09.10.2009.

SGJ - Kvartet Porin i pijanist Danijel Detoni

Gudačko - klavirski užitak

SGJ - Kvartet Porin i pijanist Danijel Detoni

U samu završnicu Samoborske glazbene jeseni ušlo se nadahnutim nastupom Kvarteta Porin i pijanista Danijela Detonija. Ovaj izuzetno cijenjeni gudački kvartet i jedan od ponajboljih mladih domaćih pijanista ispunili su na Dan neovisnosti Galeriju Prica skladbama Dmitrija Šostakoviča i Antonína Dvořáka ostavivši publiku u pozitivnom raspoloženju, kako vrsnim izvedbama tako i samim izborom skladbi, posebice efektnim, razigranim finalom.

Violinisti Ivan Novinc i Tamara Petir, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović u prvom dijelu su izveli Šostakovičev Gudački kvartet br. 3 u F- duru, op.73 (Allegretto - Moderato con moto - Allegro non troppo – Adagio – Moderato), da bi im se u nastavku recitala pridružio i Danijel Detoni za potrebe Dvořákovog Kvinteta za klavir i gudače u A-duru, op.81 (Allegro, ma non tanto - Dumka: Andante con moto - Scherzo (Furiant): Molto vivace - Finale: Allegro).

K.S.

Gudački kvartet Porin utemeljen je 1988. godine na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka. Danas njegov stalni postav čine violinisti Ivan Novinc i Tamara Petir, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović. Među brojnim koncertima Kvarteta posebno se ističe predstavljanje hrvatske glazbene umjetnosti na Svjetskoj izložbi Expo u Hannoveru (2000.), bečki koncert recentnih skladbi mladih austrijskih kompozitora u organizaciji Austrijskog društva za suvremenu glazbu (2000.), samostalni koncert u dvorani Mozarteum u Salzburgu, te gostovanje u uglednom ljubljanskom komornom ciklusu Torkove večeri. Gostovali su i u Njemačkoj te Argentini, a među značajnije nastupe ubraja se i izvedba Drugog gudačkog kvarteta poljskog barda Krzysztofa Pendereckog (Muzički biennale Zagreb, 2007.) uz nazočnost autora. Inače, svoje komorne skladbe ansamblu su do sada bili posvetili Krešimir Seletković, Dubravko Palanović, Ivan Josip Skender i Branko Lazarin. Iza Kvarteta Porin su i brojna priznanja: prva nagrada na Natjecanju mladih hrvatskih glazbenika Radio podij, Dekanova nagrada Sveučilišta u Zagrebu za iznimne izvedbe ostvarene u Hrvatskoj i inozemstvu, prvo mjesto na Natjecanju mladih glazbenih umjetnika Darko Lukić, Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži i Diploma Milka Trnina.

Pijanist Danijel Detoni diplomirao je i magistrirao klavir (razred Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa) na Glazbenome sveučilištu Ferenc Liszt u Budimpešti, a četvrtu je godinu studirao na glavnom pariškom Konzervatoriju u razredu Itamara Golana. Usavršavao se na Ljetnoj akademiji Tel Hai u Izraelu kod Emanuela Krasovskoga i Pnine Salzman. Između ostalog, pobjednik je Državnog natjecanja za komornu glazbu Leó Weiner u Budimpešti i dobitnik Nagrade izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Nastupa u duu s violončelisticom Petrom Kušan, a od ove godine je i član praškoga klavirskoga trija Taras. Sjajni samostalne i skupni nastupi diljem Hrvatske i Europe, odličan album s klavirskim skladbama oca Vladimira Detonija, te repertoar širokog stilskog raspona kojim godinama plijeni pažnju glazbene javnosti, donijeli su mu i proglašenje najboljim mladim glazbenikom 2008. godine u izboru Hrvatske glazbene mladeži.

Do kraja 34. Samoborske glazbene jeseni ostala su još dva koncerta; u petak, 9. listopada, od 20 sati Zagrebački gitarski trio obilježava 25 godina svog rada u franjevačkoj crkvi, a u subotu, 10. listopada, od 20 sati zavjesu na ovogodišnje izdanje festivala spustit će ansambl za ranu glazbu iz Barcelone Le tendre amour, također u franjevačkoj crkvi u Samoboru.

 
09.10.2009.

SGJ - Nastup svjetski poznatog gitarista Zorana Dukića

Koncert s posvetom

SGJ - Nastup svjetski poznatog gitarista Zorana Dukića

Prema očekivanjima, svjetski poznati gitarist Zoran Dukić 7. je listopada oduševio publiku u, do posljednjeg mjesta ispunjenoj, franjevačkoj crkvi.

Gitara je mnogima omiljen instrument, jer može istovremeno zvučati vrlo komorno, ali iz njenzinog se zvuka također može razlijevati čitav dijapazon različitih tipova zvuka, podsjećajući više na prisutnost cijelog orkestra, a ne na samo jedan instrument. Takav nam je užitak priuštio i fantastičan Zoran Dukić, koji je svojom izvanrednom interpretacijom djela na programu, od Bacha do Piazzolle, pokazao kako zvuči vrhunski gitarist. U prvom je dijelu koncerta pokazao svoju umješnost u izvedbama djela baroknih skladatelja, Bachove Chaccone iz Partite br. 2 za violinu solo u d-molu i Telemannovu Fantaziju br. 1, koje inače na gitari zvuče prirodno i tečno, ali su zbog razgranate polifone strukture istovremeno dosta tehnički zahtjevne. Na kraju prvog dijela Dukić je prekinuo barokni "lanac" i odlučio se za izvedbu tri capriccia iz zbirke Caprichos de Goya, talijanskog skladatelja prošlog stoljeća Maria Castelnuova - Tedescha. Drugi dio bio je rezerviran redom za gitarističke skladatelje i to Manuela Poncea i njegovu Sonatinu Meridional, Augustína Barriosa i njegova djela Preludio, Caazapá i Choro de Saudade te, konačno, Astora Piazzollu i njegova tri djela - Adios Noniño, Invierno Porteño i Muerte de Angel. O Dukićevu virtuozitetu i tehničkoj pripremljenosti suvišno je pisati, iako je i taj faktor važan u cjelokupnom dojmu. Ono što ipak najviše fascinira je čitanje djela koje svira, a koje je toliko prirodno i uvjerljivo, bez ikakvih grčeva i bez ikakvih napora. Svakom detalju je pridano dovoljno pažnje, a dinamika iznenađuje ponekad svojom žestinom, a najčešće pianissimom koji je na pragu čujnosti, ali opet kristalno jasan. Uz riječi zahvale, Zoran Dukić je na samom kraju koncerta podario publici još dva bisa za uistinu savršen kraj.

Ana Kuštrak

Zoran Dukić rođen je 1969. godine u Zagrebu. Gitaru je diplomirao u razredu prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a potom se usavršavao u razredu prof. Huberta Käppela na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu. Da je riječ o rijetko viđenom talentu pokazalo se tijekom 90-ih godina u kojima je Zoran Dukić bio najnagrađivaniji mladi gitarist svijeta. Redom je osvajao prve nagrade na natjecanjima u Mettmannu (Njemačka, 1991.), Andres Segovia - Palma de Mallorca (Španjolska, 1991.), Dakar (Senegal, 1992.), Guerrero – Madrid (Španjolska, 1992.), Vina del Mar (Čile, 1993.), Francisco Tárrega, Benicasim (Španjolska, 1994.), Printemps de la Guitarre, Andres Segovia - Granada (Španjolska, 1996.), Manuel Maria Ponce – Tredrez (Francuska, 1996.), De Bonis – Cosenza (Italija, 1997.)...

Posebno je zanimljivo da je Dukić jedini gitarist koji je pobijedio na oba međunarodna natjecanja koje nose ime legendardnog Andrésa Segovie, a na najvećem španjolskom gitarskom natjecanju, koje se održava u Madridu pod pokroviteljstvom španjolske kraljevske obitelji, Dukić je pored prve nagrade osvojio i posebnu nagradu za najbolju interpretaciju španjolske glazbe.

Recitale i koncerte uz pratnju uglednih orkestara održao je do sada u više od trideset zemalja na svih pet kontinenata, redovito hvaljen od kritike i publike, a njegov talent nije prošao nezapaženo ni među skladateljima pa su mu tako mnogi ugledni skladatelji posvetili svoja djela. Dukić redovito održava majstorske tečajeve u okrilju uglednih međunarodnih festivala, jedan je od utemeljitelja gitarskog ansambla Trio de Cologne, a snima i nosače zvuka za diskografske tvrtke u Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji i Kanadi. Također, ne zanemaruje ni pedagoški rad te trenutno podučava na Kraljevskom muzičkom konzervatoriju u Haagu (Nizozemska), na Fakultetu za glazbu u Aachenu (Njemačka) i na Escuela Superior de Musica u Barceloni (Španjolska).

 

SGJ - Kvartet Porin i pijanist Danijel Detoni

SGJ - Nastup svjetski poznatog gitarista Zorana Dukića

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002