31.01.2005.

DV Grigor Vitez u fašničkom ozračju

Maske za najmlađe i njihove tete

DV Grigor Vitez u fašničkom ozračju

Hodnike i stubište Dječjeg vrtića Grigora Viteza u Perkovčevoj ulici od danas su zaposjele maske. One krase zidove tog relativno novog priručnog galerijskog prostora u gradu i sjajno se uklapaju u predfašnička i fašnička zbivanja. Riječ je, dakako, o izložbi jednostavnoga naziva "Maske" i maskama od kartona, papira, starih novina, staniola i raznih drugih otpadaka do kojih ne držimo. Sve te prizemne i prezrene materijale akademska slikarica Mira Dulčić pretače ne samo u maske, već i u lutke ili kakvu prigodnu scenografiju. Time se bavi već više od 30 godina, a svojim radovima postiže željeni dojam lakoće, otmjenosti, radosti ili tuge, strogosti ili bezazlenosti. Takve su baš i izložene maske, klasična prekrivala za lica s drškom. Hladno-bijela lica nadograđuju zlatne kose, žice, ornamenti i simboli. Koliko će se takve maske bez fašničkog šarenila svidjeti vrtićkoj djeci pokazat će sljedeći dani, ali je već sada jasno da su maske Mire Dulčić u pravo vrijeme oplemenile prostor Dječjeg vrtića Grigora Viteza u Perkovčevoj.

Mira Dulčić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Detonija, Hegedušića i Tiljka i radi kao redoviti profesor likovne kulture i metodike likovnog za predškolski odgoj na Učiteljskoj akademiji. Niz godina stalni je suradnik Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF i šibenskog Festivala djeteta kao kreator lutaka.

Posebnog otvorenja ove izložbe nije bilo, a zainteresirani je mogu razgledati u uredovno vrijeme vrtića, svakodnevno, osim subotom i nedjeljom, do 17 sati.

e.k./r.š.

 
31.01.2005.

Prigodna izložba u Foto galeriji Lang

Riječki karneval Samoborskom fašniku

Prigodna izložba u Foto galeriji Lang

Fašničko je vrijeme i vlasnici Foto galerije Lang, Remza i Željko Koščević, i da su htjeli nisu imali izbora - tema se nametnula sama. Fašnik, karneval, maske, larfe, maškare i ove su godine u ovo doba u centru pažnje.

Nova, prigodna izložba u Foto galeriji Lang Ranka Dokmanovića pod nazivom "Ružičasta faza s ponešto plave" svojevrstan je poklon Samoborskom fašniku njegovog primorskog parnjaka - Riječkog karnevala.

O Ranku Dokmanoviću Gordana Ćoza piše:

"Ranko Dokmanović vrhunski je profesionalni fotograf, umjetnik. Slikar među fotografima i literat u svijetu fotografije, pjesnik prirode i poeta malih stvari, fotograf osobnog stava. Uz pomoć fotografije Ranko uspostavlja vrlo specifičan čulni dodir sa zbiljom, njezinim jasno vidljivim oblicima, ali i njezinim neprimjetnim aspektima. Štoviše, fotografija ovog umjetnika još uvijek otkriva propušteno, zaustavljajući užurbano oko na mistici jednostavnih tajni.

Na kraju, trebalo bi izdvojiti najbitniju vrlinu Dokmanovićeva fotografskog zapisa. Ona je prije svega plod jednog bogatog vizualnog iskustva i memorije koja stvarnost pohranjuje u svoju paralelnu stvarnost - stvarnost slike. Ili, rečeno na drukčiji način - Rankova je fotografija transcendirana priroda koja svoje ishodište prepoznaje u raskošnom vrtu umjetnosti."

A on sam o sebi i svojem radu kaže:

"Nema umjetnosti u svakoj pojedinoj fotografiji koju vidim. Umjetnost je u cjelokupnom stavu prema svemu što vidim."

Izložba je otvorena do 20. veljače, a može se razgledati subotom i nedjeljom od 11 - 13 i 16 – 19 sati.

Robert Škiljan

 
31.01.2005.

Otvorene tri izložbe u jednom danu u Samoborskom muzeju

Od Fašnika do Života u divljini

Otvorene tri izložbe u jednom danu u Samoborskom muzeju

Pod geslom: "Otvori sve izložbe koje možeš otvoriti u subotu, 29. siječnja, nemoj razvlačiti kroz godinu, već obori svjetski rekord i otvori ih istovemeno baš u tu subotu, točno u podne", otvorene su u Samoborskom muzeju tri izložbe.

Dobro raspoložena ekipa Samoborskog muzeja iskazivala je zadnjih dana siječnja neviđen elan, pa su slučajni posjetitelji muzejskih prostora počeli sumnjati u mogućnost da je samoborskim muzealcima možda poznato ono što običnim građanima nije. Da se možda sprema sudnji dan ili da se, što je vjerojatnije, s Ruda i Smerovišća Gradnom spušta tsunami koji će nas sve skupa zbrisati s obala potoka pod Tepcom, gdje smo do sada mirno živjeli vjekovima.

No, ništa od strašnih scenarija. Muzealci su se jednostavno držali starog gesla: "Spremajmo izložbe kao da će vječno biti mir, a otvarajmo ih kao da će sutra biti rat!".

Dakle, tog prije spomenutog dana koji će ući u povijest hrvatske muzeologije otvorene su, kako je rečeno, tri izložbe:

1.) Na katu Samoborskog muzeja javnosti je pružena na uvid izložba "Samoborski fašnik - povijesni pregled", koju je priredila Lela Roćenović. Svi koji ne znaju, a to ih zanima, kroz nju se mogu upoznati s narodnim običajima prijelaznog razdoblja između zime i proljeća, budući da Fašnik ima neke elemente početka nove godine, kojoj brojne radnje i obredi u i oko kuće trebaju osigurati plodnost i napredovanje biljaka i životinja. Izložba ponovno podsjeća i na zapisnik iz općinske sjednice 1828. godine, kad se vijećalo o molbi Juraja Herbidorskog za najam sala općinske vijećnice "za držanje balov čez fašinek kak i lanjsko leto", dakle kao i 1827. godine.

2.) U prizemlju Samoborskog muzeja tog čudesnog dana otvorena je i izložba Anice Nine Govedarice Život u divljini, o kojoj Maja Marković u prigodnom katalogu kaže: "Autorica nam donosi nestvarne slike pejzaža, raznih prostora svedenih na plohe boja, pejzaže koji mogu biti zemaljski isto kao i nekih dalekih svjetova".

3.) Društvo radovima Anice Nine Govedarice u dugim će noćima do 18. veljače, do kad su otvorene izložbe, činiti radovi portugalskog strip crtača i ilustratora Fernanda Relvasa, okupljeni pod nazivom A Vida Silvestre.

Ni Fernando Relvas nije bilo tko. On je "...vlasnik vrlo pročišćene tehnike sa snažnom dominacijom nad bojama i predstavlja se kao autor koji se ne zaustavlja na jednom mjestu, već je u stalnoj potrazi za novim estetskim izrazom", piše u katalogu izložbe.

Ako vam to nije dosta za sada, onda ne znamo hoće li vam ikad biti.

Robert Škiljan

 

DV Grigor Vitez u fašničkom ozračju

Prigodna izložba u Foto galeriji Lang

Otvorene tri izložbe u jednom danu u Samoborskom muzeju

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002