10.06.2005.

Predstavljena knjiga Pusa za tatu Vjere Reiser

Pisma iz zatvora i s križnog puta

Predstavljena knjiga Pusa za tatu Vjere Reiser

U Samoborskom muzeju je 10. lipnja održano predstavljanje knjige Pusa za tatu Vjere Reiser. Nakon pozdrava, mnogim okupljenima, nakon domaćina, ravnatelja muzeja Miroslava Milonjića i direktorice poduzeća Sezna d.o.o. Anice Bedeničić, koje je izdalo ovu knjigu, nekoliko je riječi uputila i nezaobilazna Ranka Novosel, predsjednica Matice hrvatske – Ogranak Samobor.

Knjigu je predstavila prof. Stanka Pavuna, koja je osobno poznavala Milivoja Reizera, kome je ova knjiga posvećena. Pusa za tatu je povijesno svjedočanstvo prisilnog hodočasnika iz 2. svjetskog rata 1945. u Osijeku.

Ulomke iz knjige čitala je autorica Vjera Reiser, a u predgovoru je napisala: "... Originalna pisma iz zatvora i križnog puta na relaciji Osijek – Slavonska Požega. Patnje i stradanja nevinog čovjeka, jedne umjetničke duše, naivne duše, nedorasle 'zlim vremenima i ljudskoj zloći'..."

T.M.

 
10.06.2005.

U svečarskom raspoloženju predstavljeno II. izdanje knjige Ranke Novosel Samoborci u anegdotama

75 joj je godina tek!

U svečarskom raspoloženju predstavljeno II. izdanje knjige Ranke Novosel Samoborci u anegdotama

Drugo dopunjeno izdanje knjige Samoborci u anegdotama predstavljeno je čitateljima i štovateljima autorice Ranke Novosel u samoborskoj Gradskoj knjižnici 9. lipnja. Posebnost ovog predstavljanja bila je sama prilika, odnosno datum promocije: Ranka Novosel baš tog dana proslavila je svoj 75. rođendan. Čestitari su dolazili i puno prije početka, tako da ih je Ranka za "radnim stolom" dočekivala i primala poklone, cvijeće, čestitke i lijepe riječi.

Knjižnica se za kratko vrijeme napunila tako da u nju više nitko nije mogao ući, a ravnateljica Mirjana Dimnjaković je na početku službenog dijela programa pozdravila okupljene, te autorici zaželjela sve najbolje za njen rođendan.

Slavljenicu i sve prisutne pozdravio je još uvijek aktualni gradonačelnik Samobora Žarko Adamek, njen bivši učenik (na što je netko primijetio: "A tko nije?"). Prišlo se je predstavljanju knjige, pa su Vanda Vandekar Bartulica, Zlata Bujan Kovačević, Zoran Perović i sama autorica pročitali poneku anegdotu iz knjige.

U predgovoru je Ranka napisala: "Slušala sam 'štiklece' o samoborskim ličnostima, a onda sam ih počela bilježiti. Tako sam shvatila i onu poznatu izreku: Samoborci bi se i letečoj ptičici pošpotali."

Zanimljivo je prenijeti i nekoliko riječi iz recenzije dr. Dragutina Rosandića: "... Rukopis sadrži zanimljivu, originalnu raznovrsnu građu koja će privući pozornost šireg kruga čitatelja... Na predlošku tekstova što ih nudi ovaj izbor čitatelji će upoznati duh samoborski i nepresušni stvaralački narodni genij...".

Jednu pjesmu otpjevao je i Vokalni ansambl Samoborke. Bila je to pjesma o starom učitelju Bradiću, ocu Željka Bradića, za koju je tekst napisala Ranka Novosel, a uglazbio je Željko Bradić. Slušajući je, Ranka je zaplakala, a ni osali nisu bili ravnodušni.

Po završetku promocije zaredale su čestitke: Antun Sučić iz Matice hrvatske, samoborski pjesnici, samoborski likovni umjetnici, predsjednica Učiteljskog društva i ravnateljica OŠ Samobor u kojoj je Ranka radila 35 godina Vesna Lokner Kralj i mnogi drugi. Svima je Ranka Novosel na kraju zahvalila na dolasku, a brojnim kupcima njene knjige ispisivala je posvete.

Ukratko, knjiga je to koju bi svaki Samoborac koji drži do svoga grada i njegovog kulturnog nasljeđa trebao imati u svojoj kućnoj biblioteci. Takvih je Samoboraca tog četvrtka i bila puna knjižnica.

Na kraju je za okupljene priređen domjenak sa slavljeničkim tortama, kolačima i drugim delicijama.

Tomislav Marvar

 
10.06.2005.

Fado u zagrebačkoj Tvornici

Spoj tradicije, povijesti i duše

Fado u zagrebačkoj Tvornici

Tvornica nas je opet razveselila, ovaj put nešto drugačijom glazbenom vrstom. 3. lipnja je u njoj gostovala portugalska fado pjevačica Mariza. U najavi koncerta smo mogli pročitati da ima "izgled od kojeg zastaje dah i neponovljivu scensku karizmu". Vidjevši ju na sceni možemo vam to doista i potvrditi, jer Mariza je posebna i drugačija.

Fado je pjesma sudbina, posebnost Portugala i fado vam se sviđa ili ne, odnosno osjetite ga ili ne.

Nastup Marize je dio njene svjetske turneje u prezentaciji njenog najnovijeg albuma Transparente, na kojem se nalazi četrnaest pjesama u kojima ona koketira s gipsy jazzom, afričkim ritmovima, tangom i sve to naravno uz fado, koji je neprikosnoven. Kritičari kažu da već prvim slušanjem postaje jasno da je Transparente jedna od onih ploča koje imaju osigurano mjesto u antologiji svjetske glazbene scene.

Fado je način razmišljanja i njen život, kako je sama rekla na koncertu. Objasnila je da su za fado potrebne tri stvari: veliko srce i duša, te malo glasa. Svi koji smo imali priliku biti na koncertu smo se uvjerili da je to puno više od "malo" glasa. Spoj tradicije, povijesti, duše i doista anđeoski glas. Pjesme izvodi uz pratnju petoro odličnih glazbenika, ali ponekad se učinilo da Tvornicom dominira samo njen glas. U dva puta produženom dijelu koncerta, jer oduševljena publika je tražila još malo melema za dušu, je kao poklon, izvela fado unplugged, uz pratnju gitare.

Publika je pjevala, pucketala prstima, koketirala s Marizom i dobila svoj bonus. I diva odlazi zadovoljna, iako joj je to prvi susret sa Zagrebom, ali sigurni smo ne i zadnji, jer simpatija je bila obostrana.

Rajka Križanac

 

Predstavljena knjiga Pusa za tatu Vjere Reiser

U svečarskom raspoloženju predstavljeno II. izdanje knjige Ranke Novosel Samoborci u anegdotama

Fado u zagrebačkoj Tvornici

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002