10.08.2009.

Časopis Billboard nagradio Krešimira Hercega

Priznanje samoborskom skladatelju

Časopis Billboard nagradio Krešimira Hercega

Skladatelj Krešimir Herceg (naš sugrađanin kojeg smo nedavno intervjuirali) dobio je vrijedno priznanje - počasne diplome za njegove dvije vokalne skladbe od strane svjetski najpoznatijeg časopisa Billboard. Naime, Herceg je poslao nekoliko skladbi na 16. po redu natječaj ovog časopisa pod naslovom Billboard World Song Contest. U samom vrhu od 1500 odabranih songova nalaze se i Hercegovi songovi You love me just the way I am te I'm giving it all. Prvu skladbu uglazbio je na stihove Borisa Majnarića Gromeka, aranžman potpisuje Stjepan Mihaljinec, a pjeva mlada pjevačica Marija Jurina Spanky. Za drugu skladbu stihove je napisala Marija Jurina, aranžirao je Josip Cvitanović, a otpjevao Jacques Houdek.

U diplomama se izričito navodi da se samo najkvalitetniji songovi mogu svrstati u sam vrh od 1500 izabranih od strane ocjenjivačkog suda kojie idu u izlučno natjecanje za nagrade.

I.H.

 
10.08.2009.

Mjesec dana prije održavanja 34. Samoborske glazbene jeseni poznati programski detalji do sad najbogatijeg izdanja festivala

Nikad plodnija glazbena jesen

Mjesec dana prije održavanja 34. Samoborske glazbene jeseni poznati programski detalji do sad najbogatijeg izdanja festivala

Poput majstora koji svoj dobro ugođeni mehanizam uporno pomalo usavršava, tako i organizatori Samoborske glazbene jeseni iz godine u godinu dorađuju uspješnu formulu koja od ovog festivala klasične glazbe stvara sve prepoznatljiviji samoborski brend (koliko god ta riječ zvučala pomalo i profano uslijed stalnog korištenja u zadnje vrijeme). Ovogodišnje, 34. izdanje Samoborske glazbene jeseni to će upravo i dokazati finim programskim i sadržajnim doradama. Najočitija je ona vezana uz vremensko trajanje, ovaj će se put Jesen odvijati puna tri tjedna, od 18. rujna do 10. listopada!

- Odlučili smo ove godine festival dodatno proširiti, a samo Natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, koje je jedna od prepoznatljivih komponenti Samoborske glazbene jeseni, na neki način izdvojiti od ostatka programa. Tako bi natjecanje mladih glazbenika bilo održano od 21. do 24. rujna, nakon čega se Samoborska glazbena jesen nastavlja nizom koncerata koji će, nadamo se, zadovoljiti sve posjetitelje festivala - najavljuje izvršna direktorica SGJ Renata Glajnarić.

Tako je predviđeno da će na Samoborskoj glazbenoj jeseni ukupno biti održano čak 20 koncerata uz popratne programe poput izložbe fotografija s prošlogodišnje Jeseni, višesatnog Radijskog portreta Samoborske glazbene jeseni u specijalu Radio Sljemena te već standardnog Programa plus u Caffeu Havana, a najavljeno je i održavanje dviju majstorskih radionica (udaraljkaška Ivane Bilić i Emmanuela Séjournéa te gitaristička Zorana Dukića). U samom koncertom dijelu Jeseni nekoliko nastupa pak posebno privlači pažnju.

- Ono što bih posebno istaknula svakako je nastup Maxa Emanuela Cenčića i njegovog ansambla koje će domaća publika napokom imati prilike čuti na jednom domaćem koncertu, na Samoborskoj glazbenoj jeseni, 3. listopada u Franjevačkoj crkvi. Izuzetno me veseli i dolazak fantastičnog zbora Romeo i Julija iz Stockholma koji su posljednji put u Hrvatskoj nastupili prije 10-ak godina u Dubrovniku, a posebna nam je čast što će koncertom na Glazbenoj jeseni svoju 50. obljetnicu umjetničkog rada proslaviti velika pijanistica Pavica Gvozdić - ističe Renata Glojnarić dio (pre)bogatog programa koji se sprema u rujnu i listopadu.

Dio 34. Samoborske glazbene jeseni, najavljuje Glonarić, biti će posebno posvećen gitari. Tako će u tzv. Guitar Weeku nastupiti redom Dubrovački gitarski trio, Zoran Dukić, Petrit Çeku te Zagrebački gitarski trio koji će svojim koncertom obilježiti 25 godina djelovanja ansambla. Uz spomenute koncerte Samoborska glazbena jesen će u svakodnevnom ritmu ponuditi i nastupe world music ansambla Sharq, pijanista Rustema Kudojarova, violončelista Treya Leeja koji će nastupiti u dva navrata, uz pijanista Danijela Detonija te sa Samoborskim gudačima; potom koncert Emmanuela Séjournéa, Pavla Mašića, Kvarteta Porin te ansambla za ranu glazbu Le tendre amour.

Iako u godini recesije, Renata Glojnarić ističe kako Samoborska glazbena jesen i dalje uživa potporu Ministarstva kulture, Zagrebačke županije i Grada Samobora, a dobra dosadašnja suradnja sa sponzorima trebala bi garantirati da će se program i ove godine odraditi u cijelosti, bez neželjenih odustajanja.

- Koliko bude potrebno štedit će se na svemu, samo ne na uštrb programa, to je zadnja opcija. Financijski je Samoborska glazbena jesen osmišljena u istim okvirima kao i prijašnjih godina, a evo, uspjeli smo je programski dodatno obogatiti i proširiti - ističe Glojnarić uz zahvalu svima koji su i ove godine odlučili dati potporu ovom festivalu posebno napominjući kako je organizatorima u pomoć i ovaj put priskočio gvardijan Kruno Kašnar omogućivši da se velik broj koncerata održi u Franjevačkoj crkvi (dok se u Samoboru i dalje čeka izgradnja adekvatnog koncertnog prostora).

Snažnija medijska promocija 34. Samoborske glazbene jeseni očekuje se početkom rujna, kada će biti poznati i svi ostali detalji vezani uz ovaj festival. U međuvremenu zaključuje se lista sponzora, odrađuju se organizacijske pripreme i dogovaraju se tehničke pojedinosti, a sve novosti mogu se pratiti na www.samoborska-glazbena-jesen.com.

Kruno Solenički

Izabrano 9 mladih

Svoje koncertno umijeće Prosudbenoj komisiji i posjetiteljima Samoborske glazbene jeseni, u okviru Natjecanja Ferdo Livadić ove će godine prezentirati 9 natjecatelja. Nakon što je odvagnulo između ukupno 27 prijava Prosudbena komisija (Krešimir Seletković, Branimir Pofuk, Ivana Kocelj, Mladen Tarbuk, Zlatko Madžar, Ivan Repušić i Goran Merčep) odlučila je da će se za Nagradu Grada Samobora i Nagradu Ferde Livadića te pravo na praizvedbu djela napisanog samo za pobjednika natjecati Srđan Bulat (gitara), Marijan Đuzel (klavir), Bernard Homan (saksofon), Mario Magaš (truba), Marin Maras (violina), Matija Meić (bariton), Marko Mimica (bas), Matea Leko (klavir) i Irena Rovtar (flauta). U okviru ovog dijela Samoborske glazbene jeseni biti će održana i praizvedba kompozicije Jutro na moru autorice Olje Jelaske koju će izvesti prošlogodišnja pobjednica Dunja Bontek uz Ansambl Cantus, a pod ravnanjem Berislava Šipuša.

 
10.08.2009.

Otvorenje prostora ULUS-a i izložba raku keramike

Novi prostor za rad i druženja

Otvorenje prostora ULUS-a i izložba raku keramike

Ugodnu večer i druženje pripremili su članovi Udruge likovnih umjetnika Samobora na otvorenju svojih novih prostorija u Starogradskoj 15, u kompleksu nekadašnjih ZET-ovih garaža. Devastirani prostor prometnog ureda uredili su za svoje potrebe, kao izložbeni prostor, ali i mjesto rada u radionicama. Već na samom otvorenju predstavili su svoja djela, prikazali film s ovogodišnje manifestacije Akvareli na skeli, a na panoima prikazali etape uređenja prostorija.

Na prigodnoj svečanosti predsjednica Udruge Irena Podvorac istaknula je da dobivanjem prostorija Udruga dobiva nove mogućnosti u radu i mjesto okupljanja i druženja. Zahvalila je svima koji su sudjelovali u uređenju prostorija, jer su one bile zapuštene nakon što su ih napustili ZET-ovci te je trebalo uložiti dosta truda da one poprime sadašnji oblik. Činu otvorenja prostora nazočili su suradnica gradonačelnika Marica Jelenić i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, koji je i simbolično prerezao vrpcu. Oni su samoborskim umjetnicima poželjeli daljnji uspjeh u radu, istaknuvši kako ih veseli što Udruga okuplja mlade umjetnike i studente, što garantira budućnost cijelog projekta.

Inače, Udruga likovnih umjetnika Samobora (ULUS) djeluje na području Grada Samobora i okolice kao nepolitička i neprofitna organizacija s ciljem ostvarivanja kulturnih, umjetničkih i prosvjetnih aktivnosti. Okosnicu članstva ULUS-a čine akademski kipari, slikari, grafičari, animatori, profesori i nastavnici likovnog odgoja. Izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobora smotra je recentnog stvaralaštva umjetnika koji rade i djeluju na području Samobora. Izlažu: Ana Sladetić, Miran Šabić, Boris Šimunović, Mihovil Dorotić, Branimir Dorotić, Nevenka Miklenić, Ruža Barbarić Librić, Matija Tomšić, Nikolina Očko, Maja Cipek, Petar Ujević i predsjednica Udruge Irena Podvorac.

Posebnost ove svečanosti i druženja je bilo praktično pokazivanje procesa rada i nastajanja raku keramike.

M.Š.

 

Časopis Billboard nagradio Krešimira Hercega

Mjesec dana prije održavanja 34. Samoborske glazbene jeseni poznati programski detalji do sad najbogatijeg izdanja festivala

Otvorenje prostora ULUS-a i izložba raku keramike

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002