31.10.2005.

Nova likovna izložba u DV Grigor Vitez

Hobby art ponovno "na štengama"

Nova likovna izložba u DV Grigor Vitez

Već se tradicionalno stubište u Dječjem vrtiću Grigor Vitez svako malo uresi novom izložbom samoborskih likovnjaka. Na najnovijoj Izložbi na štengama predstavilo se je nekoliko autora Likovne udruge Hobby art, grupe iz OŠ Bogumila Tonija, koju vodi Nada Adamek.

S.S.

 
31.10.2005.

U Gradskoj knjižnici Samobor gostovao je Zvonko Špišić

Od četiri zbirke nema ni jedne!

U Gradskoj knjižnici Samobor gostovao je Zvonko Špišić

Pjesnik, šansonjer, kompozitor... Zvonko Špišić je sve to. Predstavio se u samoborskoj knjižnici 27. listopada, pročitavši velik broj svojih znanih i manje poznatih pjesama. Zanimljivo je od ravnateljice knjižnice Mirjane Dimnjaković bilo čuti da ta ugledna samoborska ustanova nema niti jedan primjerak ni jedne Špišićeve knjige, a izašle su mu već četiri zbirke. Pojasnila je da se njegove knjige jednostavno ne mogu kupiti, jer ih nema na tržištu. Špišić je to potvrdio i obećao u Samobor poslati prve primjerke koje možebitno pronađe negdje u nekom zakutku velikoga Zagreba.

Špišić je naglasio kako je surađivao s mnogim glazbenim umjetnicima i da njegova glazbena zbirka sadrži oko 320 uradaka.

T.M.

 
31.10.2005.

Lutonjica Toporko na Međunarodnom festivalu lutkarskoga kazališta u njemačkom Lingenu

Lutonjica ravnopravan europskim lutkarskim kazalištima

Lutonjica Toporko na Međunarodnom festivalu lutkarskoga kazališta u njemačkom Lingenu

Od 21. do 25. rujna ove godine održan je Međunarodni festival lutkarskoga kazališta u njemačkom Lingenu, na kojem je nastupilo i samoborsko Amatersko lutkarsko kazalište Lutonjica Toporko sa svojom predstavom Lutonjica Toporko i pet župančića. Poziv na festival uslijedio je nakon uspješnog nastupa u Karlovcu prošle godine, gdje su naši lutkari na 44. smotri kazališnih amatera uspjeli privući pozornost njemačkih selektora ovom zaista uspješnom i inventivnom predstavom.

U pet dana, koliko je trajao festival, moglo se vidjeti jedanaest predstava lutkarskih kazališta iz Njemačke, Češke, Bugarske i Hrvatske. Bila je to dobra prilika da se vidi promišljanje različitih lutkarskih tehnika i ideja te da se shvati kako je, od onoga što je na ovom festivalu bilo prisutno, naše kazalište u inovativnosti i pristupu temi sasvim osebujno, na tragu onoga što svijet lutaka i kazališta čini toliko privlačnim.

Ponovno moramo podsjetiti naše čitatelje i one koji prate rad kazališta da su izuzetnu pozornost publike privukle drvene lutke izdjeljane rukom Zlatka Turkovića, režija predstave Mirjane Jelašac i glazbeni uradci Tomislava Jozića. Posebnu težinu cijelom projektu daje činjenica da su samoborski umjetnici, uz mladu češku lutkarsku skupinu, bili jedini amateri na festivalu i da se, kao i kod nas u Hrvatskoj, gubi granica između amaterizma i profesionalizma. Dakle, ravnopravno u izvedbi, lutkarskom oblikovanju i glazbenim komentiranjem predstave uz europske lutkare stoji i samoborski Lutonjica.

Lutanje Europom isplatilo se višestruko - kao potvrda vrijednosti kazališta, kao izvorište za nove ideje, a posebice i kao činjenica da su naši lutkari dostojni predstavnici hrvatskog, odnosno samoborskog lutkarsko-kazališnog kulturnog miljea. Iz lutaka su se na festivalu čule hrvatske riječi, no bile su potpuno razumljive njemačkoj publici, jer govor lutaka je univerzalan, a poruka uvijek čitljiva. Upravo u duhu naslova ovoga, dvanaestoga po redu, festivala - Alles Gute, dakle - Svako dobro!

Sam festival odlikuje se i brojnim zanimljivostima. On se organizira kao dio aktivnosti najveće njemačke institucije TPZ-a (Kazališni pedagoški centar) čija je djelatnost edukacija u izvedbenim umjetnostima - kazalištu, plesu i cirkuskoj akrobatici. Svake godine više od 20 tisuća ljudi sudjeluje u tečajevima, radionicama, predstavama i projektima ovog centra. Zanimljivosti radi, spomenimo imena samo nekih od predavača koji sudjeluju u ostvarivanju programa ove ustanove. Scenski govor podučavaju Whoopi Goldberg (USA), Augusto Boal (Brazil), Keith Jonestone (Velika Britanija), Juri Vasiljev (Rusija) i mnogi drugi.

Što se lutkarstva tiče, TPZ organizira svake druge godine festival međunarodnog značaja. U zgradi TPZ-a nalazi se i velika zbirka lutaka i maski različitih naroda i kultura. Drugoga dana festivala održan je i okrugli stol na kojemu su predstavnici svih kazališta razmijenili vlastita lutkarska iskustva, komentirali trenutačno stanje na lutkarskoj sceni u svojim zemljama te, naravno, iskoristili priliku za uspostavljanje kontakata.

Antun Pavlin

 

Nova likovna izložba u DV Grigor Vitez

U Gradskoj knjižnici Samobor gostovao je Zvonko Špišić

Lutonjica Toporko na Međunarodnom festivalu lutkarskoga kazališta u njemačkom Lingenu

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002