05.12.2005.

Posthumno objavljena knjiga stihova preminulog samoborskog pjesnika

Izabrani prozori Miljenka Kovačićka

Posthumno objavljena knjiga stihova preminulog samoborskog pjesnika

Brojni su se poznanici i štovatelji djela hrvatskog i samoborskog pjesnika Miljenka Kovačićka u subotu, 3. prosinca, prisjetili činjenice da je on još do prije godinu dana bio njihov vjerni prijatelj, cijenjeni kolega i suradnik od povjerenja.

Povod za okupljanje bila je godišnjica njegove smrti, ali i izlazak knjige njegovih pjesama Izabrani prozori, u izdanju zagrebačkog Meandra. U predstavljanju ove posthumne zbirke sudjelovali su njegovi prijatelji - pjesnici Milan Žegarac Peharnik i Branko Čegec, a s trake kasetofona prisutni su mogli čuti Franju Kuhara i Tonka Lonzu koji su čitali njegove stihove.

Bilo je prilike i za pjesmu. Njegova je Mirna okupila improvizirani band koji mu je uputio poruku: Srest ćemo se jednog dana u raju.

Stjepan Stanić

 
05.12.2005.

Održan seminar za voditelje tamburaških orkestara

Opet bi u Samobor!

Održan seminar za voditelje tamburaških orkestara

U prostorijama Tamburaškog društva Ferdo Livadić 3. i 4. prosinca održan je seminar za dirigente i voditelje tamburaških orkestara i skupina. Petnaestak polaznika iz raznih krajeva Hrvatske i Slovenije pratilo je teoretska i praktična predavanja vezana za rad s tamburaškim orkestrima.

U praktičnom dijelu nastave sudjelovali su i stariji i mlađi orkestar TD Ferde Livadića.

Seminar je, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, vodio prof. Siniša Leopold.

Mišljenje je svih sudionika seminara da su ovakvi skupovi od velike važnosti te da se što prije organizira ponovno sličan seminar, opet u predivnom Samoboru.

Đ.P.

 
05.12.2005.

Nastup Hrvatskog pjevačkog društva Jeka u Kerestincu

Ganuti do suza

Nastup Hrvatskog pjevačkog društva Jeka u Kerestincu

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka održalo je 4. prosinca u Župnoj crkvi Uzvišenja svetog Križa u Kerestincu svoj cjelovečernji koncert duhovne glazbe pod nazivom Ave Maria. Ovo nije prvi koncert ovakvog sadržaja HPD-a Jeka. Sličan koncert održan je prošle godine u Samoboru i u Domaslovcu.

U svom kratkom uvodnom govoru voditelj zbora maestro Josip degl'Ivellio okupljenim župljanima je predstavio ovaj koncert kao neku vrstu meditacije u ovo predvečerje druge nedjelje Došašća.

Na repertoaru je bilo 12 skladbi uglavnom hrvatskih autora, koje su izveli ženski komorni zbor i mješoviti zbor HPD Jeka. Nakon gromoglasnog pljeska prisutne publike zbor je još jednom za bis ponovio refren iz duhovno - rodoljubne pjesme Majko naša. Publika je bila ganuta do suza.

Zbor je na glasoviru pratio Robert Jakica. Solistica je bila članica zbora Lidija Mezdić.

Marija Majstorović

 
05.12.2005.

Koncert komornih ansambala samoborske Glazbene škole Ferde Livadića

Lijepa pozivnica na državno natjecanje

Koncert komornih ansambala samoborske Glazbene škole Ferde Livadića

U petak, 2. prosinca, održan je koncert komornih sastava GŠ Ferde Livadića (kvintet harmonika, kvartet klarineta i ansambl tambura), na kojem je gostovao i Kvartet saksofona Muzičke akademije u Zagrebu. Koncert je poslužio kao svojevrsna generalna proba i najava za 43. državno natjecanje komornih sastava učenika i studenata glazbe čiji će domaćin biti upravo GŠ Ferde Livadića, od 8. do 10.12.2005.

Kvintet samoborskih harmonikaša prof. Šuštić predstavio se izvedbama H.G. Kölza, E. Derbenka i I. Saba, kvartet klarinetista koje je pripremio prof. Merčep odsvirao je djela A. Klobučara i P.M. Duboisa, a tamburaši pod ravnanjem D. Varge odsvirali su djela Schuberta, D. Varge i S. Leopolda.

Kako to rade profesionalci pokazao je gostujući Kvartet saksofona Muzičke akademije iz Zagreba koji je izveo djela T. Uhlika, P. Iturralde i J. Riviera, sve pod paskom prof. Gorana Merčepa.

Osim tri spomenuta samoborska ansambla, na državnom natjecanju u Samoboru imat ćemo priliku procijeniti i poslušati oko 70-tak dua, tria, kvarteta i sastava od 5-12 članova, a natjecat će se učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola te muzičkih i umjetničkih akademija iz cijele Hrvatske.

Otvorenje natjecanja bit će 8.12. u 9,30, a naši učenici po rasporedu su taj dan u 18,45 u disciplini kvarteta, te u petak, 9.12., u 18 i u 19 sati, u disciplini 5-12 članova. Uvježbali su ih Goran Merčep (kvartet klarineta), Gordana Šuštić (kvintet harmonika) te Dražen Varga (ansambl tambura).

Natjecanje je javnog karaktera, stoga pozivamo sve ljubitelje glazbe da nam se pridruže i poslušaju ovaj jedinstveni skup mladih glazbenika, čije će sviranje pratiti i ocijeniti komisija u sastavu renomiranih glazbenika i umjetnika: Tonko Ninić, Lidija Horvat Dunjko, Renata Penezić, Josip Novosel i Goran Merčep, profesori Muzičke akademije u Zagrebu.

Ravnateljica

Zdenka Merčep, prof.

 

Posthumno objavljena knjiga stihova preminulog samoborskog pjesnika

Održan seminar za voditelje tamburaških orkestara

Nastup Hrvatskog pjevačkog društva Jeka u Kerestincu

Koncert komornih ansambala samoborske Glazbene škole Ferde Livadića

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002