30.06.2005.

Željko Vukmirica na Palubi pizzerije L'Ultima Guardia

Povijest moje gluposti, po 1114 put!

Željko Vukmirica na Palubi pizzerije L'Ultima Guardia

Početak ljeta u Samoboru obilježile su vrućine i pustoš. Spojeni praznici mnogima su poslužili za bijeg prema moru. Nama koji smo ostali u subotu navečer u Samoboru došlo je osvježenje koje nam je nadoknadilo šetnje uz rivu.

Na ljetnoj Palubi pizzerije L'Ultima Guardia, kako od milja zovu tamošnju terasu, Željko Vukmirica izveo je monodramu Povijest moje gluposti. Nakon neizdrživo sparnog dana, večer provedena na morskoj terasi u samom srcu Samobora uz glumca kojem će se i najozbiljniji likovi nasmijati, idealan je izlazak. Samobor je gladan kazališne umjetnosti, Samoborci su otvoreni i veseli ljudi što su u subotu i dokazali, slobodnog mjesta nije bilo, ali štimung je bio za pet!

Monodrama Povijest moje gluposti iskrena je i duhovita priča o glumčevom odrastanju i školovanju, odnosno osobnom doživljaju sebe i svijeta u kojem odrasta. Svatko od nas mogao se bar u pokojoj sceni prepoznati. Najljepše u prepričavanju zapravo surove realnosti života jest način na koji to glumac čini. Sve na svijetu, pa i najmračnije tajne imaju svoju smiješnu stranu. Upravo ona život čini podnošljivim, pa čak i zabavnim. Zaokupljeni svakodevnim problemima često zaboravimo uživati u trenutku, a Vukmirica nas je svojom predstavom upravo na to podsjetio. Inače, monodramu Povijest moje gluposti Željko Vukmirica je u subotu izveo po 1114 put i, što reći – ponovno je bio izvrstan. Kako je predstava interaktivnog karaktera, uključilo se i četvero gledatelja što je dodatno nasmijalo ostale. Nakon predstave Vukmirica je, očito zadovoljan, sjeo s publikom i proveo večer uz, kako to volimo reći, "čašicu razgovora".

Bili su to laki sati u subotnje predvečerje na kojima treba zahvaliti vlasnicima pizerije L'Ultima Guardia, koji najavljuju još predstava, ali i klapskog pjevanja. Jedva čekamo!

Sanja Vujčić

 
30.06.2005.

Samoborski tamburaši proslavili pobjedu i svirkom počastili Samoborce

Najbolji po svemu!

Samoborski tamburaši proslavili pobjedu i svirkom počastili Samoborce

Tamburaško društvo Ferdo Livadić održalo je na Trgu kralja Tomislava promenadni koncert kojim je proslavilo velik uspjeh: na ovogodišnjem Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku mlađi i stariji tamburaški orkestar proglašeni su najboljima, a maestro Siniša Leopold je nagrađen za skladbu Snovi i sjećanja.

Prije koncerta Ferdiće je u gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Antun Dubravko Filipec koji im je čestitao na postignutom uspjehu i uručio novac za kupovinu novog kompjutora.

Julije Njikoš, predsjednik Umjetničkog vijeća Festivala, govorio je o glazbenom izrazu Ferdića koje je nazvao discipliniranim glazbenicima. Nakon susreta s gradonačelnikom, Tamburaško društvo Ferdo Livadić je održalo koncert na Trgu, gdje im je Julije Njikoš dodijelio zlatne plakete osvojene u Osijeku. Dokazano najboljom tamburaškom glazbom Samoborce i goste grada potom su počastili mlađi i stariji orkestar pod dirigentskom palicom Anamarije Šimičić i Siniše Leopolda, te Vokalni ansambl Samoborke i solistica Đurđica Pleše.

S.S.

 
30.06.2005.

Slavagoru su opet pohodili pjesnici

Bakuš Slavagorski – drugi put

Slavagoru su opet pohodili pjesnici

I ove godine pitoreskna Slavagora bila je mjestom održavanja pjesničke manifestacije pod nazivom Bakuš Slavagorski. 14. lipnja u organizaciji Bratovštine svetog Vinka i Ogranka Matice hrvatske Samobor Slavagoru su opet pohodili pjesnici, koji su, evocirajući vinogradarske tradicije i obnavljajući dionizijsku baštinu naših predaka, ostavili desetak novih pjesama naraštajima koji dolaze.

Ni loše vrijeme, ni mnogobrojni problemi koji su se javljali organizatorima tijekom priprema, nisu omeli održavanje ovogodišnjeg Bakuša, pa je to sasvim dovoljan razlog za zadovoljstvo svih onih koji su realizirali ovogodišnji projekt.

Premda manifestacija svojim sjajem i ambijentalnim ugođajem nije ponovila prošlogodišnji veličajni happening, za što postoje mnogi objektivni razlozi, ona je ipak ispunila osnovna očekivanja: zadržala je kontinuitet ovog kulturnog događaja i pridonijela osvješćivanju i izvlačenju pod lupu društvene pažnje mnogih elementa "bakuške" subkulture, toliko karakteristične za samoborsko podneblje i s mnogostrukim refleksijama na ukupnu društvenu atmosferu i odnose ovoga grada, kako u prošlosti, tako i danas.

Samoborske pjesnike je, u ulozi domaćina, dočekao i toplo pozdravio predsjednik Bratovštine svetog Vinka Želimir Kodrić, nakon čega su Vanda Vandekar Bartulica i Zoran Perović poveli prisutne kroz program ovogodišnjeg Bakuša, dajući u svojim najavama pregled niza zanimljivosti o nastanku i djelovanju samoborskih bratovština, osvrte na samoborsko pjesničko stvaralaštvo i sad već svima jasno prepoznatljiv aktualni samoborski pjesnički krug, ali i prepričavajući mnoge "vinske" anegdote zabilježene u samoborskim društvenim krugovima. Svojim pjesničkim uradcima glavninu sadržaja ovogodišnjeg Bakuša dali su pjesnici Ana Ranka Novosel, Vlasta Mažuranić, Ljubica Braja, Vanda Vandekar Bartulica, Ivan Mlačić, Nada Bošković, Katica Cvetković, Darko Plažanin, Ivo Markulin i Zoran Perović, a pročitane su i pjesme neprisutnih Milana Žegarca Peharnika i Ivana Dujmovića, kao i stihovi prerano preminulog Miljenka Kovačićka. Poseban ugođaj čitavom događanju dala je svojim vokalnim interpretacijama izvanredna Đurđica Pleše koja je uz pratnju glazbene skupine Plave sjene otpjevala niz popularnih pjesama, posebno onih vezanih za Samobor. Pri kraju službenog dijela programa pjesnici Ivo Markulin i Darko Plažanin prisutnu su publiku do suza nasmijali objavom svojih "znanstvenih" i "arheoloških" istraživanja vezanih za "pronalazak" vrijednog "povijesnog" artefakta, tzv. Slavagorske planjke, koja je, u znak zahvalnosti za pruženo gostoprimstvo, uručena predstavniku domaćina Želimiru Kodriću.

Bakuško druženje nastavljeno je spontanim veseljem i pjesmom uz bogatu slavagorski stol i još bolju kapljicu, a cijeli je događaj zaokružen spektakularnim vatrometom u izvedbi Pirotehnike Mirnovec.

Z.P.

TRAG U VINOGRADU

Pustite me jutros,

želim sam,

prije Sunca.

U miru povjeriti pjesmu

starom vinogradu.

Ući ću u njega

bos,

posve tiho.

Za radost moje duše

on će sigurno znati.

Sve što mu izgovorim

pjesmom

on će lagano piti

i vjerojatno

skrivati svoju bol.

A kad se Sunce

digne više,

spokojno ću otići

i trag moj

u njemu ostat će.

Ivan Mlačić

 
30.06.2005.

Samoborci na Bjelovarskoj reviji big bandova

Iznenadili i oduševili

Samoborci na Bjelovarskoj reviji big bandova

Po prvi put je na Bjelovarsku reviju big bandova pozvan i orkestar Gradske glazbe Samobor pod nazivom Simfo Big Band Samobor. Na dobro ozvučenoj bjelovarskoj pozornici izveden je kompletan jazz program s 1. jazz festivala Samobor 2005. Oduševljenje i iznenađenje kod publike nije ni ovaj put izostalo, pogotovo zbog mladosti glazbenika koji izvode teške aranžmane poznatih jazz standarda pod kvalitetnim ravnanjem dirigenta prof. Roberta Polgara.

Uz goste, Bjelovarčane Zlatka Strčića na trombonu i Ramona Reberšaka na trubi, u jednom dijelu programa nastupili su i Davor Dedić - klavijatura, te Maja Grgić - vokal.

Sve u svemu, Gradska glazba Samobor u Bjelovaru – još jedan pun pogodak.

Dubravko Mihalinec

 

Željko Vukmirica na Palubi pizzerije L'Ultima Guardia

Samoborski tamburaši proslavili pobjedu i svirkom počastili Samoborce

Slavagoru su opet pohodili pjesnici

Samoborci na Bjelovarskoj reviji big bandova

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002