14.11.2005.

Koncert Gina Paolija, Arsena Dedića i Zorana Predina

Trokut u Lisinskom

Koncert Gina Paolija, Arsena Dedića i Zorana Predina

Koncert Trokut, najavljivan u medijima kao jedan od najznačajnijih glazbenih događaja ove zagrebačke jeseni, taj je epitet i potvrdio. Trokut - Gino Paoli, Arsen Dedić i Zoran Predin - se pokazao kao zanimljiva kombinacija riječi, stihova i različitih autorskih rukopisa.

Tvornica kulture se nakratko iz Šubićeve preselila u dvoranu Lisinski, da bi 10. studenog uspješno organizirala još jedan koncert za koji se opet tražila karta više. U istokračnom trokutu glazbe, nota i poznatih stihova, koje smo čuli mnogo puta, ali koji opet i ponovo bude emocije, škakljaju dušu i raduju, glavni vezni član bio je Arsen. U svom prepoznatljivom stilu započeo je koncert riječima: "Moj zadatak je da malo zagrijem atmosferu, da bi vas Zoran i Gino zapalili". Publiku su zagrijavali stihovi Tina Ujevića, Janeza Menarta, Fabrizija de Andrea, Zvonimira Krkljuša, a sve to uz pratnju vrhunskih glazbenika - Branka Bulića, Mladena Barakovića i Ante Gele. Matija Dedić je obradio kanconu Senza fine na svoj osebujan jazz način.

Nakon briljantnog studijskog albuma "Na zlu putu", najbolje ploče 2004. po izboru Hrvatskog društva skladatelja i brojnih zapaženih koncerata ove godine, Arsen se ponovno predstavio brojnoj zagrebačkoj publici ambicioznim nastupom, duhovit i raspoložen za koncert.

Najznačajnijem domaćem kantautoru u drugom i trećem dijelu koncerta pridružili su se prijatelji, drugi dijelovi trokuta - renomirani talijanski glazbenik Gino Paoli, čija je pjesma Okus soli odavno na Arsenovom repertoaru i Zoran Predin, kojeg ne treba posebno predstavljati zagrebačkoj publici. Autorski dvojac Predin-Dedić je u veljači održao dva rasprodana recitala "Od A do Z" u zagrebačkoj Tvornici kulture i već smo se tada uvjerili da se izvrsno prožimaju. Predin je svoje poznate hitove za ovaj koncert obradio i pripremio na malo drugačiji – jazz način, uz pratnju vrhunskih glazbenika.

Gino Paoli, osim kao kum i prijatelj, najavljen je i kao jedan od najvećih autora i pjevača današnjice, što je svojim nastupom i potvrdio. Uz klavirsku pratnju Adriana Penina, poznatog producenta i aranžera, dotaknuo je svojom pjesmom i glasom svakog u dvorani. Izveo je niz nezaboravnih naslova kao što su Gatta, Fantasmo blu, Senza fine i, na kraju, s Arsenom nezaboravnu S okusom soli. Bio je to pravi začin za kraj.

Što reći na kraju? Zanimljiv spoj tri autora, tri jezika, tri glazbena izričaja, od kojih je svaki izvrstan i osebujan na svoj način.

Rajka Križanac

 
14.11.2005.

U Samoborskom muzeju održan čembalistički koncert Ive Konjevod

Nježne strune čembala

U Samoborskom muzeju održan čembalistički koncert Ive Konjevod

U nedjelju, 13. studenog, u Samoborskom je muzeju održan čembalistički koncert pijanistice i čembalistice Ive Konjevod.

Brojna je publika i drugu godinu za redom s izraženom naklonošću popratila predstavljeni repertoar na kojem su se ovaj put našla djela Louisa Couperina, Françoisa Couperina i Domenica Scarlattija.

Iva Konjevod rođena je u Zagrebu, gdje je na Muzičkoj akademiji 1999. godine diplomirala glasovir u klasi prof. Ljubomira Gašparovića. 2002. godine diplomirala je i čembalo u klasi prof. Višnje Mažuran. Tijekom i nakon studija sudjelovala je na raznim seminarima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, a cjelovečernjim se recitalom predstavila zagrebačkoj publici u veljači 2001. godine.

Jedna je od osnivačica Malog festivala čembala koji se održava već dvije godine zaredom u Zagrebu. Bavi se pedagogijom i surađuje sa sopranisticom Lidijom Orešković i violinistom Tonkom Ninićem, a u duetu s pijanistom Ljubomirom Gašparovićem nastupila je na koncertima u Zagrebu, Grožnjanu, Rovinju, Poreču i Hvaru.

Od 1999. godine radi kao profesorica glasovira u Osnovnoj glazbenoj školi Ivana Zajca, a od 2003. godine u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog započinje s nastavom čembala. Trenutno radi kao profesorica glasovira u Glazbenom učilištu Elly Bašić.

Ivica Horvat

 

Koncert Gina Paolija, Arsena Dedića i Zorana Predina

U Samoborskom muzeju održan čembalistički koncert Ive Konjevod

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002