26.09.2009.

Samoborska glazbena jesen - Glazbeno-scenski spektakl zbora Romeo & Julia

Suvereno vladanje zahtjevnim repertoarom

Samoborska glazbena jesen - Glazbeno-scenski spektakl zbora Romeo & Julia

Samoborska glazbena jesen je svojoj vjernoj publici 26. rujna priredila pravi glazbeno-scenski spektakl. Zbor Romeo & Julia iz Stockholma izveo je glazbeno-scensku komediju u dva dijela, naziva Zefiro torna. Zamisao ovog projekta, koji ujedinjuje madrigale Claudija Monteverdija te djela kompozitora iz 15. i 16. stoljeća, poput Orlanda di Lassa, Johna Dowlanda, Thomasa Campiona, Josquina de Presa, potječe od Benoita Malmberga, a radnja, ukratko, govori o bogu Zefiru i njegovim ljubavnim avanturama i jadima.

Iako je zboru ovo već dvanaesto gostovanje u Hrvatskoj, ovakva koncepcija djela, gdje se glazba najvećih renesansnih i ranobaroknih majstora ujedinjuje u smislenu dramsku cjelinu, nije uobičajena te samom tom činjenicom pobuđuje interes. Osmeročlani zbor na sceni je pratio lutnjist, koji je također sudjelovao u dramskoj radnji.

Zefiro torna je svakako vrlo atraktivno, ali ujedno i vrlo zahtjevno djelo. Pjevači, istovremeno i glumci, suočeni su prije svega s kompleksnim pjevanjem renesansne glazbe koja zahtijeva, zbog svojih razgranatih polifonih dionica, veliku koncentarciju i pjevačku umješnost kako bi suzvučja između dionica zvučala potpuno čisto. S druge strane, značajan naglasak stavljen je na režiju i scensku akciju, koja dodatno privlači pažnju gledatelja, te pojedinim komičnim pjevačkim efektima daje smisao. Zbor je scenski aspekt izvedbe odradio bez zamjerki. Poletno i uživljeno, ali s mjerom. Upravo onako kakva je i sama glazba koju izvode. Bez njihove bi glumačke angažiranosti dio priče, a samim time i glazbe, zasigurno ostao neispričan i nejasan. Ipak, kroz cijelu se izvedbu nije mogao izbiti dojam vokalne neuravnoteženosti, ne uzimajući, naravno, u obzir dijelove koji su namjerno bili otpjevani pretjeranim i nepreciznim pjevačkim žarom kako bi se podcrtao komični moment.

Iako je cjelokupnom zboru interpretacija u vidu međusobne ujednačenosti, raspona dinamike i sličnih parametara bila vrlo dobra, intonacija je "bježala" više nego što je bilo za očekivati. Pogotovo u virtuoznim dijelovima koji su, iako efektni, ostavili dojam brzopletosti i nepreciznosti. Ipak, bez obzira na povremene vokalne nesavršenosti, zbor Romeo & Julia dokazao je da suvereno vlada iznimno zahtjevnim repertoarom. A osim toga, njihova poletnost i uživljenost u ono što rade najviše je od svega očarala oduševljenu publiku u prepunoj franjevačkoj crkvi.

Ana Kuštrak

 
26.09.2009.

Prošlogodišnje laureatkinje Natjecanja Ferdo Livadić, violinistica Dunja Bontek i pijanistica Jelena Pavić, održale Koncert laureata

Još godinu dana bolje

Prošlogodišnje laureatkinje Natjecanja Ferdo Livadić, violinistica Dunja Bontek i pijanistica Jelena Pavić, održale Koncert laureata

Prvi čin Samoborske glazbene jeseni, programski vezan uz Natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, završen je koncertom prošlogodišnjih laureatkinja Dunje Bontek i Jelene Pavić. Vrativši se na mjesto trijumfa, mlade su glazbenice svojim nastupom i ovaj put oduševile publiku u Galeriji Prica, dokazavši još jednom kako su nagrade uistinu bile završile u pravim rukama.

Pijanistica Jelena Pavić u svom je prepoznatljivom stilu izvela skladbe Franza Liszta - Le mal du pays i Sposalizio iz suite Années de pelerinage te Baladu u h-molu, da bi potom pozornicu preuzela Dunja Bontek uz klavirsku pratnju Jasminke Bontek. Prošlogodišnja osvajačica Nagrade Ferdo Livadić na 34. Samoborskoj glazbenoj jeseni predstavila se Mozartovom Sonatom za klavir i violinu u A-duru, KV 305, potom Sonatom za violinu i klavir u g-molu Claudea Debussya, te je izvela i Scherzo za violinu i klavir u c-molu, WoO 2 Johannesa Brahmsa. Guslački hir br. 1 Pavla Dešpalja poslužio je pak kao svojevrsni podsjetnik na njen nastup od prije godinu dana, kada se također uhvatila u koštac s tim djelom, te potvrda kako je Bontek nastavila usavršavanje svoje glazbene vještine između dviju Jeseni. Oduševljena publika nagrađena je na bisu Uspavankom Petra Iljiča Čajkovskog.

Jelena Pavić trenutno je studentica četvrte godine na Klavirskom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu - razred prof. Đorđa Stanettija. Među brojnim dosadašnjim nagaradama posebno se izdvajaju proglašenje apsolutnom pobjednicom međunarodnog pijanističkog natjecanja Etide i skale. Prošle godine predstavljala je Hrvatsku u finalu međunarodnog natjecanja u Ettingenu te, naravno, na međunarodnom Natjecanju Ferdo Livadić u Samoboru osvojila nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

Violinistica Dunja Bontek diplomirala je prošle godine studij violine u razredu prof. Maje Begović-Dešpalj na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno pohađa poslijediplomski studij na Visokoj školi za glazbu i predstavljačke umjetnosti u Grazu u razredu prof. Eszter Haffner. Osim prošlogodišnje glavne nagrade na Samoborskoj glazbenoj jeseni, Dunja Bontek je osvajala prvu nagradu na državnom natjecanju (2004.), drugu nagradu na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa (2002.), počasnu diplomu na međunarodnom natjecanju Alpe-Adria (2004.), počasnu diplomu i specijalnu nagradu na talijanskom međunarodnom natjecanju Premio Amici della Musica (2008.). Kao solist nastupala je sa Zagrebačkom filharmonijom, Varaždinskim komornim orkestrom, Orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu i Omladinskim orkestrom Alpe-Adria, a na aktualnom izdanju Samoborske glazbene jeseni, kao prošlogodišnja pobjednica, praizvela je njoj posvećenu skladbu Olje Jelaske Jutro na moru.

K.S.

 
26.09.2009.

U samoborskoj knjižnici gostovao je mladi virovitički književnik Tibor Žukina

Realno i irealno, dobro i zlo

U samoborskoj knjižnici gostovao je mladi virovitički književnik Tibor Žukina

Dječji odjel Gradske knjižnice Samobor ugostio je mladog virovitičkog književnika Tibora Žukinu. Tibor je učenik prvog razreda Prirodoslovno - matematičke gimnazije i, osim što je dobar matematičar, zapažen je i kao pisac. Sudjelovao je na mnogim literarnim natječajima, među kojima je natječaj Hrvatske turističke zajednice, na kojem je osvojio treće mjesto Virovitičko-podravske županije. Napisao je tri knjige proze: Čudnovate zgode Miče i Čiče II, Ratnik Tiran i kralj logora te zbirku poezije Prekorak tuge.

U njegovim se djelima isprepliću realno i irealno, prijateljstvo i neprijateljstvo, borbe dobra i zla, snovi i stvarnost, dok mu je poezija ispunjena pitanjima o životu i smrti te opisima djetinjstva i prirodnih ljepota. Nakon čitanja ulomaka iz svojih djela i razgovora o njegovom stvaralaštvu, učenici četvrtog i petog razreda OŠ Samobor gromoglasnim su pljeskom nagradili mladog pisca. U izlozima Dječjeg odjela također se mogu razgledati ilustracije iz spomenutih djela.

B.M.

 
26.09.2009.

Izložba likovne kolonije u Grabru

I Mile se okušao u slikarstvu

Izložba likovne kolonije u Grabru

U Gradskoj knjižnici Samobor otvorena je izložba radova s 11. likovne kolonije održane u Grabru na Žumberku, koju tradicionalno organizira Likovni odjel Ogranka MH u Samoboru. Ovogodišnja kolonija je održana krajem lipnja pod vodstvom Grozdane Korpar, koja je pozdravila goste i izlagače.

Osmijeh na lice prisutnih izmamili su i prvi slikarski koraci velečasnog Mile Vranešića, a žumberački ugođaj upotpunile su članice KUD-a Marko Vukasović u izvornim narodnim nošnjama žumberačkog kraja.

Stručno mišljenje i ovoga puta dao je likovni kritičar Stanko Špoljarić.

Izložbu pogledajte do 12. listopada u izlozima Odjela za odrasle.

M.C.

 

Samoborska glazbena jesen - Glazbeno-scenski spektakl zbora Romeo & Julia

Prošlogodišnje laureatkinje Natjecanja Ferdo Livadić, violinistica Dunja Bontek i pijanistica Jelena Pavić, održale Koncert laureata

U samoborskoj knjižnici gostovao je mladi virovitički književnik Tibor Žukina

Izložba likovne kolonije u Grabru

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002