06.03.2009.

Odjelni koncerti povodom Dana Glazbene škole Ferdo Livadić

Još će se čuti o njima!

U sklopu obilježavanja Dana Glazbene škole Ferdo Livadić, pored dva svečana koncerta, održana su u dvorani Glazbene škole još četiri koncerta na kojima su se pojedinačno predstavila sva četiri školska odjela.

Prvi su 19. veljače nastupili učenici pjevačkog odjela, koji su svoje točke otpjevali maskirani u pravom fašničkom stilu, na koncertu - predstavi pod nazivom "Večera za tri pod parom u loncu".

Dan kasnije, 20. veljače, nastupili su učenici gudačkog odjela, 25. se veljače predstavio klavirski odjel, a 26. veljače i puhački odjel.

Sve u svemu, na ovim dobro posjećenim koncertima nastupilo je šezdesetak učenika koji su predstavili sve instrumente koji se podučavaju u Glazbenoj školi.

Među njma je bilo i mnogo imena o kojima će se puno više čuti u godinama koje dolaze.

Z.M.

 
06.03.2009.

Dani Glazbene škole Ferdo Livadić

Pokazali što znaju u Zagrebu i u Samoboru

Dani Glazbene škole Ferdo Livadić

U sklopu ovogodišnjih Dana Glazbene škole Ferdo Livadić održana su dva svečana koncerta učenika.

Prvi je priređen u petak, 27. veljače, u Galeriji Prica u Samoboru, s odabranim solističkim i komornim točkama učenika Glazbene škole te njihovih gostiju.

Svoje umijeće pokazali su tako učenici od 1. razreda osnovne pa sve do 4. razreda srednje Glazbene škole. Klavirski odjel predstavili su klaviristi Lucija Vitko, Danijela Bošnjak i Sara Glojnarić, uz udaraljkaša Filipa Merčepa i harmonikaša Andreja Pezića (profesori: Silvija Kalšan, Davor Lahnit, Gordana Šuštić i Goran Gorše). Gudački odjel predstavili su violinistica Eva Fauković, violončelist Mislav Brajković i gitarist Zvjezdan Imbert (profesori: Taras Pecheny, Borna Alunić i Ivana Trogrlić), odjel za teoriju i solo pjevanje sopranistica Matea Mužinić (Branka Cvetković), a puhački odjel flautistica Klara Radeljak, trubač Teodor Jagić i saksofonist Andrija Roko Vušković (profesori: Ivana Štrbac, Mario Magaš i Tomislav Žužak).

Njegovanje komornog muziciranja učenika već od nižih razreda osnovne GŠ prezentirao je na ovom koncertu duo Nikolina Hapač, flauta, 2. razred, i Ema Štrbac, klavir, 1. razred, (profesorice: Ivana Štrbac i Carmen Stepić), a zaključio već uigran i nagrađivan duo iz 3. razreda srednje GŠ: Maksimilijan Borić, brač, i Tomislav Smolčić (prof. I. Trogrlić).

Koncert su obogatila i gostovanja - nastupila je flautistica Klara Petrović (prof. Maja Petrović, uz klavir prof. Snježana Demarin), gošća iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, Pula, kao i bivši učenici GŠ Ferdo Livadić: violinist Sven Pfeifer i klaviristica Lucija Stanec, trenutno studenti 3. godine Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, izvevši zajedno Meditaciju iz opere Thaïs Julesa Masseneta.

Od predstavnika Grada Samobora i institucija koncertu su prisustvovali gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, dogradonačelnica Marica Jelenić, ispred PUO-a i dogradonačelnika Tomislava Mastena Renata Glojnarić, te ravnateljice Vlada Može (GŠ Ivana Matetića Ronjgova, Pula), Branka Hranić (GŠ Ivana Zajca, Zagreb), Iris Matić (GŠ Sevnica, Republika Slovenija) te Mirjana Dimnjaković (ravnateljica Gradske knjižnice Samobor).

Drugi svečani koncert učenika održan je u subotu, 28. veljače, u Dvorani F-5 Muzičke akademije u Zagrebu. Solistički i komorni program učenika na ovom koncertu upotpunili su i nastupi ansambala Glazbene škole: Mješoviti komorni zbor GŠ, uz pratnju Samoborskog kvarteta saksofona – SaKS (učenici: Andrija Roko Vušković, Karlo Mlakar, Domagoj Ivanković i Marko Rušnov, T. Žužak), udaraljkaša Davida Topića (prof. Gorše), te gudačkog kvarteta u sastavu: violine - Zdenka Pende i Jasmina Andrašek, učenici Mislav Brajković (violončelo B. Alunić) i Ivan Domović (kontrabas, Helena Babić), dirigentica Tatjana Gaćeša, te Stariji gudački orkestar GŠ uz dirigenta Vjekoslava Fresla.

Solističkim točkama zagrebačkoj javnosti predstavili su se, kao i na prethodnom koncertu, svi odjeli GŠ: klavirski – klaviristi: Sven Brajković, Patricija Paun, Matea Hodonj, Nina Opašić i udaraljkaš David Topić (profesori: Marijeta Zdunić Knotek, C. Stepić i G. Gorše), gudački – gitarist Marko Vucković, Katarina Lucija Vuković (bisernica), Maksimilijan Borić (brač) i violončelistica Jelena Magdalena Šarić (profesori: Vesna Heferer Faullend, Petra Vojvodić, Petar Varga i Branimir Hutterer), odjel za teoriju i solo pjevanje – sopranistica Marija Blažek (B. Cvetković), te puhački – klarinetistica Marta Jandrečić, trubač Damjan Knotek, saksofonist Karlo Mlakar, te flautistica Anesa Čajević Glojnarić (profesori: Vesna Radinčić, Mario Magaš, Tomislav Žužak i Ivana Štrbac).

Od komornih sastava učenika na koncertu je nastupio duo Filip Vitko, violina, 6. r. i Matea Hodonj, klavir, 4. r. (prof. Nikolina Tičinović). Koncertu u subotu nazočila je Ružica Ambruš-Kiš, viša savjetnica za glazbenu kulturu i umjetnost. Klavirske pratnje na oba svečana koncerta bile su povjerene profesoricama Carmen Stepić, Tini Klak, Antoniji Jelinčić, Silviji Kalšan i Marijeti Zdunić Knotek, a publici se uvodnim riječima obratila ravnateljica GŠ Ferdo Livadić Zdenka Merčep.

I ove godine ljubav prema glazbi, kao i upornost učenika koju su iskazali višesatnim dnevnim vježbanjem, te njihovu muzikalnost, publika je podržala ispunivši dvorane i u Samoboru i u Zagrebu do posljednjeg mjesta. Pljeskom podrške i odobravanjem poticala je mlade umjetnike na izlazak na pozornicu i po nekoliko puta, pružajući im tako priliku da osjete toliko potrebnu vezu vrijednih glazbenih djela, njihovog uloženog truda i dostignute vještine izvođenja te emotivne odjeke istih od strane slušatelja.

Tatjana Gaćeša

FOTO: Nikolina Hapač i Ema Štrbac

 
06.03.2009.

Održana Skupština KUD-a Oštrc bila je u znaku podjele zahvalnica i priznanja

Prvi dio proslave 30 godina djelovanja

Održana Skupština KUD-a Oštrc bila je u znaku podjele zahvalnica i priznanja

Svečano i veselo, kako samo oni to znaju, članovi KUD-a Oštrc održali su izbornu skupštinu, koja je ujedno bila i prvi dio proslave 30. obljetnice rada društva. Drugi dio proslave bit će upriličen početkom srpnja na 24. izdanju Rudarske greblice. U punoj dvorani Vatrogasnog doma u Rudama okupile su se sve generacije članova KUD-a, od onih najmlađih, koji su svojom svirkom i otvorili skupštinu, do onih s najdužim stažem koji su bili među osnivačima KUD-a, pa su na kraju za to zaslužili zahvalnicu i prigodni suvenir – uljanicu.

No, skupština nije bila samo svečana, nego i izborna. Iz osobnih i zdravstvenih razloga Davorka Kuhar prepustila je mjesto predsjednice društva, a na njeno mjesto izabrana je dosadašnja dopredsjednica Silvija Koščica Turk. Za novu dopredsjednicu izabrana je Maja Cvetković, dok će dužnost tajnika i dalje obnašati Josip Lebegner, a blagajnice Ines Cvetković. Uz njih četvero, Upravni odbor čine još Matija Guliš, Željko Guliš, Mihael Lehpamer, Goran Štengl te novi članovi - Mihajla Hofer, Marija Mapilele, Marko Štengl, Zoran Vukić i Antonija Župančić.

Prema pravilima skupštine, tajnik društva pročitao je izvješće o radu u 2008. godini prema kojem je ukupno društvo imalo 22 nastupa, 2 nastupa izvan granica Hrvatske (u Njemačkoj i Španjolskoj), uspješno organiziralo Dane rudarske greblice te privodilo kraju uređenje rudnika Sveta Barbara.

U programu rada za 2009. godinu izdvajaju se nastupi na Proljetnom sajmu u Samoboru, Danu planeta Zemlje i Danima kruha i vina, a najdalje gostovanje bit će ono krajem srpnja u Portugalu. Naravno, članovi KUD-a bit će angažirani i pripremom ovogodišnje Greblice, koja će trajati tri dana – od 3. do 5. srpnja, kada se planira i nastavak proslave 30. godišnjice rada i djelovanja KUD-a Oštrc. U 2009. godini planira se i otvorenje rudnika Sveta Barbara (potrebno je urediti još 70 metara rovova).

Naravno, ovo je sažetak iz bogatog programa rada, koji je jednoglasno prihvaćen na skupštini, baš kao i financijsko izvješće i izvješće Nadzornog odbora. Glede financija, ukupni prihodi u 2008. bili su 341.365 kuna, a rashodi 335.394 kune.

Nakon radnog dijela uslijedio je i onaj svečani dio, kada su članovima KUD-a Oštrc sve najbolje u radu poželjeli samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, pročelnik Odjela za financije Roland Gajšak, predsjednik MO Rude Dražen Štengl, predsjednik DVD-a Rude Željko Koščica, ravnateljica OŠ Rude Tatjana Milek, predsjednik Planinarskog društva Josip Šujster te Dubravko Mihalinec iz Gradske glazbe Samobor.

Na kraju su podijeljene zahvalice članovima društva koji su više od 5, 10, 15, 20 ili 25 godina aktivno sudjelovali u radu društva, sve popraćeno fotografijama s brojnih nastupa i turneja, što je izazvalo podosta smijeha u dvorani. Na samom kraju uručene su i zahvalnice sponzorima i donatorima koji su pripomogli djelovanju KUD-a Oštrc, a među njima Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji.

M.Š.

 
06.03.2009.

Zajednički nastup HPD Jeka Samobor i petrinjskog HPD Slavulj

Još jednom zapjevali u slast

Zajednički nastup HPD Jeka Samobor i petrinjskog HPD Slavulj

U subotu, 7. ožujka, HPD Jeka je održala u Hrvatskom domu u Petrinji, u organizaciji i na poziv HPD Slavulj Petrinja, koncert i treću promociju (nakon Samobora i Zagreba) knjige Za dom i roda čast pjevat nam je slast, Glazbena škrinja Hrvatskog pjevačkog društva Jeka u Samoboru, autora maestra Josipa degl' Ivellia. Knjiga donosi stotinu trideset i četiri godine povijesti HPD Jeka i izbor djela posvećenih društvu tijekom njegove povijesti; uređenih, harmoniziranih i tiskanih za suvremeno izvođenje.

Izvedena su djela J. Vanjeka, F.S. Vilhara, I. pl. Zajca, Z. Kamenjarina, V. Žganca, M. Vukasovića i mo. J. degl’ Ivellia. Publika je odlično primila izvedbe, posebno maestrove Samoborske poliptihe I i II, rapsodije za četveroglasni mješoviti zbor na narodnu temu koje teku bez prestanka i imaju svoj logički početak i apoteozu na kraju, a sastavljene su od po 8 i 9 samoborskih narodnih napjeva, prikupljenih po Željku Bradiću i ranije Milanu Langu, zborovođi i tajniku Jeke.

Odlično glasoviračko umijeće iskazao je Petrinjac Robert Jakica, nadahnuto prateći pojedina djela. U završnom dijelu koncerta Jeki se pridružio i domaćin HPD Slavulj iz Petrinje. Društvima je zajednička pripadnost među pet najstarijih pjevačkih društava u Hrvatskoj koja još djeluju (Slavulj osnovan 1864., Jeka 1874.) te zajednički dirigent - mo. degl' Ivellio.

Mladen Rafaj

 
06.03.2009.

Tradicionalni fašnički koncert nastavnika i učenika GŠ Ferdo Livadić

Po receptima Ela i Jela

Tradicionalni fašnički koncert nastavnika i učenika GŠ Ferdo Livadić

Na tradicionalnom fašničkom koncertu održanom 23. veljače u Glazbenoj školi Ferdo Livadić, koji je ove godine bio dio koncerata povodom Dana Glazbene škole, glazbenici su još jednom pokazali da osim muzikalnosti imaju izraženu i maštovitost.

Tema ovogodišnjeg fašničkog koncerta bila je "Ljekovita večera u G-duru", po uzoru na pregršt kulinarskih emisija koje nude TV kuće. Glazbenici su za tu prigodu bili maskirani u skladu sa zadanom temom, a brojnu publiku su kroz program vodili El i Jel, odnosno učenici Daniel Cvetković i Danijel Župančić.

Već u hodniku Glazbene škole pristigle je goste dočekala izložba fotografija s likovima profesora u raznim kulinarskim pozama i restoranskim pozadinama, koje je izradila prof. Branka Cvetković.

Na pozornici, koju je uredila Biserka Fresl, izmjenjivali su se maštovito maskirani učenici škole sa svojim glazbenim točkama te brojni neobični kuhari i kuharice (Davor Lahnit, Gordana Šuštić, Petra Vojvodić, Zdenka Pende, Antonija Jelinčić, Tena Borić, Marijeta Zdunić Knotek, Ivana Štrbac), guliteljice krumpira (Carmen Stepić, Ivana Trogrlić), dosadne muhe (Tina Klak, Branka Božić), trovačica hrane (Vesna Radinčić), kauboj kuhar i nervozna hobotnica (Zdravko Fresl, Goran Gorše) - svi vođeni redateljskom kuhačom Branke Cvetković.

Naše zvijezde su bile pomno promatrane od strane komisije koju su činili kuharica Štefica (Tomislav Žužak), Big mamma (Zdenka Merčep), te sommelier i autor teksta završne pjesme Zapečeni bažul u G-duru (Josip Fresl).

Publika je od samog početka uživala u "ludostima" nadarenih učenika i djelatnika škole, a na kraju su svi našli svoje mjesto na podiju te zapjevali već spomenutu pjesmu Zapečeni grah u G-duru (glazba Branka Božić), nastavljajući se družiti uz domjenak i nazaobilazne fašničke krafne.

Ovim originalnim koncertom pokazali su još jednom kako se, uz malo volje i truda, može dobro zabavljati i zadržati već godinama vedar i originalan fašnički duh.

 
06.03.2009.

Dr. Šimun Jurišić gostovao u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Glasoviti hrvatski govori

Dr. Šimun Jurišić gostovao u samoborskoj Gradskoj knjižnici

U samoborskoj Gradskoj knjižnici 5. ožujka gostovao je dr. Šimun Jurišić, koji je dvadesetak godina radio u današnjoj Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, od 1990. godine radi kao docent za srpsku i crnogorsku književnost na Sveučilištu u Zadru, a nedavno i za hrvatsku književnost na zadarskom sveučilištu. Objavio je dvije knjige i veći broj radova s područja književne povijesti, povijesti kazališta i kazališne kritike, a suradnik je i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. U Samoboru je predstavio svoju knjigu Glasoviti hrvatski govori. U njoj je obuhvatio 33 glasovita govora hrvatskih političara, književnika, svećenika i drugih kulturnih i društvenih djelatnika, počevši od 1513. godine i govora Šimuna Kožičića pa sve do suvremenih događanja i govora Mile Budaka, Ante Pavelića, Josipa Broza Tita, Alojzija Stepinca, da bi na kraju knjige stavio i govore dr. Franje Tuđmana, Vlade Gotovca i Vlatka Pavletića.

Dr. Šimun Jurišić je naglasio da se iz popisa objavljenih govora može razaznati kako se nije vodio nikakvim političkim motivima pri odabiru govora pa je naveo i primjer kako se u knjizi našao i govor Khuena Hedervaryja, iako se može reći da on nije volio Hrvate, niti Hrvati njega, ali je ipak 20 godina bio hrvatskim banom. Održao je i govor u Saboru na hrvatskom jeziku pa se našao u knjizi.

Zanimljivost je knjige da se autor odlučio isključivo za govore preminulih ljudi, dok je još živuće govornike ostavio za druga izdanja. Zanimljivo izlaganje dr. Šimuna Jurišića čitanjem odabranih govora obogatili su Draženka Robotić i Marko Rošić, dok je na početku sve okupljene pozdravila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković.

M.Š.

 
06.03.2009.

Novi koncert iz Ciklusa virtuoso u Galeriji Prica

Šesti koncert u osmoj sezoni

Novi koncert iz Ciklusa virtuoso u Galeriji Prica

U ciklusu koncerata studenata Muzičke akademije iz Zagreba u Galeriji Prica je u četvrtak, 5. ožujka, održan šesti koncert u osmoj sezoni Virtuoso, pod nazivom Romantizam. Poprilično sumorno i kišno vrijeme nije moglo spriječiti vjernu samoborsku publiku da se odazove još jednom koncertu i time, po tko zna koji put, oda svoje priznanjje i podršku mladim glazbenicima.

Na programu su bila djela Chopina, Rahmanjinova, Sanit-Saënsa, Straussa, Smetane i Brahmsa. Nastupili su Ante Vetma, Krešimir Starčević, Vjekoslav Babić i Aljoša Jurinić na klaviru; Kristina Banovac na rogu; Ivan Jakšeković i Marin Maras na violini, te naš Samoborac Lovro Merčep na saksofonu. Trio Maras, Merčep, Jurinić je na kraju koncerta, za glazbene sladokusce, izveo Brahmsov Trio za klavir, violinu i hornu u Es-duru, op. 40, ovaj put obrađen za saksofon, violinu i klavir. Ovo je jedino Brahmsovo djelo u kojem u prvom stavku napušta sonatni oblik, dok je utjecaj Beethovena u ovom djelu vidljiv u motivičkom pa čak i tematskom radu kojim se postiže međusobna povezanost svih stavaka.

S.I.Ž.

 

Odjelni koncerti povodom Dana Glazbene škole Ferdo Livadić

Dani Glazbene škole Ferdo Livadić

Održana Skupština KUD-a Oštrc bila je u znaku podjele zahvalnica i priznanja

Zajednički nastup HPD Jeka Samobor i petrinjskog HPD Slavulj

Tradicionalni fašnički koncert nastavnika i učenika GŠ Ferdo Livadić

Dr. Šimun Jurišić gostovao u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Novi koncert iz Ciklusa virtuoso u Galeriji Prica

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002