09.08.2009.

Mladi glazbenici škole Ferdo Livadić uveličali Dan grada Samobora

Matea Mihalić posebno oduševila

Mladi glazbenici škole Ferdo Livadić uveličali Dan grada Samobora

U subotu, 25. srpnja, dan uoči Dana grada Samobora, mladi glazbenici Glazbene škole Ferdo Livadić oživjeli su ulice živom klasičnom glazbom različitih instrumenata, na nekoliko mjesta po gradu. U suradnji Grada Samobora i ravnateljice glazbene škole Zdenke Merčep najmlađi učenici gudačkog i puhačkog odjela predstavili su se u simpatičnom sazvučju.

Svirali su na šetnici uz Gradnu, od Trga kralja Tomislava do Galerije Prica, gdje su gradski čelnici i uzvanici prisustvovali svečanoj sjednici povodom Dana grada Samobora. No, i ostali su građani imali priliku slušati razne instrumente te su djecu nagrađivali dobrovoljnim prilozima.

Nastupalo je petero mladih glazbenika gudačkog i puhačkog odjela. Uzvanicima i građanima posebno je privukla pažnju Matea Mihalić, učenica prof. Tomislava Žužaka, koja je nastupala u samoborskoj narodnoj nošnji i svirala saksofon, što se stvarno rijetko viđa.

S.S.

FOTO: Matea Mihalić i ravnateljica Glazbene škole Zdenka Merčep

 
09.08.2009.

Za Dan Grada predstavljena Likovno - glazbeno - pjesnička mapa Ljeto u Samoboru

Sedam + sedam + sedam

Za Dan Grada predstavljena Likovno - glazbeno - pjesnička mapa Ljeto u Samoboru

Po četvrti put u Samoborskom muzeju održano je predstavljanje mape Ljeto u Samoboru. No, ovogodišnje izdanje bilo je posebno u odnosu na prethodna zbog novog začina toj mapi, a to je glazba. Naime, naši su muzealci ove godine uz pjesnike i slikare okupili i glazbenike i tako mu dali posve novo značenje. Likovno – glazbena – pjesnička mapa predstavljena je 25. srpnja, kada su u parku ispred Samoborskog muzeja predstavljeni njeni autori – Samoborci i prijatelji našega grada.

Tako je pjesmu Marinka Španovića Preferans oslikala Katarina Divander, a Šostakovičevim preludijem upotpunila Anna Jadanec. Veter pustinjak napisala je Vanda Bartulica, oslikao Dragutin Grgas, a uglazbio Filip Fabek. Milan Žegarac Peharnik napisao je Maškari sagdašnji, uglazbio ju je Tomislav Jozić, a grafiku Fašnik učinila Ana Sladetić. Nada Bošković napisala je pjesmu Stara poslovica, uglazbio ju je Mihovil Dorotić, koji ju je i vizualizirao. Pepelnički spominki napisala je Zlata Bujan Kovačević, Pepelnički bećarac napisao je Nikola Mučnjak, a za grafiku je bila zadužena Ruža Barbarić Librić. Josip Šuflaj iz benda Ivek i Jože uglazbio je stihove koje je o ovom bendu napisala Katica Cvetković, a grafiku Svirača na osnovu toga izradila je Irena Podvorac. Pjesmu o Samoborčeku Glasa ni čuti napisao je Joža Prudeus, za likovni dio bio je zadužen Miran Šabić, a za glazbu Željko Bradić, a pred publikom je samoborsku, hrvatsku i svjetsku praizvedbu otpjevala Đurđica Pleše Vujica, uz pratnju TD Ferdo Livadić.

Mapa, dakle, sadrži sedam listova pjesama, sedam listova notnog materijala i nosač zvuka samoborskih skladatelja te sedam grafičkih listova izrađenih u linorezu (grafike su otisnute na grafičkoj preši u formatu 40x35 cm), a otisnuta je u 27 primjeraka. Pisac predgovora je prof. filozofije Filip Fabek, a pisac teksta o kajkavskom pjesništvu je Milan Žegarac Peharnik, jer u težnji za čuvanjem kajkavskog govora odabrani su pjesnici koji stvaraju na samoborskom lokalnom govoru. Glazba je snimana u studiju Podmornica kod Bernarda Mihelića, za omot mape bila je zadužena Iva Čular, a o njoj su na predstavljanju govorili prof. Josip Dujmović i Marica Jelenić.

M.Š.

 

Mladi glazbenici škole Ferdo Livadić uveličali Dan grada Samobora

Za Dan Grada predstavljena Likovno - glazbeno - pjesnička mapa Ljeto u Samoboru

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002