv način ona je u knjizi opisala na koje načine farmaceutska industrija ulazi u sve pore društva i uz pomoć marketinga i PR-a širi krug svojih korisnika. Navela je dr. Gajski brojne primjere za to, zbog čega je jedva i pronašla izdavača, a nakon objave izostala je i podrška kolega liječnika.

Zašto je knjiga stavljena na crnu listu farmaceutske industrije? Zato što u njoj dr. Lidija Gajski otvoreno razotkriva načine na kojima grade svoj poslovni uspjeh, financirajući znanstvena istraživanja koja onda idu u korist njihovih lijekova (financiraju oko 70% znanstvenih istraživanja), selekcijom informacija o istraživanjima spregom marketinških i PR agencija, koje u javnosti stvaraju sliku o potrebi uzimanja lijekova, te spregom s pojedinim liječnicima, pa čak i pacijentima koji su plaćeni da u javnim nastupima govore o prednostima pojedinog lijeka. Niti novinari nisu zaobiđeni u knjizi, jer su i oni ponekad u službi farmaceutske industrije, što iz namjere, što iz neznanja.

Kako se moglo shvatiti iz predavanja dr. Gajski, u posljednih dvadesetak godina došlo je i do nagle promjene parametara pa se tako velike skupine građana proglašavaju rizičnima i onda ih se uvjerava da počnu primjenjivati prevenciju. Navela je primjer da je prije desetak godina normala za krvni tlak bila 160/95 pa je pala na 140/90, a onda je optimalni tlak postao niži od 120/80. Slično je sa šećerom i kolesterolom. Da bi dostigli te zadane vrijednosti sve više ljudi uzima lijekove i postaje ovisno o farmakoterapiji. Doktorica Gajski kaže i da je od kolesterola stvoren rizik za srčani udar, od visokog tlaka za moždani, od šećera rizik za zatajenje bubrega i sljepoću.

Svrha toga je da se krug potrošača proširi sa stvarno bolesnih na zdrave, jer cilj je što veća potrošnja lijekova upitne djelotvornosti. Tako dr. Gajski navodi da se lijekovi za masnoću uvode svim ljudima nakon infarkta u golemim dozama, iako uopće ne postoje dokazi o djelotvornosti. I antidepresivi iz skupine SSRI u početku su bili registrirani samo za teške oblike depresije, a danas imaju 12 indikacija. Tu je i primjer za osteoporozu, koja se uopće nije spominjala kao bolest sve do 1994. godine, kada su za normalnu gustoću kostiju uzeti parametri za ženu između 20 i 30 godina. Najčešće posljedice te propagande su i sudjelovanje udruga bolesnika u nastojanjima da se pojedini lijekovi stave na listu HZZO-a.

To su tek neki od podataka navedenih na predstavljanju knjige. Sve u svemu, vrijedi nabaviti knjigu ili otići u knjižnicu i posuditi je.

M.Š.

 
23.10.2009.

U samoborskoj knjižnici predstavljen putopis Davora Rostuhara

Džungla u knjižnici

U samoborskoj knjižnici predstavljen putopis Davora Rostuhara

Džungla je naziv putopisa zagrebačkog pustolova Davora Rostuhara, koji prati njegovu ekspediciju u neistražene džungle Nove Gvineje do pronalaska jednog od posljednjih plemena koje još uvijek živi u kamenom dobu. Knjiga je predstavljena u, do posljednjeg mjesta ispunjenom, prostoru Gradske knjižnice Samobor.

Uz dojmljive fotografije i još dojmljivije priče, Rostuhar nas je poveo na zanimljivu dvosatnu ekspediciju u kojoj smo preletjeli neotkrivena i nepristupačna područja Zapadne Papue u potrazi za, prema njegovim riječima, rajskim vrtom.

Kad je nakon nekoliko poluuspješnih ekspedicija konačno pronašao više grana vidljivo srušenih kamenom sjekirom, znao je da se potraga bliži kraju. S plemenom Banggatunga proveo je desetak dana uključivši se u njihovu svakodnevicu – gradnju kuća na drveću, lov, pripremanje hrane. S dobrim kanibalima, kako ih sam Rostuhar naziva, komunicirao je preko dva prevoditelja, a među ostalim smo saznali da je najveća vrijednost nekog čovjeka ogrlica psećih zuba, a da na drveću žive zbog ravnoteže u odnosu s duhovima predaka i šume. Osim njihove svakodnevice posebno su ga zanimali sadržaji s područja etnologije i antropologije, filozofije, religije i mitologije, kojima barata na popularan i razumljiv način.

Oni koji nisu imali prilike doživjeti Džunglu iz prve ruke, mogu je posuditi na Odjelu za odrasle GK Samobor.

M.C.

Davor Rostuhar rođen je 1982. u Zagrebu. Počeo je putovati sa 16 godina, a od 2001. putovanjima se bavi profesionalno. Dosad je posjetio sedamdesetak zemalja te objavio više od 100 reportaža i 1000 fotografija u raznim tiskovinama: National Geographic, Geo, Meridijani, Globus, Playboy i dr. Objavio je knjige Samo nek' se kreće, 2003. i Na putu u skrivenu dolinu, 2006. godine.

 
23.10.2009.

Predstavljena antologija hrvatskog pjesništva Hvaljen budi, Gospodine moj

I Jožine tri pjesme

U crkvi sv. Franje na Kaptolu 22. listopada predstavljena je antologija hrvatskog pjesništva pod nazivom Hvaljen budi, Gospodine moj, kojoj su nakladnici zagrebačka Alfa i Vijeće franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Velebno izdanje (700 str.) obuhvatilo je hrvatske pjesnike od Marka Marulića do suvremenika.

Urednici Vladimir Lončarević, Božidar Petrač i Nevenka Videk uredili su ovo reprezentativno izdanje vežući izlazak o 800. obljetnici otkako je sveti Franjo iz Asiza utemeljio franjevačku redovničku zajednicu.

Među autorima, čak s tri pjesme, zastupljen je sugrađanin, književnik Joža Prudeus, kojemu je ovo treće antologijsko uvrštenje (antologija hrvatskog haiku pjesništva, hrvatskog uskrsnog stiha) ovog puta s tematikom asiškoga sveca.

U punoj kaptolskoj crkvi knjigu su predstavila dvojica otaca franjevca i Božidar Petrač, a izbor pjesama krasnoslovio Enes Kišević. Večer su oplemenili skladnim pjevanjem članovi Zbora franjevačkih bogoslova.

K.R.

 
23.10.2009.

Nastup HPD Jeka u Taboru

Pronio se glas diljem Europe

U sklopu niza koncerata kojima HPD Jeka proslavlja 135. obljetnicu, koncert u Taboru bio je poseban.

Pet duhovnih pjesama i desetak svjetovnih, međimurskih i samoborskih, diglo je na noge polaznike seminara Kursiljo koji se je održavao ovih dana u Samoboru. Seminaristi iz svih dijelova Europe - Irci, Englezi, Talijani, Španjolci, Austrijanci, Mađari te stanovnici Gibraltara, ovacijama i pljeskom zahvalili su zboru na sjajnom nastupu.

Uz Jeku je u zadnje tri pjesme nastupio i sjajan mladi tamburaški sastav iz Petrinje, što je upotpunilo ovu glazbenu večer.

Ivana Kabaj

 
23.10.2009.

U Rakovom Potoku počela s radom nova kazališna družina

Gospon lovac u lovu na publiku

Odnedavno u našem kraju djeluje nova kazališna scena. KUD Rakov Potok osnovao je kazališnu družinu koja već marljivo priprema legendarnu predstavu Gospon lovac, po predlošku slavnoga francuskog komediografa Georges Feydea. Radi se o ljubavnim jadima i spletkama dokone zagrebačke visoke klase. Feydeau vrlo vješto postavlja svoje likove, nama bliske osobe, u naizgled nemoguće situacije koje dovode do apsurdnih nesporazuma i zabuna. No, sve na kraju završava na najbolji mogući način: salvama smijeha. Sam je sebe autor nazvao kemičarem koji u "svoju pilulu stavlja gram zapleta, gram razuzdanosti, gram zapažanja".

Djelo je to koje će nas razvedriti, nasmijati, brzo raspršiti naše brige. Inicijativa je krenula od Andreje Grubiše, koja je vrlo profesionalno i strpljivo svoj entuzijazam uspjela prenijeti na sve glumce - amatere, a probe su već u punom jeku.

Premijera se s očekuje krajem veljače ili početkom ožujka sljedeće godine. Očekuje se odlična gluma, dobra režija i izvrsna zabava, a za nadati se je i postavljanju novih djela na scenu ovog amaterskog teatra.

I.H.

 

Zanimljivo predavanje o lijekovima održano je u samoborskoj Gradskoj knjižnici

U samoborskoj knjižnici predstavljen putopis Davora Rostuhara

Predstavljena antologija hrvatskog pjesništva Hvaljen budi, Gospodine moj

Nastup HPD Jeka u Taboru

U Rakovom Potoku počela s radom nova kazališna družina

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002