14.11.2005.

Koncert Gina Paolija, Arsena Dedića i Zorana Predina

Trokut u Lisinskom

Koncert Gina Paolija, Arsena Dedića i Zorana Predina

Koncert Trokut, najavljivan u medijima kao jedan od najznačajnijih glazbenih događaja ove zagrebačke jeseni, taj je epitet i potvrdio. Trokut - Gino Paoli, Arsen Dedić i Zoran Predin - se pokazao kao zanimljiva kombinacija riječi, stihova i različitih autorskih rukopisa.

Tvornica kulture se nakratko iz Šubićeve preselila u dvoranu Lisinski, da bi 10. studenog uspješno organizirala još jedan koncert za koji se opet tražila karta više. U istokračnom trokutu glazbe, nota i poznatih stihova, koje smo čuli mnogo puta, ali koji opet i ponovo bude emocije, škakljaju dušu i raduju, glavni vezni član bio je Arsen. U svom prepoznatljivom stilu započeo je koncert riječima: "Moj zadatak je da malo zagrijem atmosferu, da bi vas Zoran i Gino zapalili". Publiku su zagrijavali stihovi Tina Ujevića, Janeza Menarta, Fabrizija de Andrea, Zvonimira Krkljuša, a sve to uz pratnju vrhunskih glazbenika - Branka Bulića, Mladena Barakovića i Ante Gele. Matija Dedić je obradio kanconu Senza fine na svoj osebujan jazz način.

Nakon briljantnog studijskog albuma "Na zlu putu", najbolje ploče 2004. po izboru Hrvatskog društva skladatelja i brojnih zapaženih koncerata ove godine, Arsen se ponovno predstavio brojnoj zagrebačkoj publici ambicioznim nastupom, duhovit i raspoložen za koncert.

Najznačajnijem domaćem kantautoru u drugom i trećem dijelu koncerta pridružili su se prijatelji, drugi dijelovi trokuta - renomirani talijanski glazbenik Gino Paoli, čija je pjesma Okus soli odavno na Arsenovom repertoaru i Zoran Predin, kojeg ne treba posebno predstavljati zagrebačkoj publici. Autorski dvojac Predin-Dedić je u veljači održao dva rasprodana recitala "Od A do Z" u zagrebačkoj Tvornici kulture i već smo se tada uvjerili da se izvrsno prožimaju. Predin je svoje poznate hitove za ovaj koncert obradio i pripremio na malo drugačiji – jazz način, uz pratnju vrhunskih glazbenika.

Gino Paoli, osim kao kum i prijatelj, najavljen je i kao jedan od najvećih autora i pjevača današnjice, što je svojim nastupom i potvrdio. Uz klavirsku pratnju Adriana Penina, poznatog producenta i aranžera, dotaknuo je svojom pjesmom i glasom svakog u dvorani. Izveo je niz nezaboravnih naslova kao što su Gatta, Fantasmo blu, Senza fine i, na kraju, s Arsenom nezaboravnu S okusom soli. Bio je to pravi začin za kraj.

Što reći na kraju? Zanimljiv spoj tri autora, tri jezika, tri glazbena izričaja, od kojih je svaki izvrstan i osebujan na svoj način.

Rajka Križanac

 
14.11.2005.

U Samoborskom muzeju održan čembalistički koncert Ive Konjevod

Nježne strune čembala

U Samoborskom muzeju održan čembalistički koncert Ive Konjevod

U nedjelju, 13. studenog, u Samoborskom je muzeju održan čembalistički koncert pijanistice i čembalistice Ive Konjevod.

Brojna je publika i drugu godinu za redom s izraženom naklonošću popratila predstavljeni repertoar na kojem su se ovaj put našla djela Louisa Couperina, Françoisa Couperina i Domenica Scarlattija.

Iva Konjevod rođena je u Zagrebu, gdje je na Muzičkoj akademiji 1999. godine diplomirala glasovir u klasi prof. Ljubomira Gašparovića. 2002. godine diplomirala je i čembalo u klasi prof. Višnje Mažuran. Tijekom i nakon studija sudjelovala je na raznim seminarima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, a cjelovečernjim se recitalom predstavila zagrebačkoj publici u veljači 2001. godine.

Jedna je od osnivačica Malog festivala čembala koji se održava već dvije godine zaredom u Zagrebu. Bavi se pedagogijom i surađuje sa sopranisticom Lidijom Orešković i violinistom Tonkom Ninićem, a u duetu s pijanistom Ljubomirom Gašparovićem nastupila je na koncertima u Zagrebu, Grožnjanu, Rovinju, Poreču i Hvaru.

Od 1999. godine radi kao profesorica glasovira u Osnovnoj glazbenoj školi Ivana Zajca, a od 2003. godine u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog započinje s nastavom čembala. Trenutno radi kao profesorica glasovira u Glazbenom učilištu Elly Bašić.

Ivica Horvat

 

Koncert Gina Paolija, Arsena Dedića i Zorana Predina

U Samoborskom muzeju održan čembalistički koncert Ive Konjevod

Arhiva 2005

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002