21.02.2005.

Hrvoje Kovačević samoborskim osnovnoškolcima predstavio novu knjigu

Idemo dalje!

Na dječjem odjelu Gradske knjižnice Hrvoje Kovačević predstavio je svoju novu knjigu Idemo dalje. Nazočnim je osnovnoškolcima pritom pričao o svojim spisateljskim počecima, djelima i procesu stvaranja romana za djecu.

Hrvoje Kovačević je dosad objavio deset romana i jednu slikovnicu za djecu, a iz njegova pera izašla su i tri romana za odrasle. Kako je djeci objasnio, dječje štivo mu je draže, a glavni spisateljski uzor mu je Ivana Brlić-Mažuranić. U svojim romanima se najviše bavio tajnama koje zauzimaju posebno mjesto u literaturi za djecu, jer potiču na razmišljanje i stvaraju dinamiku radnje. Ni jednu tajnu iz svojih romana mladi pisac nije želio otkriti, već je nazočne osnovnoškolce pozvao da pročitaju koje od njegovih djela. O dječjem romanu Idemo dalje gotovo se ništa nije pričalo, jer su djeca imala različita pitanja na koja je Hrvoje Kovačević odgovarao gotovo punih sat vremena. Nazočni su najviše željeli saznati kako izgleda posao pisca, kako se odlučio baviti pisanjem, što ga inspirira, koju je knjigu najduže pisao i koje pisce najviše voli. Na pitanje o tome koja je korist od čitanja romana, Hrvoje Kovačević nije mogao s lakoćom odgovoriti, pa je konstatirao da djeca postavljaju najpametnija pitanja.

S.S.

 
21.02.2005.

U Galeriji Prica gostovao slovenski klarinetist Sandi Vrabec

Doći ću opet!

U Galeriji Prica gostovao slovenski klarinetist Sandi Vrabec

Student druge godine klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Slovenac Sandi Vrabec, održao je 17. veljače solistički koncert u Galeriji Prica samoborskog Pučkog otvorenog učilišta.

Vrabec je rođen u Novoj Gorici u Sloveniji, osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u rodnom gradu, a sada je student druge godine MA u Zagrebu u klasi prof. Milka Pravdića. Kao osobito nadaren student prima državnu Zoisovu stipendiju. Tijekom školovanja osvojio je brojne nagrade: pobjednik je Lions Grand Prix natjecanja u Rijeci 2002. godine, nagrađen je zlatnom plaketom na državnom natjecanju slovenskih klarinetista u Ljubljani 2004. godine, a posebno se ističe uspjeh na međunarodnom natjecanju Nuovi orizzonti 2004. u Arezzu, Italija gdje je bio apsolutni pobjednik u svim kategorijama. Uz klavirsku pratnju Splićanina Ivana Batoša, na repertoaru su bila djela Brahmsa, Debussyja, Lutoslawskog, Ajdiča, Laporta i Poulenca. Batoš je 1997. upisao studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. Đure Tikvice, gdje je s odličnim uspjehom diplomirao 2002. godine. Trenutno je na poslijediplomskom studiju - magisteriju u Zagrebu u klasi doc. Lovre Pogorelića. Kako je Sandi Vrabec Slovenac na koncertu se je očekivalo više posjetitelja iz susjedne države. Ipak, ovom svojevrsnom, međunarodnom događaju nazočio je veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Peter Bekeš, koji je jedan od glavnih začetnika ove ideje.

U kratkom razgovoru najavio nam je mogućnost sličnih glazbenih doživljaja u suradnji s Muzičkom akademijom, Slovenskim veleposlanstvom i Pučkim otvorenim učilištem, a sve u cilju razvijanja dobrosusjedskih odnosa i na kulturnom nivou.

T.M.

 

Hrvoje Kovačević samoborskim osnovnoškolcima predstavio novu knjigu

U Galeriji Prica gostovao slovenski klarinetist Sandi Vrabec

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002