01.05.2005.

Izložba fotografija Ivice Lajtnera u Galeriji Prica

Zima sa Žumberčanima

Izložba fotografija Ivice Lajtnera u Galeriji Prica

U maloj dvorani Galerije Prica otvorena je izložba Zima sa Žumberčanima, poznatog fotografa Ivice Lajtnera, rođenog 1950. godine. Lajtner je član ULUPUH-a, a do sada je izlagao na 15 samostalnih i sedam skupnih izložbi. Ovaj puta je izabrao Samobor kako bi izložio svoje najnovije radove nastale protekle zime na Žumberku.

Radi se o seriji portreta na kojima prepoznajemo lica koja često prolaze i našim gradom. Ipak, kad se nađu u svom rodnom, zasniježenom Žumberku, svako nam to lice priča svoju posebnu priču, a svaka fotografija ima više priča za iščitavanje. Lajtner s velikim interesom i poštovanjem ovjekovječuje čovjeka i prirodu u kojoj ga portretira. Jedan od najboljih hrvatskih filmskih snimatelja, Goran Trbuljak, u katalogu izložbe je napisao:

"...Pred našim se okom nižu lica trgovaca, vatrogasaca, svećenika, radnika, kućanica u svojstvenim radnim odorama 'uhvaćenim' na mjestima gdje žive i rade, snimljena ili, bolje rečeno, zatečena okom fotografa dobroga duha i nakana...". Nepotrebno je duljiti s predstavljanjem izložbe, a svakako ju je potrebno što prije pogledati, najkasnije do 18. svibnja.

Tomislav Marvar

 
01.05.2005.

Otvorena izložba slika Milana Nađa

Slikar životne radosti

Otvorena izložba slika Milana Nađa

U Samoborskom muzeju otvorena je izložba slika Milana Nađa pod nazivom Slikar životne radosti. Velik broj poklonika ovog rođenog Samoborca okupio se u petak u muzeju, ali stigli su i brojni Podravci, budući da je Milan Nađ dobar dio svog životnog vijeka proveo kao učitelj u Virju. Ovo je njegova 33. samostalna izložba, a zanimljivo je da je i prvu imao u Samoborskom muzeju. Na to ga je podsjetio ravnatelj muzeja Miroslav Milonjić darujući mu sliku s tog otvorenja 1972. godine. O radu Milana Nađa govorio je dugogodišnji poznavatelj hrvatske naive Dragutin Feletar, koji je naglasio da Nađ rabi kompliciranu tehniku oslikavanja stakla koja zahtjeva punu koncetraciju, jer je postupak obrnut od uobičajenog slikanja na platnu. Zapravo, slikar počinje od potpisa i detalja, da bi tek na kraju oslikao ostale površine. Osim slike, muzej je Nađa darovao i prigodnim novčićem na čemu je on zahvalio, te se u prigodnom govoru prisjetio svojih neraskidivih veza uz Samobor i ovaj kraj.

M.Š.

 
01.05.2005.

Natjecanja srednjoškolaca

Nikolina Grdović i Jasmina Mihmić "savršene ekonomistice"

U posljednje je vrijeme održano nekoliko natjecanja srednjoškolaca.

Ekonomistica Marina Mužar sudjelovala je na državnom natjecanju iz njemačkog jezika i zauzela odlično drugo mjesto. Mentorica joj je bila Zorica Slačanac.

Na državnom natjecanju iz poznavanja talijanskog jezika sudjelovao je učenik četvrtog razreda iste škole, Karlo Benc, koji pohađa smjer hotelijersko turistički tehničar. Mentorica mu je bila Ivana Rožić, a Karlo je zauzeo sedmo mjesto.

Nikolina Grdović i Jasmina Mihmić pobijedile su na međužupanijskom natjecanju Savršeni ekonomist, te su stoga stekle pravo na nastup na državnom natjecanju. Ono se ovog vikenda održava u Splitu, a s njima će i njihova mentorica Mirjana Kroflin.

M.Š.

 
01.05.2005.

U susret 200. obljetnici Gradske glazbe Samobor

1. jazz festival Samobor 2005.

U Samoboru će se od 19. do 22. svibnja održati 1. jazz festival Samobor 2005., kojeg organizira Gradska glazba Samobor. Ona 2007. godine obilježava 200 godina osnutka, te, kao najstarija glazbena skupina te vrste u ovom dijelu Europe, svoj rođendan dočekuje organizacijom spomenutog festivala.

Program:

Četvrtak, 19. svibnja, 21 sat, Caffe Havana

- IVAN KEPEC TRIO (Zagreb)

- JUST THE PINE (Samobor)

Petak, 20. svibnja, 21 sat, Caffe Havana

- JAZZ ME DOO (Zagreb)

- JAM BAND (Zagreb)

Nedjelja, 22. svibnja, 17 sati, pozornica na Trgu kralja Tomislava

- Gradska glazba Samobor

 
01.05.2005.

Nova premijera Amaterskog kazališta POU Samobor

Hamlet na izborima

Nova premijera Amaterskog kazališta POU Samobor

Kazališnom premijerom ponovno nas je počastilo Amatersko kazalište samoborskog Pučkog otvorenog učilišta. Pod nazivom Zona Hamleta i ovaj puta uprizoreno je djelo člana kazališta Vedrana Bokora, čiji se komadi redovno nalaze na repertoaru. U glavnim ulogama pojavljuju se naši sugrađani Matija Prahin u ulozi Srećka Hamleta, Miroslav Burić kao Eustahije - Klaudije, Branka Cvetković kao Eugenija - Gertruda, te Vedran Bokor, Mateja Librić, Vjekoslav Leonard Prčić, Antonio Kobaš i Daniel Cvetković. Duhoviti dijalozi s aluzijama na aktualne izbore u lokalnoj zajednici osnovna su značajka novog Bokorovog djela. Slučajnom uporabom droge glavni lik zamišlja da je Hamlet, a svi oko njega su likovi iz Shakespeareovog Hamleta. Samoborska publika, naročito mlađa, u velikom je broju i ovoga puta posjetila premijeru u Hrvatskom domu, te s velikim odobravanjem i ovacijama ispratila aktere.

Za one zainteresirane koji su propustili premijeru najavljena je predstava za građanstvo 25. svibnja u 20 sati.

Tomislav Marvar

 

Izložba fotografija Ivice Lajtnera u Galeriji Prica

Otvorena izložba slika Milana Nađa

Natjecanja srednjoškolaca

U susret 200. obljetnici Gradske glazbe Samobor

Nova premijera Amaterskog kazališta POU Samobor

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002