21.12.2005.

Državno natjecanje komornih sastava učenika i studenata glazbe i plesa

Svi Samoborci drugi

Državno natjecanje komornih sastava učenika i studenata glazbe i plesa

Nakon kratkog službenog otvorenja, 8. prosinca, u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru počelo je 43. državno natjecanje komornih sastava učenika i studenata glazbe i plesa. Poslije kratkih pozdravnih obraćanja Frane Matušića, ravnateljice Zdenke Merčep i zamjenice gradonačelnika Marice Jelenić, okupljenima i stručnom žiriju poželio je ugodno slušanje Zvonimir Kotarac, viši stručni savjetnik za umjetničke škole iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji je proglasio natjecanje otvorenim.

Mladi su muzičari pokazivali što znaju na svojim instrumentima od 8. do 10. prosinca. U ta se tri dana publici i žiriju predstavilo sedamdeset različitih dua, trija, kvarteta i ansambala do dvanaest članova iz cijele Hrvatske. Glazbeni natjecatelji nastupili su u dvorani GŠ Ferdo Livadić u Samoboru, u OGŠ Rudolfa Matza u Zagrebu, a završni koncert održan je u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.

Natjecanje je bilo podijeljeno po sastavima, kao i na kategorije osnovnih i srednjih škola te na kategoriju natjecatelja polaznika Glazbene akademije.

Boje Samobora predstavljala su tri ansambla i sva tri osvojila su u svojim kategorijama drugu nagradu.

U II. kategoriji srednjih škola, u disciplini kvarteti, natjecao se kvartet klarineta (P. Paar, L. Fresl, A. Vranić, M. Prelec), profesora Gorana Merčepa.

Ansambl tambura (A. Otmačić, A. Petrić, L. Fabek, T. Lenart, M. Borić, D. Škiljan, A. Đurić, I. Domović, M. Salkić, A. Vitko, J. Blašković, M. Janžić), profesora Dražena Varge, natjecao se u II. kategoriji u disciplini sastavi 5-12 članova.

U I. kategoriji osnovnih škola, u disciplini 5-12 članova, natjecao se kvintet harmonika (M. Dugandžić, M. Žugčić, K. Rošćak, A. Stupar, J. Stanec), profesorice Gordane Šuštić koji je također osvojio drugu nagradu, s time da prva nije ni dodijeljena.

n.k.

FOTO: Kvintet harmonika - 2. mjesto

 
21.12.2005.

Izložba Vjere Reiser u Zagrebu

Psalmi i tekstovi psaltira

Izložba Vjere Reiser u Zagrebu

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu otvorena je 19. prosinca izložba slika Vjere Reiser pod naslovom Psalmi.

U predstavljanju izložbe dr. Adalbert Rebić naglasio je kako je Vjera Reiser "izabrala onaj niz psalama koji na izvrstan način osvjetljuju ono što čovjek živi, trpi, radi, nada se, umire... ...To su krikovi pouzdanja, povjerenja, radosti, patnje, pobjede i poraza..."

O izložbi su govorili i ravnateljica knjižnice prof. Mira Tkalčec i prof. Anton Šuljić.

Izložba je bila popraćena glazbom i pjevanjem mlade umjetnice Nine Kobler. Uz izložbu izdana je i mapa s listovima oslikanih psalama te tekstom Lobkovićeva psaltira iz 1359. godine pisanog glagoljicom u Senju, kojeg je priredila akademkinja dr. Anica Nazor.

Stjepan Stanić

Fotografija: Ivanka Brekalo

 
21.12.2005.

Koncert svetonedeljskog KUD-a u župnoj crkvi Presvetog trojstva

Orilo se pod svodovima crkve

Koncert svetonedeljskog KUD-a u župnoj crkvi Presvetog trojstva

Nakon primljenog misnog blagoslova, okupljeno mnoštvo u prepunoj župnoj crkvi Presvetog trojstva u Svetoj Nedelji, moglo se prepustiti zvucima svog omiljenog KUD-a.

Naime, predbožićna i prednovogodišnja zahuktala aktivnost ove crkve predočena je ovaj put koncertom Kulturno umjetničkog društva Svete Nedelje. Ispred propovjedaonice zaorile su se, na opće zadovoljstvo prisutnih, popevke svetonedeljskog i samoborskog kraja.

Župnik Dragutin Bubnjar, dijeleći misni blagoslov i gledajući prepunu crkvu, poželio je da je ovako svake nedjelje, a mi toplo preporučamo sudjelovanje KUD-ova u izvođenju redovnih liturgija.

Nenad Kobasić

 
21.12.2005.

U Novakima predstavljena knjiga Hrvatska od 7. stoljeća do Vijeća Europe

Hrvatska u sto stranica

U Novakima predstavljena knjiga Hrvatska od 7. stoljeća do Vijeća Europe

U Društvenom domu u Novakima održano je 15. prosinca predstavljanje knjige Hrvatska od 7. stoljeća do Vijeća Europe. Autor knjige je dr. Ivan Jurišić, povjesničar i prevoditelj, predavač povijesti na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu, kojemu je ovo prva samostalna knjiga.

Knjigu je ilustrirao Nenad Janković, a izbor iz tih radova pretočen je u izložbu koja se u Novakima mogla besplatno razgledati. Predstavljanje knjige bilo je više nego dobro posjećeno, a knjiga se mogla kupiti u pola cijene. Izveden je i prigodni program s glazbenim brojevima i recitacijama, a recenzenti, povjesničari Dragutin Pavličević i Franko Mirošević, predstavili su knjigu.

Nakon promocije zamolili smo dr. Ivana Jurišića da nam u par riječi kaže kako je knjiga nastala i kome je namijenjena.

- Iz iskustva sam vidio da neakademski obrazovani ljudi u većini slučajeva nerado posežu za debelim povijesnim knjižurinama. Stoga sam odlučio napisati hrvatsku povijest koja će na sto stranica, s malim i preglednim naslovima koji se lako prate, obuhvatiti cjelokupnu hrvatsku povijest.

Zapravo, knjiga je jedna priča koja teče od doseljenja Hrvata do siječnja 2005. godine. Knjiga nije preopterećena faktografijom, jer običnom čovjeku ne treba puno latinskog i previše datuma. Pokušao sam sve reći na malo stranica, da to bude prihvatljivo i za, primjerice, doktora znanosti koji nije povjesničar, ali i za učenike sedmih i osmih razreda. To nije bilo lako, ali prve reakcije ukazuju mi na to da sam uspio u svom naumu.

Franko Mirošević, naš stručnjak za udžbenike povijesti, naglasio je da je ova knjiga upravo pisana kao da je udžbenik. Namijenjena je svima koji žele nešto pročitati ili saznati o hrvatskoj povijesti.

Ivan Jurišić zahvalio je na kraju organizatorima: Udruzi umirovljenika Općine Sveta Nedelja, načelnici Ines Balint i donačelniku Habdeliću, a naročito Ivi Baneku koji je cijelu promociju vrhunski organizirao.

Nenad Kobasić

 

Državno natjecanje komornih sastava učenika i studenata glazbe i plesa

Izložba Vjere Reiser u Zagrebu

Koncert svetonedeljskog KUD-a u župnoj crkvi Presvetog trojstva

U Novakima predstavljena knjiga Hrvatska od 7. stoljeća do Vijeća Europe

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002