20.06.2005.

Završna produkcija Baletnog studija

Male plesačice

Završna produkcija Baletnog studija

U nedjelju, 19. lipnja, u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor održana je završna produkcija Baletnog studija POU Samobor. Završni je nastup već tradicija, jer Baletni studio u Samoboru djeluje jedanaestu godinu. Male su balerine pokazale prisutnoj publici sva svoja znanja i umijeća o klasičnom baletu pod stručnim vodstvom plesnog pedagoga i koreografa Ane Glojnarić. Kao i svake godine, produkciju su uveličali i gosti. Gosti su ove godine došli iz Jastrebarskog. Bile su to članice Baletnog studija Centra za kulturu Jastrebarsko, pod umjetničkim vodstvom Svetlane Lukić.

T.M.

 
20.06.2005.

U Galeriji Zuccato u Poreču otvorena izložba našeg velikog slikara

Prica u Poreču

U Galeriji Zuccato u Poreču otvorena izložba našeg velikog slikara

Početkom lipnja otvorena je u Galeriji Zuccato u Poreču izložba slika Zlatka Price (1916.-2003.). Izložba, koja je rezultat suradnje porečkog Pučkog otvorenog učilišta i POU Samobor, trebala bi s vremenskim odmakom dati cjelovitiji uvid u stvaralaštvo jednog od naših najznačajnijih autora druge polovine dvadesetog stoljeća.

Zlatko Prica uspio je stvoriti originalan opus uz tretiranje naizgled svakodnevne tematike spajanjem i mirenjem grafizma linije i živog kolorita u ciklusima koji su zabilježili povijest našeg slikarstva kroz zadnjih šest desetljeća, ali koji su našli i neke sasvim profinjene europske tangente. U vremenu vladavine egzistencijalizma s jedne strane i konstruktivizma s druge, umjetnost Zlatka Price istodobno je zadobila obilježja suvremenog i klasičnog bivajući uvijek jedinstvena i nova.

Od najranijeg Samoborskog ciklusa (1938.-1957.), preko Plodova zemlje (1957.-1969.), Anatomije prirode (1969.-1971.), Tarskog ciklusa (1971.-1992.), autor i dalje iznenađuje originalnošću Opatijskim kišobranima (počevši od 1991.), koji nastaju u njegovim poznijim godinama, potvrđujući još jednom konstantno zaokupljanje tematikom čovjeka. Kroz tu središnju temu oblikovala se cjelokupna umjetnička produkcija jednog od naših najznačajnijih i najindividualnijih ličnosti 20. stoljeća.

Radovi (oko tridesetak ulja na platnu) su ispunili sve tri etaže izložbenog prostora Galerije Zuccato, a izložba je otvorena do 5. srpnja.

M.M.

 
20.06.2005.

Nova izložba u Foto galeriji Lang

MAGNUM u punom formatu

Nova izložba u Foto galeriji Lang

Samoborska Foto galerija Lang za zadnje je predstavljanje publici prije ljetne stanke odabrala jedan mali, ali značajan dio djelovanja agencije MAGNUM, udruge slobodnih i nezavisnih fotoreportera, koju je s grupom istomišljenika u Parizu osnovao H. Cartier-Bresson 1947. godine. Od tada pa do danas, MAGNUM je sinonim hrabre i oštrovidne reporterske pozicije, koju karakterizira visoka etičnost, neovisnost od politike i ideologije i moći medijskih koncerna. Izložene fotografije H. Cartier-Bressona i D. Lyona dio su zbirke zagrebačkog fotografa Mladena Tudora.

Autorski opusi Henryja Cartier-Bressona i Dannya Lyona svoju iznimnu vrijednost višestruko su potvrđivali tijekom druge polovine 20. stoljeća.

Kao što je rečeno, predstavljanja novih autora do jeseni neće biti, a spomenuta izložba ostaje otvorena do 25. rujna.

I.H.

 
20.06.2005.

Vrazova ljubica, po 16. put

Stihovi uz šum lipa

Vrazova ljubica, po 16. put

Samoboru i samoborskoj pjesničkoj muzi Ljubici Cantilly u pohode po 16. put su u subotu, 18. lipnja, stigli hrvatski pjesnici. Vrazova Ljubica je, i ove godine u organizaciji POU Samobor, okupila zamalo pedeset pjesnika, kako članova Društva hrvatskih književnika, tako i samoborskih članova Ogranka Matice hrvatske.

Po dolasku u Samobor pjesnici su najprije posjetili grob Vrazove Ljubice gdje su Diana Burazer i Borben Vladović položli buket ruža. Okupljenima je, pred Ljubičinim grobom, izgovorio svoj sonetni vijenac Enes Kišević. U Parku domovinske zahvalnosti potom su cvijeće na spomenik poginulima u Domovinskom ratu položili ravnateljica POU Samobor Liljana Mahović i Pajo Kanižaj.

Pred Samoborskim muzejem je pjesnike i njihove domaćine dočekala Ivanka Brekalo, koja je ukratko ispričala priču o nastanku poprsja Stanku Vrazu, koju je izradio akademski kipar Franjo Kodrić. Uz Vrazovu bistu položeno je cvijeće u znak sjećanja i zahvalnosti.

Nakon malog putovanja kroz Samobor za pjesnike je, na kraju, novi gradonačelnik Antun Dubravko Filipec sa suradnicima priredio svečani prijem. Pozdravljajući ih, gradonačelnik je obećao kako će Prolaz hrvatskih pjesnika uskoro biti uređen, te da će se postaviti mramorne ploče sa stihovima koje se posljednjih godina nisu postavljale iz objektivnih razloga.

Kad je ugodni razgovor uz samoborski bermet završio, svi su se zaputili do Trga Matice hrvatske, gdje se je napokon održalo izgovaranje ljubavnih i inih stihova.

Nakon pozdravnog govora ravnateljice POU Liljane Mahović stihove su govorili mnogi pjesnici, među kojima i Pajo Kanižaj, Tito Bilopavlović, Stijepo Mijović – Kočan, Marija Barbarić Fanuko, Dragutin Horkić, Ludwig Bauer i mnogi drugi. Organizatori su ovaj put odali posebnu počast prerano preminulom pjesniku iz Samobora Miljenku Kovačićku koji je prošle godine nastupio na ovom susretu.

Uz šum ranoljetnih lipa i obližnje fontane bilo je teško zamisliti da bi se sljedeće godine ovi susreti mogli održati negdje drugdje, iako je bilo i takvih prijedloga.

Šteta je što pjesnici, unatoč svakogodišnjim molbama organizatora, uglavnom ne pripreme posebnu pjesmu za ovaj događaj, nego pročitaju poneku pjesmu iz svog velikog opusa. Nerijetko se dogodilo da pjesma nema baš nikakve veze s ljubavi. Ipak, pri tome treba naglasiti da samoborski pjesnici shvaćaju Ljubicu mnogo ozbiljnije od drugih i tematski ju u potpunosti prate, a posebno treba istaći Jožu Prudeusa, koji uvijek stihove poveže i s Ljubicom i s Vrazom.

Ovaj puta program čitanja i govorenja stihova bio je popraćen izvrsno prihvaćenim glazbenim programom. Svirali su i pjevali trio La philosophié u sastavu Zdravko Dovedan, gitara, Matija Sinković, violončelo i prateći vokal Lana Velimirović. Izvodili su šansone Georgesa Moustakija, a voditelj Miroslav Burić je najprije pročitao stihove na hrvatskom da bi potom bili i otpjevani u originalu – na francuskom jeziku.

Srdačno pozdravljeni od okupljenog mnoštva pjesnici su se zaputili na zasluženu večeru, a slušači su najavili svoj ponovni dolazak na isto mjesto za godinu dana.

Tomislav Marvar

FOTO: Pajo Kanižaj

 

Završna produkcija Baletnog studija

U Galeriji Zuccato u Poreču otvorena izložba našeg velikog slikara

Nova izložba u Foto galeriji Lang

Vrazova ljubica, po 16. put

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002