25.04.2005.

Rezultati natjecanja učenika Glazbene škole Ferdo Livadić

43. državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa Dubrovnik, od 16. do 23. travnja

Glasovir:

- Lucija Stanec (IV. kategorija) - II. nagrada (u razredu prof. Davora Lahnita)

Tambure:

- Antonija Petrić (II. kategorija) - II. nagrada

(prva nije dodijeljena, te je Antonija prvoplasirana u toj kategoriji)

- Ana Otmačić (III. kategorija) - II. nagrada

(prva nagrada nije dodijeljena, pa je Ana prvoplasirana)

- Tatijana Lenart (III. kategorija) - II. nagrada

(sve tri učenice su u razredu prof. Dražena Varge, a za klavirom su ih pratile prof. C. Stepić i S. Kalšan)

31. međunarodni susret harmonikaša

Pula, od 21. do 24. travnja

Komorni sastavi - kvintet harmonika u sastavu:

Maja Dugandžić, Katarina Roščak, Anastazija Stupar, Josip Stanec i Mario Žugčić - I. nagrada (učenici su u razredu prof. Gordane Šuštić)

Solisti na harmonici:

Katarina Roščak - III. nagrada (u razredu prof. G. Šuštić)

Martina Radovanić - III. nagrada (u razredu prof. Marine Flanjak)

Gordana Dumić - priznanje (u razredu prof. M. Flanjak)

Z.M.

 
25.04.2005.

Predstavljen Zbornik 13. samoborskih haiku susreta

Kad Samoborci haikuiziraju

Predstavljen Zbornik 13. samoborskih haiku susreta

Svakog se proljeća iznova Samobor potvrđuje kao svojevrsno središte haiku poezije u ovom dijelu svijeta. Tradicija pisanja i čitanja haiku stihova u našem gradu duža je od redovitih okupljanja pjesnika koji gaje taj izraz, ali i službenih, "institucionalnih" se godina već nakupilo.

U Odjelu za odrasle samoborske Gradske knjižnice 23. travnja je predstavljen 13. po redu Zbornik samoborskih haiku susreta. Susret je počeo čitanjem pjesme Milana Žegarca Peharnika u sjećanje preminulom samoborskom pjesniku Miljenku Kovačićeku. Poznati haiku pjesnik, akademik Vladimir Devidè rekao je nekoliko riječi o haiku poeziji, objasnivši povezanost ove vrste poezije i zen filozofije.

Zbornik 13. samoborskih haiku susreta predstavljen je čitanjem stihova koji su u njemu sakupljeni. Osim samoborskih haiku pjesnika koji djeluju unutar ogranka Matice hrvatske, čitani su stihovi pjesnika koji su na ovaj susret stigli iz Zagreba, Velike Gorice, Varaždina, Čakovca, Ivanić Grada, Splita i Solina. Posebne nagrade za dugogodišnje stvaranje stihova dobili su osamdesetgodišnjaci, akademik Vladimir Devidè i Zvonko Petrović.

Predsjednik čakovečkog haiku društva Željko Funda dodijelio je prigodne nagrade autorima najljepših stihova Zbornika 13. samoborskih haiku susreta. Na pitanje "može li kamen haikuizirati" odgovorio je darivanjem kamenih oblutaka na kojima su ispisani haiku stihovi nagrađenih autora. Osim poezije, u samoborskoj Gradskoj knjižnici prigodno je postavljena i haiku izložba likovnih radova samoborske pjesnikinje Vlaste Mažuranić. Nakon predstavljanja Zbornika, okupljeni pjesnici su nastavili druženje na ručku u Samoborskoj pivnici.

Ovogodišnji je Zbornik uredio Darko Plažanin, a ilustrirao ga je Mihovil Markulin. U njemu već na početeku možete naći jednu malu teorijsku raspravu Vladimira Devidèa pod nazivom Haiku i zen, a odana je i počast preminulim pjesnicima koji su za života s uspjehom ispisivali svoje haiku stihove i stekli velik ugled među svojim kolegama i štovateljima: Dubravka Ivančana, Miljenka Kovačićeka i Antu Gardaša, koji su predstavljeni sa po nekoliko radova.

Naravno, Zbornik sadrži i niz svježih uradaka inozemnih i domaćih autora, među kojima, opet i iznova, Samoborci zauzimaju istaknuto mjesto.

Suzana Sekovanić/Robert Škiljan

 
25.04.2005.

Obilježena 80. godišnjica rođenja Dragutina Horkića

Klović pisane riječi

Obilježena 80. godišnjica rođenja Dragutina Horkića

Lijepo i zanimljivo druženje odvijalo se 21. travnja u samoborskoj Gradskoj knjižnici, na kojem je obilježena 80. godišnjica rođenja Dragutina Horkića. Slavljenik je zahvalio svima na dolasku, ali prije svega onim najmlađima koji još ni u školu nisu krenuli. Time je odmah pokazao kako vrlo dobro zna s djecom, što nije ni čudo kada se zna da je pune 34 godine radio kao novinar i urednik u Literarnom, te u Obrazovnom i dječjem programu Radio Zagreba. Tih radijskih dana prisjetio se i profesor Nedjeljko Kujundžić, osobito ističući Horkićeve zasluge da dječje radove čitaju sama djeca, što je tada predstavljalo pravo osvježenje.

No, Kujundžić je upozorio da Horkić nije samo dječji pisac, kako se to često predstavlja. Naime, za svoje publicističke i književne radove dobio je niz nagrada i priznanja. Posebice su zanimljive njegove knjige o filateliji i numizmatici. Sam Horkić kaže da su mu ipak najdraže priznanje bile riječi čitatelja da im je svojim pisanjem uljepšao dan. Možemo reći da je to i jedna od odlika njegova stila, da o naizgled nezanimljivim stvarima može pisati na iznimno zanimljiv način.

U svom izlaganju Nedjeljko Kujundžić imao je jednu zanimljivu usporedbu koja vrlo dobro ocrtava Horkićev rad. Usporedio ga je s Klovićem zbog sposobnosti da u svom minimalizmu izvuče onu bit, glavnu stvar. Dakle, ono što je Klović u slikarstvu to je, prema Kujundžiću, Horkić u književnosti.

Slavljeniku su na kraju uručeni prigodni darovi, a isticala se torta s grbom samoborske Matice hrvatske. Pozdravili su ga i prijatelji iz rodnog mu Slavonskog Broda i vjerni čitači njegovih riječi. Stihove je kazivao Miroslav Fresl, no prije toga je Dragutin Horkić ispričao i zanimljivu priču o svojim prvim stihovima upućenima djevojci s kojom se htio sastati kod brodskog samostana, a koji su ga usmjerili na put kojim i sada, unatoč nešto višim godinama, veselo i živahno korača.

Mato Šipuš

 

Rezultati natjecanja učenika Glazbene škole Ferdo Livadić

Predstavljen Zbornik 13. samoborskih haiku susreta

Obilježena 80. godišnjica rođenja Dragutina Horkića

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002