13.02.2005.

U Svetoj Nedelji otvorena izložba slika Ante Baktera pod nazivom Rapsodija

Krajolici koji pozivaju na razgledavanje

U Svetoj Nedelji otvorena izložba slika Ante Baktera pod nazivom Rapsodija

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer otvorena je 12. veljače izložba slika Ante Baktera pod nazivom Rapsodija. Ugodni izložbeni prostor galerije u nastajanju ispunili su brojni javni djelatnici i ljubitelji umjetnosti iz Svete Nedelje i bliže okolice, a bilo je prilike i za osvježenje i popunu privatnih kolekcija, budući da je otvorena izložba i prodajna.

O slikarskom radu Ante Baktera govorio je povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, koji je u popratnom izložbenom materijalu zapisao:

"Pejzaž je osnovni tematski interes Baktera. Brojni krajolici izrasli su na potki klasične estetike slike, shvaćenoj u širini tog pojma. Najčešće su to vode, rječni tokovi i obale uz njih. U svom vrlo velikom opusu Bakter varira odabranu temu, težeći da i malim pomacima pogleda, širine kadra i kromatskim mijenama postigne novu izglednost. Dakako, postoje i drugi motivi, no spoj kretanja vode, raslinje, tlo i otvorenost neba stalno se nameću...".

Izložbu je otvorio načelnik Općine Sveta Nedelja Krunoslav Markovinović, naglasivši da su se u prostoru u kojem je otvorena izložba donosile brojne važne i presudne odluke za ovaj kraj, pa je red i da se on oplemeni vrijednim umjetničkim djelima, kao što su slike Ante Baktera.

Ugođaj je upotpunio klarinetist Mihael Paar, izvevši prigodan program. Toplina zvuka njegovog instrumenta u potpunosti se srodila s ozračjem prohladne subotnje večeri u svetonedeljskoj galeriji Bauer, još uvijek u nastajanju.

Ante Bakter rođen je 1970. godine u Iloku. Tamo je završio osnovnu i srednju školu. Vrlo se rano počeo baviti slikarstvom, a samostalno počinje izlagati prije desetak godina. U to se vrijeme posvetio slikanju i istraživanju u ulju, dok je do tada radio jednostavnijim tehnikama kao što su olovka, pastel ili ugljen.

Do sada je imao 16 samostalnih izložbi u Hrvatskoj, a izlagao je i na dvadesetak skupnih. Slike je često donirao u dobrotvorne svrhe, a sudjelovao je i u brojnim kolonijama i slikarskim druženjima diljem Hrvatske.

Živi i radi u Zagrebu.

Robert Škiljan

 

U Svetoj Nedelji otvorena izložba slika Ante Baktera pod nazivom Rapsodija

Arhiva 2005

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002