16.03.2005.

Filatelistička izložba posvećena Kristovoj muci, raspeću i uskrsnuću

Uskoro i Križni put na markama

Filatelistička izložba posvećena Kristovoj muci, raspeću i uskrsnuću

U samoborskoj Gradskoj knjižnici, na Odjelu za odrasle, otvorena je filatelistička izložba s motivima Kristove muke, raspeća i smrti, iz fundusa franjevačke zbirke. Izložbu je osmislio i priredio arhivar franjevačke provincije svetoga Ćirila i Metoda pater Vatroslav Frkin. Interesantno je da izložba u cijelosti predstavlja marke producirane u vaneuropskim zemljama, dok se sa sličnim radovima s našeg kontinenta tek trebamo upoznati, naglasio je pater Frkin.

U svom je izlaganju istakao da se filatelijom počeo baviti na nagovor i pod patronatom patera Časlava Husnjaka, koji ga je uputio u njene tajne.

- Filatelist je postao kao i svi drugi – nastavio je priču o njemu Vatroslav Frkin – najprije je skupljao marke po državama, a kako je uz teologiju završio i biologiju, počeo je stvarati zbirku flore i faune, i tek je kasnije počeo izdvajati i religiozne motive.

Pater Vatroslav je iskazao žaljenje što niti jedna europska država nije za motiv na poštanskim markama odabrala Križni put, pa on u tome vidi šansu Hrvatske, budući da postoji interes za izdavanjem upravo takve serije maraka.

Ovu prigodnu izložbu u Gradskoj knjižnici Samobor otvorio je franjevački provincijal pater Lucije Jagec, a ostat će otvorena tijekom uskrsnih blagdana, do 3. travnja.

Robert Škiljan

 
16.03.2005.

U samoborskoj Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga o opasnim dodacima hrani

Što se zapravo krije iza E-brojeva?

U samoborskoj Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga o opasnim dodacima hrani

U samoborskoj Gradskoj knjižnici predstavljena je knjiga Dade Lerotić i Ivane Vinković Vrček pod intrigantnim nazivom Što se krije iza E-brojeva?. Riječ je o knjizi čije je prvo izdanje u kratkom roku rasprodano, a koja se bavi dodacima hrani (označeni E-brojevima), za koje se ustanovilo da kod ljudi izazivaju sindrome hiperaktivnosti, alergijske reakcije, glavobolje i metaboličke poremećaje. Reakcije odgovornih institucija su u pravilu prespore i nedostatne, a prehrambena ih industrija uglavnom ignorira.

Vremenom su sačinjene i "crne liste" na kojima se nalaze kancerogena umjetna bojila, kobaltove soli koje oštećuju srce, kancerogeni konzervansi za pića, sintetski zaslađivači koji uvjetuju rak jetre itd.

Svi ti primjeri upozoravaju da su ljudi, unatoč nadzoru i uvjeravanjima službenih institucija da su u pitanju štetne i opasne tvari, sustavno i godinama bili izloženi djelovanju opasnih aditiva. Posebno je zabrinjavajuće da se na službenoj listi prehrambenih aditiva označenih E-brojevima, uključujući i prije nabrojene aditive, a koju je 2003. godine odobrilo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, nalazi više od 300 različitih spojeva!

Knjigu su posjetiteljima samoborske knjižnice predstavili jedna od autorica, Ivana Vinković Vrček i autor predgovora dr. Valerije Vrček.

Ivana Vinković Vrček zaposlena je u Zavodu za opću anorgansku kemiju Farmaceutsko - biokemijskog fakulteta, članica je Hrvatskog kemijskog društva, Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika, a 2001. godine dobila je i Godišnju nagradu tog društva.

Robert Škiljan

 
16.03.2005.

U Varaždinu održano regionalno natjecanje orguljaša

Željka Spinčić pobjednica

U Varaždinu održano regionalno natjecanje orguljaša

U Varaždinu je 15. ožujka održano regionalno natjecanje orguljaša u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih predagoga.

Na natjecanju je nastupila mlada samoborska orguljašica Željka Spinčić i osvojila 1. nagradu.

Željka Spinčić živi u Bregani, osnovnu i srednju glazbenu školu, kao i gimnaziju, završila je u Samoboru, a sada je studentica orgulja na 3. godini Muzičke akademije u Zagrebu kod prof. Očić.

Željka je Samoborcima poznata kao dugogodišnja članica Vokalnog ansambla Samoborki i Gradske glazbe, a prije svega kao orguljašica po nastupima na Samoborskim glazbenim jesenima. Prošle godine održala je više samostalnih koncerata u Hrvatskoj i Sloveniji.

I.H.

 
16.03.2005.

Predstavljena nova knjiga Zvonimira Pongrašića

Vidi majmuna!

Predstavljena nova knjiga Zvonimira Pongrašića

Zoran Pongrašić nastavio je tradiciju premijernih prikazivanja svojih novih književnih uradaka u samoborskoj knjižnici. Novopredstavljena knjiga Vidi majmuna peto je po redu djelo ovog mladog autora, koji je inače kum pretprošle godine uređenog novog dijela dječje knjižnice. Naizgled sasvim uobičajena priča o dječaku koji dolazi u novu sredinu zbog preseljenja roditelja, dobiva sasvim novu dimenziju kada se pokaže da je glavni lik – Zvonimir – u stvari crnac.

Zvonimir je rođen u Nairobiju, budući da se tamo njegova bijela mama zaljubila u crnog tatu. Stoga se već od svojih najranijih dana susretao s rasizmom – prvo zato jer nije bio dovoljno crn, a nakon preseljenja u Zagreb zato što nije bijel. Naravno, ne treba odmah zaključiti kako je u Zagrebu sve bilo baš tako crno - Zvonimir je i ovdje našao prijatelje, simpatije, hobije, ali i neprijatelje, tučnjave i skinheadse. Autorova je želja bila, kako je rekao školarcima okupljenima na predstavljanju, napisati nešto o ozbiljnoj temi na zabavan način i potaknuti djecu na razmišljanje o tome kako je biti crnac u našim krajevima.

Inače, zanimljivost je djela, osim što je riječ o prvom domaćem dječjem romanu koji se bavi problematikom rasizma i to što je Vidi majmuna prvi hrvatski roman u kojem se mogu vidjeti i izbačeni dijelovi, slično kao na DVD izdanjima filmova.

K.S.

 

Filatelistička izložba posvećena Kristovoj muci, raspeću i uskrsnuću

U samoborskoj Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga o opasnim dodacima hrani

U Varaždinu održano regionalno natjecanje orguljaša

Predstavljena nova knjiga Zvonimira Pongrašića

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002