30.09.2009.

SGJ - Nastavak 34. Samoborske glazbene jeseni u znaku završetka majstorske radionice i koncertne udaraljkaške večeri

Autorska večer Emmanuela Séjournéa

SGJ - Nastavak 34. Samoborske glazbene jeseni u znaku završetka majstorske radionice i  koncertne udaraljkaške večeri

Tijekom 34. Samoborske glazbene jeseni poznati francuski vibrafonist održao je majstorsku radionicu zajedno s Ivanom Bilić, na kojoj je dvadesetak polaznika seminara podučavao vještinama sviranja. Na kraju trodnevne radionice i svog boravka u Samoboru pripremio je i svoju autorsku večer, u kojoj su mu se pridružili Ivana Bilić (marimba, vibrafon, ksilofon), Petrit Çeku (gitara) i Ansambl udaraljki, kojeg su činili polaznici seminara (Kaja Farszky, Josip Konfic, Anita Primorac, Nikolas Sinković i Boris Žuvela).

U do posljednjeg mjesta ispunjenoj Galeriji Prica u svoju autorsku večer Emmanuel Séjourné uvrstio je skladbe Losa (duet za vibrafon i marimbu), u duetu s Ivanom Bilić, Koncert za vibrafon i orkestar (verzija za marimbu i kvintet udaraljki), u kojem im se pridružio Ansambl udaraljki, potom skladbu Calienta (za marimbu i gitaru), koju su izveli Ivana Bilić i Petrit Çeku, da bi večer zaključila Suita za marimbu i trio udaraljki u izvedbi Emmanuela Séjournéa i Ansambla udaraljki.

Iako su sve izvedbe izazvale odobravanje i snažan pljesak mahom mlađe publike, nazočne je posebno oduševila, unatoč njenoj nesavršenosti, izvedba Vous avez du feu? Ansambla udaraljki, budući da je riječ o efektnoj igri zvuka i svjetla uz pomoć upaljača u zamračenoj dvorani. Na kraju koncerta uručene su diplome svim polaznicima radionice.

Emannuel Séjourné (Francuska) svjetski je poznat vibrafonist i marimbist, jazz glazbenik i skladatelj, autor nekoliko “must have” djela za marimbu. Nakon klasičnog glazbenog obrazovanja na National Conservatory of Strasbourg (klavir, violina, glazbena povijest i analiza), Jean Batigne ga je predstavio udaraljkaškom svijetu, posebno kroz suvremenu glazbu i improvizacije. Nakon završetka studija udaraljki, specijalizirao se za vibrafon i marimbu. Od 1981. aktivan je i kao skladatelj i kao interpret. Između ostalog, pročelnik je udaraljkaškog odsjeka na Strasbourg Conservatory, a Ministarstvo kulture Francuske nominiralo ga je za pedagoškog savjetnika. Sa saksofonistom Philippeom Geissom osnovao je ansambl Noco Musica. Njihov album Saxophone et Percussions osvojio je europski audiovizualni Grand Prix, koji dodjeljuje Academie du Disque Français.

Ivana Bilić (Hrvatska) diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Poznata je po svom raznolikom glazbenom izričaju, virtuoznosti i talentima koji ostavljaju publiku, kolege i kritičare bez daha. Solistica je s poznatim orkestrima i sudionica mnogih crossover projekata. Ivana je docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ali i voditeljica brojnih seminara i radionica u Hrvatskoj i svijetu. Članica je marimba festivala i međunarodnih žirija na natjecanjima u Europi i SAD, kao i dobitnica mnogobrojnih nagrada. Njezine kompozicije za marimbu i vibrafon izdane su u Malletworks i Cantus nakladi. Sudjelovat će u praizvedbi i snimanju skladanih djela na ZMF New Music for Marimba Project, kao jedna od nekoliko umjetnika na marimbi. Ivana je Marimba One umjetnik, a njezini primjerci udaraljkaških palica izašli su na tržište u ožujku 2008.

NAJAVE

Pred publiku Samoborske glazbene jeseni u četvrtak ponovno izlazi violončelist Trey Lee, kojeg će ovaj put u franjevačkoj crkvi pratiti Samoborski gudači.

U petak 50. obljetnicu umjetničkog djelovanja obilježava pijanistica Pavica Gvozdić. Koncert u franjevačkoj crkvi u Samoboru počinje u 20 sati.

U subotu u franjevačkoj crkvi u 20 sati nastupa kontratenor svjetskoga glasa Max Emanuel Cenčić.

U nedjelju se predstavlja Dubrovački gitarski trio, a Petrit Çeku u duetu s Lukom Šulićem pred publiku ponovno izlazi u ponedjeljak, 5. listopada.

 
30.09.2009.

SGJ - Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupili violončelist Trey Lee i pijanist Danijel Detoni

Istinske zvijezde klasike – Trey Lee i Danijel Detoni

SGJ - Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupili violončelist Trey Lee i pijanist Danijel Detoni

Jedan od najatraktivnijih mladih violončelista današnjice, kineski glazbenik Trey Lee, i najbolji mladi glazbenik Hrvatske 2008. godine (u izboru Hrvatske glazbene mladeži), pijanist Danijel Detoni, priredili su veličanstvenu glazbenu večer posjetiteljima Samoborske glazbene jeseni. Četiri skladbe i bis bili su više nego dovoljni kako bi pokazali da je Samobor pohodila istinska zvijezda svjetske klasične glazbe; Trey Lee je svojim prepoznatljivim pristupom "totalne glazbe", kombinacijom tehničke preciznosti i emocionalne angažiranosti, pokazao zašto je miljenik svjetske kritike i publike. Za prvi dio koncerta Lee i Detoni su se odlučili za Ludwiga van Beethovena i Sedam varijacija za violončelo i klavir u Es-duru, WoO 46 na temu dueta Bei Männern... iz Mozartove opere Čarobna frula te Treću sonatu za klavir i violončelo u A-duru, op.69, da bi nakon stanke slijedio prelazak u 20. stoljeće uz zapanjujuću Prvu sonatu za violončelo i klavir Alfreda Schnittkea i razigranu Prvu rapsodiju za violončelo i klavir, BB 94 c Béle Bartóka. Publika Samoborske glazbene jeseni imat će priliku za dvostruko uživanje u Leejevoj virtuoznosti, obzirom da će mladi majstor održati koncert i sa Samoborskim gudačima već u četvrtak, 1. listopada, u franjevačkoj crkvi u 20 sati.

Trey Lee se glazbeno školovao u rodnom Hong Kongu, a potom i na prestižnoj američkoj školi Julliard, da bi potom uzeo petogodišnju pauzu od violončela kako bi završio studij ekonomije na Harvardu. Povratak violončelu obilježilo je usavršavanje kod Laurenca Lessera i Fransa Helmersona, da bi potom uslijedile prve nagrade na nizu natjecanja: Antonio Janigro, Zagreb; Naumburg, New York; Paulo Cello, Helsinski; Međunarodna glazbena smotra, Ženeva. Nastupao je u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama i sa čitavim nizom orkestara, a album Schumann, Mendelssohn, Chopin, koji je snimio za prestižnu britansku etiketu EMI, dospio je na sam vrh ljestvica klasične glazbe. Za istu kuću izdao je i album s originalnom glazbom iz filma Bubnjar, u kojoj Lee ima eksponiran solistički udio. Oduševljenje mladim violončelistom koje pokazuje publika i kritika potvrđeno je i titulom Leader of the Year u izboru azijskog medijskog konglomerata Sing Tao Media Grupe. Nakon dvaju nastupa u Samoboru, Trey Lee će u njujorškom Carnegie Hallu potkraj listopada ostvariti američku praizvedbu Koncerta za violončelo Zhou Zipinga, a potom će u Tel Avivu i još četiri izraelska grada izvoditi Dvořákov Koncert za violončelo uz Izraelski simfonijski orkestar pod vodstvom Heikko Matthiasa Förstera.

Pijanist Danijel Detoni diplomirao je i magistrirao klavir (razred Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa) na Glazbenom sveučilištu Ferenc Liszt u Budimpešti, a četvrtu je godinu studirao na glavnom pariškom konzervatoriju u razredu Itamara Golana. Usavršavao se je na Ljetnoj akademiji Tel Hai u Izraelu kod Emanuela Krasovskoga i Pnine Salzman. Između ostalog, pobjednik je Državnog natjecanja za komornu glazbu Leó Weiner u Budimpešti i dobitnik nagrade izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe. Nastupa u duu s violončelisticom Petrom Kušan, a od ove godine je i član praškoga klavirskoga trija Taras. Sjajne samostalne i skupne nastupe diljem Hrvatske i Europe, odličan album s klavirskim skladbama oca Vladimira Detonija, te repertoar širokog stilskog raspona kojim godinama plijeni pažnju glazbene javnosti, donijeli su mu i proglašenje najboljim mladim glazbenikom 2008. godine u izboru Hrvatske glazbene mladeži.

K.S.

 
30.09.2009.

Treća večer koncertnog programa Samoborske glazbene jeseni pripala ruskom pijanistu Rustemu Kudojarovu

Trostruki bis Kudojarova

Treća večer koncertnog programa Samoborske glazbene jeseni pripala ruskom pijanistu Rustemu Kudojarovu

Ruski pijanist Rustem Kudojarov svojom je izvedbom djela klasičnih majstora probranu publiku Samoborske glazbene jeseni natjerao na povike "bravo", a ona je za dugotrajni pljesak po završetku programa nagrađena trostrukim bisom. Kudojarov se festivalskoj publici predstavio sjajnim izvedbama Mozartove Fantazije u c-molu, KV 475, Beethovenove 23. sonate u f-molu, op.57 – Appassionata, Lisztovim Preludijem i fugom na temu B-A-C-H, S 260, Schumannovom Fantazijom u C-duru, op.17 te Toccatom, op.7 da bi u dodatku sjajnu izvedbu potkrijepio Chopinom i Schumannom.

Rustem Kudojarov rođen je 1970. godine u Kazanu, s 23 godine diplomirao je klavir na Kazanskom državnom konzervatoriju, a poslijediplomski studij završio je na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi kod poznatog pijanista Nikolaja Petrova. Dobitnik je nagrada na međunarodnim klavirskim natjecanjima Jose Iturbi u Španjolskoj 1996., Konzerteum u Grčkoj 1996., a pobijedio je 1997. na Sveruskom natjecanju pijanista nazvanom po Vasiliju Safonovu.

Gostovao je u najvećim kulturnim središtima Rusije, Ukrajine, Njemačke, Španjolske, Grčke, Južnoafričke Republike, Velike Britanije i Danske te održao recitale na uglednim glazbenim festivalima u Berlinu, Trondheimu, Moskvi i Kazanu. Kao solist nastupao je diljem Rusije uz pratnju tridesetak tamošnjih orkestara, pod vodstvom uglednih dirigenata.

Kudojarov je glavni solist na popisu Moskovskog filharmonijskog koncertnog udruženja Mosconcert. Godine 2005. Clasiccal Records objavila je umjetnikov hvaljeni recital sa skladbama Sofije Gubajduline, Franza Liszta, Frederica Chopina i svjetskom diskografskom praizvedbom nove skladbe Richarda Dubugnona (Tri plesa, op.20). Od rujna 2001. godine Rustem Kudojarov predaje klavir na Državnom konzervatoriju u Moskvi, a redovite majstorske tečajeve održava već godinama u Velikoj Britaniji, ali i u drugim inozemnim sredinama.

Nakon pijanista Rustema Kudojarova publika 34. Samoborske glazbene jeseni 29. rujna moći će uživati u nastupu violončelista iz Hong Konga Treya Leea, koji će nastupiti uz pratnju Danijela Detonija na klaviru.

M.Š.

 

SGJ - Nastavak 34. Samoborske glazbene jeseni u znaku završetka majstorske radionice i koncertne udaraljkaške večeri

SGJ - Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupili violončelist Trey Lee i pijanist Danijel Detoni

Treća večer koncertnog programa Samoborske glazbene jeseni pripala ruskom pijanistu Rustemu Kudojarovu

Arhiva 2009

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002