19.11.2005.

To je predstava za djecu!

Gledali smo Tikviće

To je predstava za djecu!

Lutkarskom kazalištu Kvak bio je dovoljan običan paravan prekriven tkaninom, nekoliko tikvi i tri para ruku da ostvare izniman kazališni doživljaj koji publiku dovodi u stanje oduševljenja i ushita. Bila je to predstava u predstavi.

Pratila sam publiku (predstavu sam već vidjela) i nisam mogla odvojiti pogled od prepune dvorane tro i četverogodišnjaka, koji su svaki na svoj način proživljavali i na licu mjesta komentirali viđeno. Mimikom lica, gestama, cijelim ustreptalim tijelom, ali nitko od tih sto i trideset mališana nije ostao ravnodušan, nitko se nije prestrašio, nitko se nije dosađivao. Četrdesetak minuta oni su bili u interakciji s predstavom, reagirali verbalno, spontanim pljeskom ili začudnom tišinom. Nakon najmanjih - šestogodišnjaci. Ponovno nevjerojatno, začuđujuće. I, kao što na kraju reče članica Kvaka, djeca su tu fiskulturnu dvoranu svojim ponašanjem pretvorila u kazališnu, dapače, pretvorili su je u hram božice Thalije.

Sve je u Tikvićima na selu (naziv predstave) baš kako treba - objašnjenje (koje je malima potrebno, ali je i razlog "estetičarima" da predstavu okarakteriziraju edukativnom, automatski je svrstavajući u manje vrijedno, drugorazredno), likovni i glazbeni ugođaj, blagi humor, nenametljiva poruka, izmjena ritma i primjeren sadržaj.

Vlasta Pokrivka, tvorac lutkarske kratke forme s tikvama (što bi trebalo biti naše nacionalno, autohtono lutkarstvo), već godinama samozatajno, na margini zbivanja, van okruglih stolova i festivalskih dvorana strpljivo i ustrajno odrađuje svoju misiju. I dok se njezini Tikvići vrte na engleskim i japanskim TV postajama, organizatori rasprava o kazalištu za djecu namjerno je zanemaruju i dovode ljude koji su "od jučer" u tom poslu iz nekih drugih razloga ili se ulaguju stranim stručnjacima.

Nisam se mogla, nakon ovog i za mene snažnog doživljaja, oteti dojmu o svim onim našim skupim (pogotovo u odnosu na ovu predstavu) lutkarskim spektaklima i neinventivnim redateljima koji pod etiketom velike umjetnosti štete djeci smatrajući ih priglupima, zanemarujući ili nepoznavajući njihove potrebe.

Vlasta Pokrivka ostala je dosljedna onom što je stvorila, gradeći ustrajno i postepeno svoj repertoar bez svaštarenja i gomilanja, što su često radili velikani lutkarstva.

S tako malo tehnike, a tako puno duše, nemoguće je ne napraviti čudo. Sva je sreća što je Kvak pronašao način kako doći do svoje publike pa tako oni kojima su predstave namijenjene neće ostati uskraćeni za svoju prvu kazališnu fascinaciju. Čuda se ipak događaju.

Mirjana Jelašac

 
19.11.2005.

Nova izložba Milana Kuhara Pile

Iznenađenje i osvježenje

Nova izložba Milana Kuhara Pile

U prostorijama Croatia osiguranja na Trgu kralja Tomislava otvorena je nova samostalna izložba Milana Kuhara Pile.

Za one koji ne znaju, Kuhar se relativno kasno počeo baviti slikanjem. Poznat je, između ostalog, po svojim samoborskim vedutama i pejzažima, koji su do sada bili njegovi dominantni motivi, a u kojima je Samobor uvijek u centru pažnje.

Ovaj je put izložio svoja djela apstraktnog karaktera, koja su nastajala iz opredijeljenja. Za poznavatelje njegovog rada to je malo iznenađenje, a za samoborsku likovnu scenu u svakom slučaju dobrodošlo osvježenje.

Inače, Milan Kuhar živi i radi u Samoboru i član je slikarske grupe Matice hrvatske Samobor. Jedan je od idejnih začetnika osnivanja Likovne udruge Hobby Art Samobor i njen član. Dosad je izlagao na nekoliko skupnih izložbi u Samoboru, Zagrebu, Križevcima, Krškom...

Robert Škiljan

 

To je predstava za djecu!

Nova izložba Milana Kuhara Pile

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002