19.02.2009.

Nagrada Grigor Vitez za lokalnog ilustratora Zdenka Bašića

Prepoznat Bašićev maštoviti svijet

Nagrada Grigor Vitez za lokalnog ilustratora Zdenka Bašića

Zdenko Bašić, mladi ilustrator i diplomirani animator iz Bestovja, dobitnik je prestižne književne nagrade Grigor Vitez za 2008. godinu. Stručno povjerenstvo na čijem čelu je bila Dubravka Zima, nakon pregleda 54 knjiga i slikovnica, odlučila je Bašića nagraditi godišnjim "Vitezom" za ilustracije u knjigama Priče iz davnine i Novela od Stanca, objavljene u nakladi zagrebačkoga Profila.

- Svi članovi komisije prepoznali su izniman, originalan i maštovit virtualni svijet Bašićeve ilustracije – stoji u obrazloženju nagrade kojom je Profil obaviješten da je ilustrator njihovih knjiga zaslužio vrijednu nagradu. Godišnje nagrade Grigor Vitez ustanovio je Savez društava Naša djeca još 1967. godine, a u 42 godine tu je nagradu dobilo 46 književnika za tekstove i 30 likovnih umjetnika za ilustracije te izdavači za grafičko oblikovanje i uređivanje knjiga i slikovnica za djecu.

Zdenko Bašić rođen je 27. siječnja 1980. godine u Bestovju, u kući na samoj Betonki. Završio je Školu primijenjene umjetnosti, smjer grafički dizajn, da bi potom pričekao godinu dana da se otvori odjel animacije na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je 2005. godine diplomirao zajedno s još pet studenata te prve generacije. Između ostalog je do sada nagrađen i prestižnom Ovcom u kutiji za najbolju ilustraciju u 2006. godini. Nagradu koju dodjeljuje Nezavisna udruga Autorska kuća, a koja promovira dječje izdavaštvo, Zdenko je tada dobio za ilustracije knjige za djecu Priča o čokoladi autorice Irene Sertić.

Oni najmlađi Samoborci imali su pak prilike upoznati se i uživo sa svestranim Zdenkom, koji je dio svog civilnog ročništva odradio u samoborskoj knjižnici, uglavnom na dječjem odjelu. Osim u radu s mladim korisnicima knjižnice Bašić se u to vrijeme, a i nakon, predstavio s nekoliko izložbi i prezentacija u istom prostoru. Tako je, između ostalog, postavio izložbu Veštičje gnezdo te predstavio lutke i ilustracija za knjigu slika pod nazivom Sjeverozapadni vjetar.

Kruno Solenički

 
19.02.2009.

Samoborski gudači posjetili Centar Lug i svirali korisnicima

Dočekani s oduševljenjem i pljeskom

Samoborski gudači posjetili Centar Lug i svirali korisnicima

Centar za odgoj i obrazovanje Lug su u srijedu, 18. veljače, posjetili Samoborski gudači (ovaj put u sastavu Jerina Lokmer, Josipa Tikvicki, Marko Otmačić, Ivan Mužanić, Vjekoslav Fresl, Sven Pfeifer, Iva Mrčela i Andrea Haber) i održali koncert. Naime, ovih se dana pripremaju za dva koncerta u sklopu ciklusa Samoborskih gudača pa su jedan od svojih nastupa odlučili darovati korisnicima koji se nalaze u poludnevnom tretmanu ustanove. Gudači su dočekani s oduševljenjem, a njihov nastup sviranjem Holberg suite Edvarda Griega popraćen je s velikim zanimanjem i pljeskom.

Ukoliko želite osjetiti djelić ugodne glazbe te, kao i korisnici Centra Lug, uživati u njihovom nastupu, možete ih poslušati u četvrtak, 26. veljače, u Hrvatskom državnom arhivu ili u subotu, 28. veljače, u franjevačkoj crkvi u Samoboru.

I.H.

 
19.02.2009.

Samoborski kulturnjaci traže prenamjenu prostora bivših ZET-ovih garaža u Starogradskoj

Kulturne izmjene GUP-a

Inicijativa grupe samoborskih kulturnih djelatnika da se prostor nekadašnjih ZET-ovih garaža u Starogradskoj rezervira za društvenu namjenu, odnosno, konkretnije, za kulturne sadržaje, raspravljana je na sastanku predstavnika grupe kulturnjaka i gradskih čelnika. Tako su se krajem siječnja sastali gradonačelnik Filipec, njegovi zamjenici Marica Jelenić i Tomislav Masten, pročelnik Damir Fabek i voditeljica Ureda gradonačelnika Danijela Kalafatić s jedne, te Dragomir Vlahović, Želimir Koščević, Irena Podvorac, Renata Glojnarić i Miroslav Milonjić s druge strane.

Gradonačelnik je nazočne upoznao s vlasničkim odnosima na lokaciji ZET-ovih garaža te objasnio kako je Grad sklopio ugovor o najmu sa ZET-om. Tamo se trenutno nalaze ostava Komunalca i prostor Udruge likovnih umjetnika (za što Grad ZET-u plaća najam), a obzirom da je predmetna nekretnina u povratu tako ni pitanje vlasništva u stvari nije razriješeno. Gradonačelnik je također ukazao i da Grad trenutno vrši uređenje dvorca Allnoch.

Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten ukazao je pak da je ZET dio prostora dao SDP-u Samobor, a predložio je da se krene s inicijativom za izmjenama GUP-a kako bi se prostor u Starogradskoj rezervirao za društvenu namjenu - kulturne sadržaje.

Želimir Koščević napomenuo je kako je upravo javna namjena prostora i bila nit vodilja okupljanja grupe kulturnih djelatnika koji već sudjeluju u društvenom/kulturnom životu Grada kako bi se mogli ostvariti sinergijski efekti.

Na koncu je zaključeno kako Grad podržava ideju grupe kulturnih djelatnika te je shodno tome potrebno napraviti snimak postojećeg stanja prostora, isprazniti ga i urediti, a izmjenama GUP-a prostor rezervirati za društvenu namjenu - kulturne sadržaje i dogovoriti sastanak na kojem će se razgovarati oko programskog dijela.

K.S.

 

Nagrada Grigor Vitez za lokalnog ilustratora Zdenka Bašića

Samoborski gudači posjetili Centar Lug i svirali korisnicima

Samoborski kulturnjaci traže prenamjenu prostora bivših ZET-ovih garaža u Starogradskoj

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002