23.01.2005.

Književnik i novinar Ante Tomić predstavio novu knjigu

Klasa optimist

Književnik i novinar Ante Tomić predstavio novu knjigu

Poznati kolumnist Jutarnjeg lista i književnik Ante Tomić posjetio je 14. siječnja samoborsku knjižnicu. Nakon uvodnog pozdrava ravnateljice Mirjane Dimnjaković, koja je zahvalila nazočnima na dolasku unatoč atraktivnom televizijskom programu, Ante Tomić je predstavio svoju novu knjigu Klasa optimist, iz koje je pročitao nekoliko ulomaka.

Radi se o knjizi koja je zapravo zbirka njegovih kolumni. Nakon pročitanih nekoliko desetaka stranica posjetitelji su postavljali pitanja književniku i razvila se rasprava o ponekim piščevim stavovima prema crkvi.

Svakako, upriličena je još jedna nezaboravna književna večer, a ako se po jutru dan poznaje onda nas i u 2005. godini očekuju mnogi zanimljivi susreti u samoborskoj Gradskoj knjižnici.

Tomislav Marvar

 
23.01.2005.

Izložba Zlate Merlin u Gradskoj knjižnici Samobor

Kao malo vode na dlanu

Izložba koja je, prema riječima ravnateljice samoborske knjižnice Mirjane Dimnjaković, trebala biti realizirana još prošle godine, kad se slavila Međunarodna godina riže, konačno je predstavljena samoborskoj publici. Riječ je o radovima autorice Zlate Merlin, okupljenima pod nazivom "Kao malo vode na dlanu".

Prva izložba postavljena je u Pekingu, a sada njene slike obilaze veće hrvatske gradove. Zlata Merlin koristi tradicionalnu kinesku tehniku tempere i tuša na rižinom papiru.

Tradicionalno kinesko slikarstvo dijeli se na tri smjera u kojima se oslikavaju ili ljudi ili krajolici ili ptice i cvijeće. Autorica je izabrala upravo ovo potonje. Inače, rižin papir je vrlo tanak pa se slika dorađuje lijepljenjem drugog papira i istiskivanjem zraka. Zbog ovog složenog postupka autorica sve svoje slike na doradu šalje u Kinu.

U sklopu otvorenja izložbe održano je i predavanje o ovoj dalekoj zemlji. Naime, Zlata Merlin već 26 godina prati sve mijene koje se događaju u Kini. Ona upozorava da su promjene ubrzane zbog Olimpijade 2008. godine u Pekingu i da stoga glavni kineski grad sada potpuno nalikuje zapadnoeuropskim i američkim velegradovima. Stari tradicionalni kineski običaji, koji su najzanimljiviji turistima, mogu se pronaći u manje razvijenim sredinama. Okupljeni su vidjeli dio filma o Zabranjenom gradu, Trgu nebeskog mira i tržnici Prašina, te čuli niz zanimljivih podataka.

Izložba Zlate Merlin u Gradskoj knjižnici može se razgledati do 20. veljače.

M.Š.

 
23.01.2005.

Od studentskog eksperimenta do hit predstave

Samoborci po treći put na Audiciji

Pred prepunom dvoranom POU Samobor, u srijedu 19. siječnja, odigrana je kazališna hit predstava Audicija 3. Predstava Audicija je nastala osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao idejni projekt nekolicine sarajevskih studenata glume. Obrađujući temu prijemnog ispita, inspirirani velikim dijelom istinitim događajima, napravili su predstavu za koju nisu ni slutili da će postići ogroman uspjeh. Audicija 3 je do sada odigrana oko 900 puta. Tema su bili aktualni politički i svakodnevni događaji, što je izazvalo salve smijeha i dugačak pljesak na kraju.

T.M.

 

Književnik i novinar Ante Tomić predstavio novu knjigu

Izložba Zlate Merlin u Gradskoj knjižnici Samobor

Od studentskog eksperimenta do hit predstave

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002