22.10.2005.

Priča iz bolničke sobe koja čeka svakog od nas

Prije sna u Gavelli

Priča iz bolničke sobe koja čeka svakog od nas

U životu ili u snu različite nas situacije natjeraju da promišljamo svoj život i da ga pokušamo sagledati iz drugog kuta. Jedna od takvih situacija, kad smo svedeni na tijelo, je odlazak ili ležanje u bolnici. Mjesto radnje kazališnog komada Lade Kaštelan Prije sna je bolnička soba na ginekologiji, a nije izabrano slučajno. Bolnička soba je mjesto, kako kažu u proslovu, okvir u kojem se, u podtekstu slojevitih ljudskih odnosa, dotiču život i smrt, ruralno i urbano, bogato i siromašno, politički podobno i politički nepodbno, a rat odbija biti zaboravljen zbog mira.

Slika iz neke od bolnica u jednom od naših gradova je uvjerljivo prenesena pod režijskom palicom Neni Delmestre na daske kazališta Gavella. Predstava je nakon godinu dana, početkom listopada, uspješno izvedena po pedeseti put.

Izvrsna režija, zanimljiva organizacija pozornice te uigran glumački ansambl i zanimljiv tekst dobra su preporuka za odlazak na predstavu. Svaka sa svojom sudbinom, godinama i životnom pričom zanimljive su: Jelena Miholjević, Slavica Knežević, Anja Šovagović-Despot, Helena Buljan i Ivana Bolanča, kao nositeljice glavnih ženskih uloga. Žene su u svim pogledima nositeljice predstave, a muškarci su tu sporedni element.

U bolničkoj sobi se isprepliću radost, bol, tuga i strah, koje glumice grade suvereno i uvjerljivo. Gledatelj zaista u ovom slučaju nosi predstavu u sebi i nakon njezina svršetka, jer je priča iz bolničke sobe priča naša svakodnevna, koja samo čeka na nas.

Rajka Križanac

 
22.10.2005.

U Galeriji Bauer otvorena izložba slika Jasminke Banušić

Vedrina kolorita sa snažnim kontrastima

U Galeriji Bauer otvorena izložba slika Jasminke Banušić

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer otvorena je 21. listopada izložba slika Jasminke Banušić pod nazivom Tragovi i dojmovi. Ugodni izložbeni prostor galerije, još uvijek "u osnivanju", ispunili su brojni javni djelatnici i ljubitelji umjetnosti iz Svete Nedelje i bliže okolice, a bilo je prilike i za osvježenje i popunu privatnih kolekcija, budući da je izložba i prodajna.

O slikarskom radu Jasminke Banušić govorio je prof. Zlatko Potočki, koji je u popratnom izložbenom materijalu zapisao:

"... Varijacije gđe Banušić nastaju traženjem boje koja će prvoj postavljenoj boji najbolje odgovarati. Razigrana kombinatorika njenih boja s osnovnim akcentom na temeljnu dominantu čine arhitektoniku njezinih kompozicija koje imaju tendenciju k fascinaciji 'novog realizma'. Kod toga se misli svođenje na osnovnu formu, čistoću crteža, jasnoću kompozicije i nadasve vedrinu kolorita sa snažnim kontrastima i vbibrantnim ritmom..."

Otvarajući izložbu, načelnica Općine Sveta Nedelja Ines Balint poželjela je i više takvih sadržaja u prostorima općinske vijećnice, u kojem se inače donose za Svetu Nedelju važne razvojne odluke.

Ugođaj su upotpunili mladi glazbenici Glazbene škole Ferdo Livadić iz Samobora: gitaristica Lucija Klarić, te saksofonist Lovro Merčep uz pratnju Lucije Stanec na klaviru.

Za ljubitelje slikarstva koji će poželjeti poneku sliku Jasminke Banušić, autoricu mogu kontaktirati na telefon 01/3367-162, ili elektronskom poštom na boris.banusic@zg.t-com.hr.

Izložba se može razgledati do 4. prosinca.

Robert Škiljan

Jasminka Banušić rođena je 1962. godine u Novoj Gradiški. U djetinjstvu se s obitelji preselila u Banja Luku, gdje je završila pravni fakultet. Osamdesetih godina prošlog stoljeća počela se ozbiljnije baviti slikarstvom u tehnici ulje na platnu, u kojoj otkriva najbolji način svog izražavanja.

Doseljenjem u Strmec, 1998. godine, nastavlja se s još većim entuzijazmom baviti slikarstvom te se učlanjuje u slikarsku udrugu Mansarda u Sesvetama, s kojom aktivno sudjeluje na izložbama i aukcijama.

 

Priča iz bolničke sobe koja čeka svakog od nas

U Galeriji Bauer otvorena izložba slika Jasminke Banušić

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002