14.10.2005.

Izložba radova Keramičarske radionice DV Izvor

Ptice od gline iz mašte

Izložba radova Keramičarske radionice DV Izvor

U Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za djecu i mladež, otvorena je povodom Međunarodnog dana zaštite životinja izložba polaznika Keramičarske radionice pri Dječjem vrtiću Izvor. Spomenutu radionicu, koja je kroz niz godina u svijet keramike uvela velik broj djece, ali i starijih Samoboraca, s velikim uspjehom vodi Gizela Kovačić Ulle.

Ovaj su put izloženi radovi pod zajedničkim nazivom Ptice, a posjetitelji će se moći uvjeriti da mašta nema granica. Keramičke ptice, izložene na Dječjem odjelu knjižnice, kao da su doletjele iz mašte i sletjele na police pred začuđenu djecu. Tamo će se zadržati još dva tjedna, a mogu ih razgledati svi koje to zanima.

Na otvorenju izložbe je u glazbenom dijelu nastupio i Dječji zbor Smješak, pod ravnanjem njihove voditeljice Vesne Radinčić.

Ivica Horvat

 
14.10.2005.

U Samoborskom muzeju održan koncert pijanista Željka Vlahovića

Od Dore Pejačević do Fryderyka Chopina

U Samoborskom muzeju održan koncert pijanista Željka Vlahovića

U koncertnoj dvorani Samoborskog muzeja održan je 13. listopada koncert Željka Vlahovića.

Za svoj je nastup Vlahović ovaj put izabrao klavirska djela Dore Pejačević, Fryderyka Chopina i Franza Liszta, a publika je s velikim zadovoljstvom popratila njihove majstorske izvedbe.

Željko Vlahović rođen je 1973. godine. Školovao se na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a magistrirao na Hochschule für Muzik Frankfurt am Main.

Kao pijanist održao je velik broj solo koncerata, te nastupao na natjecanjima i uz pratnju renomiranih orkestara u zemlji i inozemstvu. Bavi se i komornom glazbom, te je koncertirao s eminentnim zagrebačkim violončelistom Valterom Dešpaljem.

Dva je puta dobitnik rektorove nagrade, a snimao je i za Hrvatski radio i televiziju, te surađivao s poznatim svjetskim glazbenicima.

Stjepan Stanić

 
14.10.2005.

FA Mladost svom gradu za njegov dan poklonio koncert

Tičica popeva... Sanoboru gradu

FA Mladost svom gradu za njegov dan poklonio koncert

Folklorni ansambl Mladost ove je godine svom gradu za rođendan poklonio cjelovečernji koncert pod nazivom "Tičica popeva... Sanoboru gradu". U programu koji je uglavnom bio sastavljen od fragmenata programa kojim su se Mladostaši predstavili nedavno u Poljskoj, nastupili su svi članovi KUD-a, a najljepše je bilo vidjeti najmlađe koji su nastupili po prvi put.

U punoj dvorani s mnogo uzvanika, ali još i više pravih ljubitelja folklora bila je prava prigoda upoznati se s radom KUD Mladost i njihove voditeljice Ivančice Pogrmilović.

T.M.

 
14.10.2005.

Otvorena izložba slika Tanje Antolin

Nakupine u knjižnici

Otvorena izložba slika Tanje Antolin

12. listopada otvorena je u Gradskoj knjižnici Samobor izložba Tanje Antolin Nakupine.

Autorica je članica Likovnog odjela Matice hrvatske Samobor, a Stanko Špoljarić o njenom radu u prigodnom katalogu piše: "...Tanja ne prenosi izgled konkretnog mjesta no stvara uprizorenja mogućih gradića sa svim značajkama ambijenta... Gradeći primjenjenom bojom postaju bajkoviti, kako radi novih kromatskih raspona, tako i oblika, uglavnom eliptoidnih, koji predstavljaju zdanja, ali i segmente pejsaža, izjednačenih u likovnoj vibrantnosti dosegnute slikarske ekspresije".

Ako vam ulomak iz predgovora nije pretjerano razumljiv, svakako pođite u knjižnicu, gdje ćete sve do 31. listopada moći u svoj njihovoj svježini, ljepoti i originalnosti razgledati radove Tanje Antolin.

T.M.

 
14.10.2005.

Književna večer posvećena Stanku Vrazu

Kako je Jakob Fras postao Stanko Vraz

Književna večer posvećena Stanku Vrazu

U programu obilježavanja Dana grada Samobora u ponedjeljak, 10. listopada našla se je i književna večer posvećena Stanku Vrazu. Povodom 195. obljetnice njegovog rođenja, 95. obljetnice postavljanja spomenika Ljubici te 170. obljetnice početka Ilirskog pokreta u samoborskoj Knjižnici okupio se velik broj štovatelja Vrazove poezije i lika.

Na početku je ravnateljica Knjižnice Mirjana Dimnjaković pojasnila kako je ove godine trebao biti tiskan prijevod Đulabija, ciklusa Vrazovih ljubavnih pjesama, na slovenski jezik. Iako je suradnja s Knjižnicom u Brežicama uspješno započela, nažalost, stihove se nije stiglo prevesti na slovenski jezik. Potom je predstavila sudionike ovog nadasve zanimljivog skupa. Predavača Antuna Pavlina i Miroslava Burića koji je čitao pjesme i ulomke iz Đulabija.

Pavlin je pojasnio kako je i zašto Jakob Fras iz Cerovca u Štajerskoj došao u Hrvatsku, promijenio ime u Stanko Vraz i počeo se u Ilirskom pokretu s Ljudevitom Gajem boriti za hrvatsku pisanu riječ. Jedan od razloga njegovog odlaska u Hrvatsku zasigurno su bila previranja u Sloveniji, gdje je France Prešern odbacio ideju o štajerskom narječju kao književnom jeziku. Zanimljivo je bilo čuti da je Vraz govorio mnogo jezika: njemački, francuski, engleski, španjolski i sve slavenske jezike. Kako je Vraz bio iznimno ambiciozan, a u Sloveniji nije tiskao niti jednu knjigu, otišao je u Hrvatsku. Kako bi naglasio odnos Slovenaca prema Vrazovom književnom djelu Pavlin je rekao da je prva Vrazova knjiga tiskana u Sloveniji 1952. godine.

Zanimljivo predavanje prekidano je čitanjem stihova i nastupima Zvjezdana Imberta i Lucije Klarić, mladih gitarista samoborske Glazbene škole.

Tomislav Marvar

 

Izložba radova Keramičarske radionice DV Izvor

U Samoborskom muzeju održan koncert pijanista Željka Vlahovića

FA Mladost svom gradu za njegov dan poklonio koncert

Otvorena izložba slika Tanje Antolin

Književna večer posvećena Stanku Vrazu

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002