12.12.2005.

Operetna bombonjera Kazališta Komedija

Bajadera za pola stoljeća rada

Operetna bombonjera Kazališta Komedija

Bajadera operetna bombonjera - čini vam se neobično slavlje i neobičan naslov za operetu? Da, i to ne slučajno. Ako vam kažemo da je mjesto radnje Kazalište Komedija, a glavni slavljenik Kraševa Bajadera, bit će možda jasnije. Kazalište Komedija je nedavno vrlo svečano proslavilo 55. godina rada, a Kraševa Bajadera slavi svoj 50. rođendan.

Nastavljajući svečani niz Kazalište Komedija je 9. prosinaca svoju publiku opet ugodno razveselilo premijerom operetne poslastice. Glazbeno - scenski karusel nastao je spajanjem djela veličanstvene trojke – Straussa, Lehara i Kalmana, najpoznatijih operetnih skladatelja. Velika trojka udružena u istoj partituri i libretu, a sve pod redateljskom palicom Vlade Štefančića. Glazbeno-scenskim karuselom su briljirale sopranistice Zorica Antolić, Sandra Bagarić, Larisa Marak te tenori Tvrtko Stipić, Miljeno Đuran i Đani Stipaničev.

Na sceni su se izmjenjivale grofica Marica, kneginja čardaša, baruni, Cigani, Leharov princ, kontese, primadone bajadere pa najpoznatiji dijelovi iz Straussova Šišmiša. Baletni ansambl, solisti, zbor i orkestar te veliko finale su publiku digli na noge i, kako je to zapisao Vlado Štefančić, "opereta - ta raspjevana koketa - šarmira, zavodi i osvaja."

Slavljenica Bajadera će ostati zapisana u uhu, duši i na nepcima svih posjetitelja, jer smo svi kući ponijeli svoju bajaderu.

Rajka Križanac

 
12.12.2005.

Koncert ansambla koji nije omeđen glazbenim razdobljima

Erato u Svetoj Nedelji

Koncert ansambla koji nije omeđen glazbenim razdobljima

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji nastupio je 9. prosinca glazbeni ansambl Erato koji čine Ana Butković, flauta, Tomislav M. Špoljar, truba i Edmund Borić Adler, orgulje.

Ovaj je trio za svega dvadesetak okupljenih, među kojima je bila i Ines Balint, načelnica Općine Sveta Nedelja, izvodio djela G.P. Telemanna, H. Purcella i J. Pachelbela.

Suradnja troje umjetnika počela je još 2002., a danas se predstavljaju kao ansambl koji nije omeđen glazbenim razdobljima. Ansambl Erato na svojim nastupima izvodi glazbu iz razdoblja renesanse pa sve do glazbe 21. stoljeća, a često ugošćuju i svoje ugledne kolege na raznim drugim instrumentima.

U Svetoj Nedelji svirali su kao trio, a Edmund Borić Adler svoj je dio nastupa odradio na originalnim, starim crkvenim orguljama.

Koncert je organiziralo i financiralo Općinsko poglavarstvo Svete Nedelje.

n.k.

 
12.12.2005.

Recital Tamare Jurkić Sviben u Samoborskom muzeju

Posveta Božidaru Kuncu

Recital Tamare Jurkić Sviben u Samoborskom muzeju

Koncert posvećen skladatelju i pijanistu Božidaru Kuncu održala je 11. prosinca u Samoborskom muzeju poznata pijanistica Tamara Jurkić Sviben.

Već četrnaestu sezonu Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika i Samoborski muzej priređuju Samoborcima vrhunske glazbene doživljaje, a ovaj puta izvedena su djela Božidara Kunca (1903.-1964.), brata i dugogodišnjeg suradnika proslavljene Zinke Kunc Milanov. Božidar Kunc ostavio je svoj trag i kao profesor Muzičke akademije u Zagrebu, ali i kao klavirski virtuoz te skladatelj vrijednih djela hrvatske klavirske glazbe.

Slušatelji su tako prošle nedjelje imali priliku uživati uz njegove sonate, za koje Tamara Jurkić Sviben tvrdi da "u njima Kunc stvara izrazito pijanistički i virtuozni stil. Blještavim tretiranjem klavirskog sloga Kuncova klavirska glazba poprima orkestralne razmjere. Harmonija ima niz impresionističkih obilježja i u funkciji je kolorita."

Sve izrečeno umjetnica je na recitalu u Samoborskom muzeju uspjela svojom nadahnutom izvedbom prenijeti na slušatelje, a njen napor nagrađen je oduševljenim pljeskom publike.

Pijanistica Tamara Jurkić Sviben pripada hrvatskim pijanistima mlađe generacije. Diplomirala je 1995. godine u klasi prof. Jurice Muraia, a trenutno pohađa magisterij u razredu prof. Vladimira Krpana. Usavršavala se na brojnim majstorskim tečajevima u inozemstvu, a aktivno natupa kao solist i komorni glazbenik diljem svijeta, od Beča, Pariza, Amsterdama, do Lisabona i New Delhija. Posebno mjesto na njezinu repertoaru zauzimaju djela hrvatskih skladatelja, na čijem umjetničkom vrednovanju i promociji radi već duži niz godina. Bavi se i pedagoškim radom na Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu.

Ivica Horvat

 

Operetna bombonjera Kazališta Komedija

Koncert ansambla koji nije omeđen glazbenim razdobljima

Recital Tamare Jurkić Sviben u Samoborskom muzeju

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002