12.08.2005.

Glumac samoborskog Amaterskog kazališta POU Samobor piše o svojim iskustvima iz glumačkog laboratorija

O glumačkoj radionici Act-lab

Glumac samoborskog Amaterskog kazališta POU Samobor piše o svojim iskustvima iz glumačkog laboratorija

Baš kao što mu to i samo ime govori, laboratorij je to u kojem spojevi između pokreta, govora, mimike i geste poprimaju jedan sasvim nov smisao.

Ideja o takvom obliku edukacije nastala je prije godinu dana u suradnji Željka Vukmirice i Dražena Bratulića. Osnovna ideja Act-lab-a bila je produbljivanje glumačkog zanata glumaca na svim područjima (kazalište, film, stand-up...). Također, priprema za javni nastup unutar svih zanimanja: od političara do bankara, pa i profesora. U laboratoriju možete pronaći razne zanimljive vježbe i na vrlo praktičan i efikasan način produbiti svijest o sebi i o drugima.

Željko Vukmirica predaje metodu "Chorus" koja uči dvosmjernoj neverbalnoj komunikaciji tijekom javnog nastupa. Njegov rad seminarskog tipa počeo je 1979. u HNK-u u Splitu pod imenom Actor studio, a kasnije je pripremio seminar učiteljima, u organizaciji Ministarstva prosvjete i športa, pod nazivom "Škola bez rasizma".

S radom profesora Martineza, koji se temelji na "Suzuki metodi", upoznat je prije par godina u Mostaru, ali su se osobno upoznali tek prošle godine u Ateni. Profesor Marcus Martinez predavač je drame na California State University San Marcos. Profesor Martinez već je jednom posjetio Hrvatsku na Međunarodnom kazališnom festivalu mladih u Puli, te je s mladim studentima radio Čehovljeve drame.

Prvi, nazovimo ga jubilarni Act-lab, upravo je ovogodišnji Act-lab u Zagrebu, službeno otvoren 6. srpnja 2005. i započeo je svoje postojanje predavanjem profesora Marcusa Martineza pod nazivom "Actor in action". Seminar je završen 12. srpnja 2005. Srećom, završetkom ovog seminara neće se završiti i cijela priča o Act-labu, jer se u bližoj budućnosti očekuje dolazak novih predavača s raznih područja, te će i oni svojim radom omogućiti mladima da spoznaju nove poglede na scensku umjetnost. Jer, na sceni je sve dopušteno, osim biti dosadan.

Polaznici Act-laba mladi su ljudi s raznih područja dramske umjetnosti. Seminaru je prisustvovalo troje glumaca iz sapunice Zabranjena ljubav, dvoje mladića iz Stand-up komedije, jedan mladić s Akademije dramskih umjetnosti, jedna djevojka iz Californije, koja ujedno radi i dokumentarni film o Hrvatskoj koji će se prikazivati u Americi, jedna djevojka koja je pred upisom na Akademiju dramskih umjetnosti, te troje mladih budućih studenata i polaznika dramske grupe u Pučkom otvorenom učilištu Samobor.

Matija Prahin

 

Glumac samoborskog Amaterskog kazališta POU Samobor piše o svojim iskustvima iz glumačkog laboratorija

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002