07.03.2005.

U Samoborskom muzeju održan koncert pijaniste Brune Vlaheka

Nedjeljno prijepodne uz zvuke klavira

U Samoborskom muzeju održan koncert pijaniste Brune Vlaheka

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i Samoborski muzej priredili su u nedjelju, 6. ožujka, izuzetno dobro posjećen koncert pijaniste Brune Vlaheka. Na programu su bila djela Božidara Kunca, Alexis-Emmanuela Chabriera, Igora Stravinskog, Davora Bobića, Sergeja Prokofjeva, Aleksandra Skrjabina i Milija Malakireva.

Bruno Vlahek rođen je u Zagrebu i najmlađi je student četvrte godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Vladimira Krpana. Studij je upisao već s 15 godina, kao iznimno nadaren glazbenik. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje stječe u Glazbenoj školi Pavla Markovca, u klasi prof. Mare Bolfek. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.

Dobitnik je brojnih najviših nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, te apsolutni pobjednik državnih natjecanja učenika i studenata glazbe 1999. i 2001. godine.

Pohađao je mnoge seminare u zemlji i inozemstvu kod eminentnih klavirskih pedagoga. Nastupa solistički, te u komornim ansamblima i orkestrima u zemlji i cijeloj Europi, od Crne Gore do Rusije, Norveške, Švedske, Italije i drugih zemalja. Snima za potrebe ne samo naše, već i drugih televizijskih kuća, a dobitnik je i rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za prošlu akademsku godinu.

Stjepan Stanić

 
07.03.2005.

U Foto galeriji Lang izlaže Damil Kalogjera

Uskrs na Hvaru

U Foto galeriji Lang izlaže Damil Kalogjera

Želimir i Remza Koščević, domaćini samoborske Foto galerije Lang, ugostili su novog autora, ovaj put renomiranog fotografa Damila Kalogjeru, čiji su radovi u nedjelju, 5. ožujka, točno u podne, privukli velik broj znatiželjnika, ljubitelja fotografije, ili pak uobičajenih posjetitelja tog skloništa za dobre fotke na početku Langove ulice.

Zidovi ove nevelike galerije sljedećih će nekoliko tjedana, točnije do 10. travnja, krasiti Kalogjerini radovi objedinjeni pod nazivom Za križem.

Tijekom sedam Velikih tjedana (između 1990. i 2003.), Damil Kalogjera bilježio je običaje vezane za Uskrs na otoku Hvaru: poznatu noćnu procesiju otokom Za križem, mise, pjevanje Muke, vrisničku igru Zoga falo, Pir od Križa... Svi ti pojmovi nose priče koje se mogu ispričati na različite načine – priče sudionika, znanstvenika etnologa/antropologa, vjernika, turista... Jedna od njih, ona fotografska, je i Damilova priča.

U prigodnom katalogu o autorovom radu piše Markita Franulić:

"...Boja je bitan činitelj fotografija, upravo ona stvara atmosferu noćnih i dnevnih rituala. Fotograf nije samo izvanjski promatrač, on postaje sudionik, dio zajednice koju snima, prijatelj kojemu se dopušta zaviriti u tanjur. To je često u Damilovu radu - snimanje jazz muzičara, jedrenja i jedriličara, otoka Visa, i pretvara se u dugotrajni proces, a tema se interpretira s "insiderske" pozicije.

Priča o Uskrsu na Hvaru započela je kao reportaža za časopis Start, a pretvorila se u prijateljstvo s tim otokom. Sljedeći korak je, očekujemo, knjiga."

Damil Kalogjera rođen je 1962. u Zagrebu. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja proširuje fotografska iskustva pod mentorstvom Pavla Cajzeka i Zvonimira Zagode. 1979. počinje objavljivati fotografije u Studentskom listu i raznim drugim novinskim izdanjima, a od 1985. stalno surađuje u magazinu Start.

Sredinom devedesetih snima seriju portreta za časopis Metro. U zagrebačkom B.P. Clubu godinama nadopunjuje stalni postav od preko 200 fotografskih portreta jazz glazbenika. Snimao je i izlagao fotografije iz Domovinskog rata. Surađuje s brojnim umjetnicima s područja vizualne, kazališne i glazbene umjetnosti.

Posljednih godina intenzivno snima jedriličarske regate. Do danas je izlagao na više od dvadeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Split, Rijeka, Knin, Zadar, Grado, Milano, Sao Paolo, München, Avignon...).

Član je HZSU, živi u Zagrebu, radi gdje treba.

Za one koji bi o autoru željeli saznati nešto više, neka se upute na www.damil.net.

Robert Škiljan

 

U Samoborskom muzeju održan koncert pijaniste Brune Vlaheka

U Foto galeriji Lang izlaže Damil Kalogjera

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002