08.10.2005.

Nakon završnog koncerta podijeljene nagrade 2. međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić

15.000 kuna dobio Petrit Çeku

Nakon završnog koncerta podijeljene nagrade 2. međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić

Završni koncert 2. međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić, pod nazivom Večer pobjednika održan je u petak, 7. listopada, u Galeriji Prica. Upravo su ovdje, u sklopu 30. samoborske glazbene jeseni, tijekom proteklih četrnaest dana muzicirali mladi umjetnici iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Moldavije i Slovenije. Njih je svih tih dana pozorno slušalo Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Željko Brkanović, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja i predsjednik povjerenstva, skladatelj Krešimir Seletković, umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Goran Merčep, prodekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Dragan Sremec i glazbeni publicist Zlatko Mađar.

Nakon završetka i posljednjeg koncerta Prosudbeno je povjerenstvo jednoglasno donijelo odluke o nagradama. Nagradu od 15.000 kuna, sponzora Hypo Alpe Adria banke, za najbolji koncertni nastup osvojio je Petrit Çeku iz Prizrena, Kosovo. Nagradu je pobjedniku uručila direktorica samoborske poslovnice Hypo banke, Irena Franceković. U obrazloženju nagrade, koju je pročitao predsjednik povjerenstva Željko Brkanović, stoji: "Njegov natjecateljski recital sa skladbama Bacha, Asencia, Brkanovića i Rodriga pokazao se repertoarno najosmišljenijom cjelinom s organskim dramaturškim slijedom kronološki i stilski raznorodnih skladbi, od kojih je svaka zazvučala autentično, a opet vrlo osebujno. Riječ je o vrsnom znalcu gotovo svih tajni gitare, ali ono po čemu se Petrit Çeku izdvaja među svojim vrlo darovitim sunatjecateljskim kolegama jest neprijeporna činjenica da je on najbliži tajni suštinskog razumijevanja apsolutnog glazbenog sadržaja, koji dakako nadilazi estetske zakonitosti i izvedbene manire određenog glazbala. Ukupan dojam nastupa Petrita Çekua može se najtočnije iskazati riječima – potpun umjetnički doživljaj."

Gradonačelnik Samobora uručio je potom nagradu Grada Samobora od 10.000 kuna, za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, Riječaninu Filipu Faku. O njegovoj interpretaciji u obrazloženju stoji: "...jednoglasnom odlukom prosudbene komisije nagradu je dobio pijanist Filip Fak za izvedbe skladbi Po načinu starih Blagoja Berse te Preludija i fuge Ante Knešaureka. Upravo u ovim skladbama hrvatskih autora Filip Fak je iskazao svoje najveće glazbene kvalitete, a te su - izrazit senzibilitet za intelektualnu strukturu recentne glazbe (Knešaurek) i objektivizirano viđenje klasika 20. stoljeća lišeno tradicijom nataloženih sentimentalnih interpretativnih manira (Bersa)."

Poslije svečanog uručivanja nagrada pobjednici su odsvirali djela za koja su nagrađeni.

Onaj opušteni, slavljenički, dio večeri održao se je u Old Nick's Pubu, gdje je priređen pobjednički domjenak. U sklopu Programa+ zasvirali su Hot Club Zagreb u sastavu: Mate Matišić, gitara, Damir Kukuruzović, gitara i Jurica Štelma, kontrabas.

Tomislav Marvar

 

Nakon završnog koncerta podijeljene nagrade 2. međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002