16.03.2009.

Milo Dijete na Dječjem odjelu Gradske knjižnice

Brojke i slova

Na Dječjem odjelu samoborske knjižnice 11. je ožujka gostovao književnik Šime Storić ili Milo Dijete, kako su ga prozvali prijatelji, a prema Lovrakovom liku iz romana Družba Pere Kvržice.

Šime Storić je profesor matematike koji je svoj radni vijek proveo podučavajući u osnovnoj školi, a pisanjem se počeo baviti nakon jednog objavljenog novinskog članka. Učenike šestih razreda OŠ Samobor zabavljao je anegdotama iz svog djetinjstva, životnim iskustvima te mudrim savjetima.

Inspiraciju za svoja djela pronalazi u svakodnevnim životnim situacijama pa ga je tako za pisanje romana Poljubit ću je uskoro, možda inspirirao prijatelj iz djetinjstva koji je bio jako nesretan zbog svoje debljine, dok je inspiraciju za svoj idući roman pronašao u natpisu na jednoj trgovini. Učenike je upozorio na to kako je važno uvažavanje svake osobe te da kvalitetno obavljanje posla treba biti imperativ svakome. Učenici su postavljajući pitanja doznali piščeve afinitete i motive za pisanje, doznali njegovo mišljenje o ljubavi, a on im je na kraju ispričao nekoliko duhovitih ljubavnih izreka predškolaca te im postavio zanimljivu matematičku zagonetku koja glasi: Što je to? Šesnaest ima osam, deset ima pet, osam ima četiri, a dvadeset nema deset? (odgovor: broj slova)

Blaženka Mavrić

 
16.03.2009.

Naš sugrađanin Mihael Paar sudjeluje na multikulturalnoj manifestaciji koja njeguje hrvatsko kulturno, umjetničko i liturgijsko naslijeđe

Pionirski projekti za novu potvrdu vrijednosti

Naš sugrađanin Mihael Paar sudjeluje na multikulturalnoj manifestaciji koja njeguje hrvatsko kulturno, umjetničko i liturgijsko naslijeđe

Našem sugrađaninu, klarinetistu Mihaelu Paaru pripala je osobita čast nastupiti na svečanom koncertu otvorenja Pasionske baštine, uglednom festivalu koji se svakog proljeća uoči Uskrsa održava u koncertnim, izložbenim i sakralnim prostorima Zagreba i drugih hrvatskih gradova.

Riječ je o multikulturalnoj manifestaciji koja njeguje hrvatsko kulturno, umjetničko i liturgijsko naslijeđe, što uključuje književnost i predajnu riječ, glagoljaško i liturgijsko blago, glazbeni i pučko-glazbeni fundus, te graditeljstvo, kiparstvo i slikarstvo od benediktinaca pa sve do recentnog stvaralaštva.

Otvorenje festivala 29. ožujka u crkvi Sv. Katarine u Zagrebu proteći će u znaku Zagrebačkog kvarteta, najstarijeg hrvatskog ansambla, koji ove godine slavi 90. obljetnicu od osnutka, te našeg sugrađanina koji će s Kvartetom izvesti Mozartov Kvintet za klarinet K581.

Za 28-godišnjeg samoborskog klarinetista ovaj nastup dolazi kao iznimno priznanje, jer je to nastup na rođendanskom koncertu renomiranog ansambla za kojeg se sada sa sigurnošću može kazati (nakon

prestanka s radom nekih starijih kvarteta) da mu pripada titula najstarijeg aktivnog gudačkog kvarteta u svijetu.

U programskom smislu koncert će ponuditi i jednu posebnost, jer će izvođači izvesti integralnu verziju Mozartovog djela koje danas predstavlja rijetkost i na europskim pozornicama. Mihael Paar tako će zasvirati na tzv. basetnom klarinetu, posebnoj vrsti klarineta koja omogućuje vjernu izvedbu originalnog Mozartovog teksta i koja djelo prezentira u potpuno novom svjetlu. Značaj i specifičnost ove izvedbe još je veći znamo li da niti jedan hrvatski glazbenik do danas nije ostvario izvedbu Mozartovog izvornika na spomenutom instrumentu. Umjetnički i istraživački rad na području Mozartove glazbe za klarinet i pokušaju njene rekonstrukcije tema je i Paarove disertacije obranjene na salzburškom Mozarteumu - Mozartov Koncert K622 i Kvintet K581.

Uoči zagrebačkog koncerta Mihaela Paara Zagrebački kvartet imat ćemo prilike čuti i u Samoboru, 18. ožujka u Galeriji Prica, u organizaciji Pučkog učilišta, dok našeg sugrađanina uskoro očekuju i nastupi na Osječkom ljetu kulture uz orkestar osječke Opere, recital na Festivalu Epidaurus u Cavtatu, a krajem godine i recital u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.

Krajem siječnja Mihael Paar je na poziv Hrvatske zajednice i Juilliard School of Music gostovao u New Yorku, gdje je održao zapažene nastupe u Hrvatskom centru i čuvenom Juilliardu, a ovoga ljeta očekuju ga i nastupi u Finskoj i Njemačkoj.

Stjepan Stanić

 

Milo Dijete na Dječjem odjelu Gradske knjižnice

Naš sugrađanin Mihael Paar sudjeluje na multikulturalnoj manifestaciji koja njeguje hrvatsko kulturno, umjetničko i liturgijsko naslijeđe

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002