10.10.2009.

Udruga likovnih umjetnika Samobora pripremila je radionicu lončarstva

Želja je očuvanje lončarske tradicije

Udruga likovnih umjetnika Samobora pripremila je radionicu lončarstva

Udruga likovnih umjetnika Samobora ispred svog novog prostora u Starogradskoj ulici 15, na tamošnjem parkiralištu, pripremila je za Dan neovisnosti radionicu lončarstva. Na njoj su se okupljeni mogli okušati u izradi vlastitih predmeta, naravno uz stručnu pomoć dva majstora, dva profesionalna lončara. Jedan od njih bio je Tomo Kovačić iz Bistre, koji je podučavao rad na tradicionalnom kolu koje se pokreće nogom. To je kolo već nekoliko generacija u njegovoj obitelji. Do njega je bio Lazar Rančić, koji lončarstvo podučava na Akademiji i koji koristi suvremeno električno kolo. Ono najvažnije bilo je što je iza njih bio red onih koji su se željeli okušati u ovom umijeću, a organizatore je posebno razveselilo zanimanje onih najmlađih. Tome je svakako pridonijelo i lijepo vrijeme, toliko sunčano da su na kraju morali stići i suncobrani. Predmeti koji su sudionici radionice napravili najprije su se posušili, a potom stavili u peć i tako su od njih nastali suveniri kao sjećanje na radionicu.

Predsjednica ULUS-a Irena Podvorac rekla nam je da je cilj manifestacije očuvanje lončarske tradicije, koja je jedna od najstarijih ljudskih djelatnosti, stara više od 5000 godina. Nažalost, ta tradicija sve više izumire. Kako se s vremenom proizvodnja lončarskih proizvoda smanjuje, ovaj projekt je zamišljen u svrhu oživljavanja starog zanata uz primjenu stare i nove tehnologije. Lončarstvo je zanat kojim se mogu baviti sve starosne skupine, djeca i mladi, zaposleni i umirovljenici, ističe Irena Podvorac. Najavila je odmah i nove aktivnosti Udruge, a to su otvorenje izložbe Akvareli na skeli 16. listopada u Otvorenoj galeriji, potom izložbu švedskih umjetnica u prostoru ULUS-a 24. listopada, te godišnju izložbu članova ULUS-a 6. studenoga u Otvorenoj galeriji u Starogradskoj 12.

M.Š.

 
10.10.2009.

Predstavljena zbirka domoljubne poezije Ivana Dujmovića Hrvatska u meni

Dične pjesme usrećiteljice

Predstavljena zbirka domoljubne poezije Ivana Dujmovića Hrvatska u meni

Zbirka domoljubnih pjesama Ivana Dujmovića predstavljena je u Gradskoj knjižnici Samobor uoči Dana neovisnosti. Objedinjenje pod nazivom Hrvatska u meni Dujmovićeve su pjesme svrstane u pet tematskih cjelina, povezanih onime što je za pjesnički opus autora i specifično, ljubav prema domovini.

O zbirci su ovom prilikom govorili urednik Vladimir Fuček i recenzent Vlado Pandžić, složivši se kako su ovakva djela izuzetno važna eda bi se u današnjim vremenima prenijela poruka da "ljubavlju treba uzvratiti za ljubav koju nam je pružila majčica Hrvatska". U tom smislu Dujmovićeva zbirka i više nego uspješno komunicira sa čitateljima, sudeći barem prema reakcijama okupljenih u samoborskoj knjižnici, koji su svaku recitaciju u interpretaciji Miroslava Fresla, Vlaste Mažuranić i samog autora popratili pljeskom.

- Riječ je o dičnim hrvatskim pjesmama usrećiteljicama, koje predstavljaju zov ljubavi svim ljudima, cijelom svijetu. Jer, onaj tko voli svoje, zna voljeti i druge – zaključio je recenzent o Dujmovićevoj zbirci.

Predstavljanje zbirke upotpunila su i glazbena intermezza gudačkog dvojca Hutterer-Majnarić koji su na taj način predstavili i novoosnovani Glazbeni odjel Matice hrvatske Samobor.

K.S.

 

Udruga likovnih umjetnika Samobora pripremila je radionicu lončarstva

Predstavljena zbirka domoljubne poezije Ivana Dujmovića Hrvatska u meni

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002