22.11.2009.

U Zagrebačkom HNK premijerno je izvedena predstava Građanin plemić

Želja snoba za uspjehom i položajem

U Zagrebačkom HNK premijerno je izvedena predstava Građanin plemić

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu je premijerno izvelo predstavu Građanin plemić, djelo najvećeg francuskog komediografa Molièrea i velikog majstora barokne glazbe Jean-Baptiste Lullyja. Djelo je to u formi komedija-balet i smatra se jednim od najboljih djela tog specifičnog žanra, gdje se uz prozne na sceni odvijaju plesne međuigre uz pjevane dijelove. Redateljsku palicu ove predstave vješto i spretno je uzeo u ruke Krešimir Dolenčić, a dirigentsku Saša Britvić, koji ravna Hrvatskim baroknim ansamblom, i koji osim u glazbenom sudjeluje i u vizualnom doprinosu predstavi. Građanin plemić je zajednički projekt Drame, Opere i Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta, u kojoj sudjeluju brojni umjetnici iz sve tri umjetničke grane.

Građanin plemić djelo je koje na duhovit način govori o želji bogatog skorojevića za uspjehom i položajem u društvu. Gospodin Jourdain je uvjeren kako se novcem sve može kupiti, od znanja glazbe i plesa, učenja filozofije i mačevanja, te od uglađenog ponašanja, prijatelja i društvenog statusa. No, uspon na društvenoj ljestvici je trnovit, posebice za malograđane i skorojeviće, pa će to i on osjetiti na svojoj koži.

Raskošni i maštoviti kostimi, bogata scenografija; perike, bijeli puder, kristalni lusteri i puni stolovi doista uvjerljivo dočaravaju dvor Luja XIV. Glavnu ulogu skorojevića, koji je svojim malo čudnim i poznatim naglaskom, izazivao simpatije publike, tumači Siniša Popović, njegovu povrijeđenu ženu Alma Prica, dok je uloga sluškinje povjerena Zrinki Cvitešić, koja je bila "simpatično sirova".

Karta više tražila se za premijeru možda i iz razloga što smo u današnje doba željni i gladni komedija, odnosno "lakših" djela, ili je vladalo posebno zanimanje kako će biti prikazan skorojević i hoćemo li naći neke sličnosti s današnjim vremenom. Svaka sličnost vjerojatno nije slučajna.

Rajka Križanac

 
22.11.2009.

Poznati dječji pisac Božidar Prosenjak na Dječjem odjelu Gradske knjižnice

Spisateljstvo počelo zadaćama

Poznati dječji pisac Božidar Prosenjak na Dječjem odjelu Gradske knjižnice

Jedan od najpoznatijih dječjih pisaca, Božidar Prosenjak, posjetio je 20. studenog Dječji odjel Gradske knjižnice i razveselio učenike trećih razreda OŠ Sveta Nedelja. Kako su sva njegova djela rado čitana, a tekstovi uvršteni u školske udžbenike, učenici su s velikom pažnjom slušali piščevo izlaganje. Pokazali su veliko zanimanje za pripovijetku Sijač sreće te autorov najpoznati roman Divlji konj, koji je i mnogima odraslima ostao u dobrom pamćenju te zauzima i mjesto na pokojoj polici kućne biblioteke.

Prosenjak je učenike upoznao sa svojim djetinjstvom, školskim danima te počecima spisateljskog stvaralaštva. Glavna motivacija u pisanju bila mu je učiteljica, zbog koje je pisao i najbolje zadaće na svijetu. Zanimljivo je da se njegovi biografski elementi mogu iščitati u brojnim pričama. Na kraju književnog susreta uslijedilo je postavljanje različitih pitanja te autorovo potpisivanje knjiga.

B.M.

 
22.11.2009.

HPD Jeka održalo slavljenički koncert i u zagrebačkoj katedrali

Po prvi puta pjevali u katedrali

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka sudjelovalo je u nedjelju 15. studenog na svetoj misi zahvalnici u zagrebačkoj katedrali, u prigodi 135. godišnjice utemeljenja društva. Misno slavlje predvodio je prebendar i rektor katedrale mons. Josip Kuhtić. Uz članove društva sudjelovao je i Mladen Kahlina, psalmist i solist. Na orguljama je bio stalni suradnik HPD Jeka, prof. Robert Jakica.

Kroz misno slavlje pjevale su se skladbe poznatih autora sakralne glazbe te misa autora Josipa degl'Ivellia, dirigenta i umjetničkog voditelja HPD Jeka. Bio je to prvi nastup u zagrebačkoj katedrali od utemeljenja Društva.

Ivan Šoić

 
22.11.2009.

Odlična predstava KNAP-ovaca - Smisao života gospodina Lojtrice

Predstava traje dovoljno...

Odlična predstava KNAP-ovaca - Smisao života gospodina Lojtrice

Recept za odličnu predstavu i prepuno kazalište, pa makar i tamo negdje na Peščenici, ima skrivenu recepturu u više tajnovitih začina. Jedan je svakako pristup kulturi, kazalištu, kao i vizija koju kazalište KNAP svakako ima. Mlado i energično kazalište je u svega nekoliko godina uspjelo svojim predstavama osvojiti mnoštvo priznanja i nagrada. "Djelujući izvan fokusa kazališnih i drugih umjetničkih zbivanja ono kreativnošću i svježinom pokušava prekoračiti nezasluženo nametnute društvene limite" - izjavljuju za sebe, a njihove predstave to i dokazuju.

Predstava u kojoj glavni lik gospodin Lojtrica traži smisao svojeg života ne bi bila ništa neobično u nekom drugom kazalištu, bila bi jedna od mnogih, da nije izašla iz autorsko-redateljsko-scenografske kuhinje Saše Anočića. Priča je jednostrana, jednostavna, pomalo i komplicirana, ili možda i ništa od toga, nego je naprosto vrlo životna. Život Lojtrice, jednog običnog, radišnog službenika, pokazuje svakodnevnu sliku, pomalo grotesknu, ali običnu. Na rutinskom pregledu medicine rada dijagnosticiran mu je vrlo rijedak oblik bolesti. Ipak, on se odlučuje boriti s bolešću zbog ljubljene žene i prijatelja koji ga nikad nije iznevjerio. Ali, svi koji su bili bitni napuštaju ga, i Lojtrica ostaje sam u borbi i potrazi.

Osim drugog bitnog sastojka, valja svakako još dodati sljedeći, ne manje bitan sastojak - "glumački začin" u izboru sjajne glumačke ekipe. Začin ove predstave čine glumci: Rakan Rushaidat, Živko Anočić i Radovan Ruždjak. Plešu, repaju, vješto se transformiraju, ali, što je najbitnije, i odlično glume. Trojica glumaca svakom liku dodaju svoju osobnu i realističku točku gledišta, uvjerljivo vukući "montipajtonovsku" nit humora tijekom cijele predstave. Jednostavna scena je čas ured, ordinacija, kuća, a na njoj se izumjenjuju likovi: Vatroslava, dr. Osnova, Svinjarić, Gavrilović, Psihijatar, lopov...

Ovako su se glumci predstavili sami: Rakan Rushaidat – mikrokozmos u malom, Živko Anočić - pauk hrvatskog kazališta, nema gdje ga nema i Radovan Ruždjak - osobnost s najviše sluha za sluh među momcima.

"Živi redatelj, duhovni guru" Saša Anočić dokazao je da poznaje formulu odličnih predstava koje smo već pohodili u Exitu i u nekim manje zvučnim kazališnim kućama, ali zato ništa manje uspješnih predstava.

Predstava Smisao života gospodina Lojtrice je svakako u kategoriji "obavezno pogledati", jer ako se izrazimo jezikom predstave "predstava traje dovoljno i namijenjena je".

U KNAP-u najavljuju u ovoj sezoni i dva premijerna naslova, reprize uspješnih predstava i bogat program u noći kazališta, tako da pokušajte i vi prekoračiti "nezasluženo nametnute društvene limite" pa otiđite do gradske periferije, na neperiferne predstave.

Rajka Križanac

 
22.11.2009.

HPD Jeka i Ženski poduzetnički centar pokrenuli glasilo za promociju i njegovanje kulture zborskog pjevanja

Glazba prije svega

HPD Jeka i Ženski poduzetnički centar pokrenuli glasilo za promociju i njegovanje kulture zborskog pjevanja

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka u suradnji sa Ženskim poduzetničkim centrom pokrenulo je glasilo Glazba prije svega. Riječ je o mjesečniku osmišljenom s ciljem promicanja i njegovanja kulture zborskog pjevanja kroz bilježenje nastupa samoborskih zborova i njihovo predstavljanje na stranicama ove publikacije.

Predstavljajući ovu novost na samoborskoj kulturnoj sceni, članovi Jeke predvođeni predsjednicom Jasnom Marijom Jankavić i urednicom glasila Ivanom Kabaj iz Ženskog poduzetničkog centra, okupili su medije na tiskovnoj konferenciji u petak, 13. studenoga u prostorijama Kavane Livadić. Kako je istaknula Kabaj, Glazba prije svega ima ambiciju povezati sve samoborske zborove, ali i druge zborove koji pronađu svoj interes u promociji kroz ovo glasilo te im ponuditi informacije koje će im biti od pomoći u kreiranju vlastitih programa u zajedničkim nastupima ili zajedničkim koncertima i putovanjima. Također će se, rečeno je, osobita pozornost posvetiti stvaranju dječjeg gradskog zbora te će se u tom smislu u glasilu davati obavijesti i prijedlozi kao i animirati roditelje i prosvjetne djelatnike ne bi li se uspjelo u tom projektu.

- Nekada je svaka škola imala svoj zbor, a većina nas koji smo sada u zborovima ponikli smo upravo kroz takve organizacije. Zato nam je i cilj pokušati ovim glasilo vratiti stare vrijednosti, civilizirati naše društvo koje ide unatrag – ustvrdila je Ivana Kabaj.

Jasna Marija Jankavić izrazila je pak zadovoljstvo što je ideja o jednom ovakvom glasilu naišla na plodno tlo među članovima Jeke te iskazala nadu da će i druga kulturna društva prihvatiti glasilo i u budućnosti surađivati te pomagati svojim prilozima.

U prvom broju Glazbe prije svega dominiraju prilozi kojima se obilježava 135. obljetnica Jeke, a napisali su ih dirigent zbora Josip degl'Ivellio i Tatjana Gačeša te članice i članovi zbora kao i pjesnikinje i pjesnici. Prvo izdanje Glazbe prije svega može se trenutno pronaći u uredu Turističke zajednice Grada Samobora, na Info pultu samoborskog Kauflanda te kod članova Jeke.

K.S.

 

U Zagrebačkom HNK premijerno je izvedena predstava Građanin plemić

Poznati dječji pisac Božidar Prosenjak na Dječjem odjelu Gradske knjižnice

HPD Jeka održalo slavljenički koncert i u zagrebačkoj katedrali

Odlična predstava KNAP-ovaca - Smisao života gospodina Lojtrice

HPD Jeka i Ženski poduzetnički centar pokrenuli glasilo za promociju i njegovanje kulture zborskog pjevanja

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002