04.11.2005.

7. likovna kolonija "Tumuli – kneževski grobovi – Žumberak – Budinjak 2005"

Kak se negdar živelo

7. likovna kolonija

Suradnja samoborskog ogranka Matice hrvatske, Lovnog ureda Samobor i Gradske knjižnice rezultirala je izložbom sa sedme likovne kolonije održane u arheološkom parku u Budinjaku. Na jučerašnjem otvorenju sve nazočne pozdravila je ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković, a potom i voditeljica Likovnog odjela samoborske Matice hrvatske Grozdana Korpar. Gospođa Korpar je podsjetila da se sedma likovna kolonija odvijala pod nazivom "Tumuli – kneževski grobovi – Žumberak – Budinjak 2005", što je i odredilo temu radova. Uputila je zahvale na suradnji knjižnici i samoborskom Lovnom uredu te Lovačkom domu Vepar. Potom je o ovom arheološkom lokalitetatu govorila Morena Žellé, stručni savjetnik arheolog u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, koja je naglasila da su se intenzivna arheološka istraživanja vodila posljednjih dvadesetak godina kada su otkriveni neki detalji iz života u starijem željeznom dobu. Suprotno nekim dosadašnjim pretpostavkama, na Budinjaku nije bilo keltsko naselje, već su stanovnici tog naselja tu bili četiri ili pet stoljeća prije Kelta, znači prije otprilike 3 tisuće godina. Zbog čega je naselje napušteno do danas još nije poznato. Poznato je da su stanovnici u prosjeku živjeli 30-tak godina, a u naselju ih je bilo oko sedamdesetak. To je bilo moćno naselje tog doba, koje je koristilo i željezo. Dosadašnje spoznaje o njihovom načinu života najvećim su dijelom nastale na osnovi istraživanja tumula, istaknula je Morena Žellé. To su nadgrobni spomenici koje su stanovnici gradili da bi pokapali mrtve. Prema starim običajima, oni su se pokapali na ravnom terenu i spaljivani su. No, to se na Budinjaku mijenja pa se formiraju obiteljske grobnice u kojima se polažu hrana, piće i najdragocjeniji predmeti.

Sve to bilo je inspiracija za razne motive dvadesetak samoborskih likovnjaka - Borisa Bašića, Ljiljane Bašić, Borisa Adameka, Snježane Zakanj, Zlatice Živković, Kornelije Antolić, Zdenke Resar, Tatjane Antolin, Vjere Reiser, Đurđice Debogović, Milana Kuhara, Đure Kenfelje, Ljerke Rabovski-Miletić, Dunje Božek-Zubak, Franje Jurčina, Zorana Kakše, Dominiqe Jurić, Nade Martinjak-Kroflin, Grozdane Korpar, Nevenke Miklenić i Kristine Jeić.

Radovi se mogu pogledati u izlozima knjižnice do 24. ovog mjeseca.

Mato Šipuš

 
04.11.2005.

Svjetski poznate umjetnice u Samoborskom muzeju

Sandra Hrašćanec i Naoko Mori oduševile

Svjetski poznate umjetnice u Samoborskom muzeju

Samoborski muzej i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika priredili su u petak, 4. studenog, još jednu poslasticu za ljubitelje ozbiljne glazbe. Nastupile su Sandra Hrašćanec, mezzosopran i Naoko Mori, klavir.

Pred punom dvoranom Samoborskog muzeja predstavile su se skladbama Richarda Straussa, Ive Flögela, A.L. Webbera, H. Arlena i A. Kabilja, sve redom uhu dobro znanim pjesmama koje publika uvijek voli poslušati.

Sandra Hrašćanec maturirala je solo pjevanje u klasi prof. Kristine Beck - Kukavčić, a diplomirala na Prayner Konservatoriumu u Beču, u klasi prof. Vjere Škrgatić. Pohađala je majstorske radionice poznatih počasnih članova bečke Opere. Već desetak godina djeluje kao samostalna koncertna i dramska umjetnica.

Naoko Mori završila je studij klavira u Japanu, a studij korepeticije njemačkog Lieda i oratorija nastavlja u Beču, gdje i živi već dvadesetak godina. Djeluje kao samostalni korepetitor i koncertira diljem svijeta, a od 1987. godine je službeni korepetitor na internacionalnim majstorskim radionicama u Beču i od 1991. u Stuttgartu.

Dvije umjetnice nastupaju zajedno već sedam godina, a veže ih, osim velike ljubavi za glazbu, i osobno prijateljstvo.

Ivica Horvat

 
04.11.2005.

Otvorenje 8. etnografske izložbe Kulturnog društva Sveta Nedelja

Kad se male ruke slože oko vože!

Otvorenje 8. etnografske izložbe Kulturnog društva Sveta Nedelja

U novoobnovljene prostorije stare pošte u Svetoj Nedelji u kojoj se nalaze i prostorije Doma umirovljenika, u petak navečer, 28. listopada, jedva se moglo ući.

Razlog gužvi bilo je otvorenje 8. etnografske izložbe Kulturnog društva Sveta Nedelja kojom se još više pridonijelo ozračju proslave završetka obnove kuće u kojoj umirovljenici imaju svoje prostorije.

Upravo za tu prigodu postavljena je tematska etnografska izložba koja zorno predočava pojedine faze izrade vina, a vezana je, naravno, uz Martinje. Izloženi su predmeti i posuđe za berbu grožđa i pripremu vina za čije je očuvanje najzaslužnija obitelj Pauković: Davor, Mihaela, Anton i Antonija, te naravno predsjednik KD-a Sveta Nedelja, Vladimir Žitković, koji je i otvorio izložbu.

Bake u rupcima i djedovi u škrlakima, mame, tate i mnoštvo djece u narodnim nošnjama stopilo se s gostima u odijelima, a svi zajedno pogledali su i poslušali kulturno umjetnički program koji su pripremili mali članovi KD-a Sveta Nedjelja.

Klinci su, uz narodne pjesme, vjerno odglumili sve faze izrade vina sa starim alatima, podsjetivši na stare običaje, a ne manje uvjerljivi bili su i u ulozi degustatora istog proizvoda.

Na kraju su se, pjesmom Kad se male ruke slože, u jednu cjelinu stopili mali glumci, razigrana publika i gosti.

Poslije kulturno - etnografskog programa, otvaranjem šampanjca svečano je otvoren obnovljeni prostor Doma umirovljenika, nakon čega se moglo degustirati staru dobru svetonedeljsku koštu.

Izložba će ostati otvorena do Martinja.

Nenad Kobasić

 

7. likovna kolonija "Tumuli – kneževski grobovi – Žumberak – Budinjak 2005"

Svjetski poznate umjetnice u Samoborskom muzeju

Otvorenje 8. etnografske izložbe Kulturnog društva Sveta Nedelja

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002