03.10.2005.

U Samoborskom ciklusu predstavile su se Jelena Šarić i Dorotea Ratz

Nagrada - ulaznica za službeni program

U Samoborskom ciklusu predstavile su se Jelena Šarić i Dorotea Ratz

U Samoborskom ciklusu Samoborske glazbene jeseni u nedjelju, 2. listopada, nastupile su dvije mlade violončelistice, Jelena Šarić i Dorotea Ratz.

Jelena Šarić rođena je u Kanadi, a s obitelji je došla u Hrvatsku s 8 godina. U Glazbenoj školi Ferdo Livadić najprije je počela svirati gitaru, ali potom prelazi na violončelo kod prof. Hutterera. Pred izuzetno velikim brojem posjetitelja izvela je djela Bacha, Herveloisa, Fauréa, Nina i Matza. Nažalost, poslije pauze je većina slušatelja namjernika napustila koncert tako da je Dorotea Ratz svirala pred polupraznom dvoranom. Dorotea je osvajala mnoge nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Nastupala je kao solist i član čelo kvarteta u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Malti i Litvi. Za svoje predstavljanje izabrala je Francoeura, Fauréa, Poppera i Schumanna. Ono što povezuje obje glazbenice je to da su na međunarodnom natjecanju Rudolf Matz, koje se je u svibnju održalo u Samoboru, ušle među nagrađene i time osvojile posebno priznanje Samoborske glazbene jeseni – nastup u službenom programu.

Tomislav Marvar

 
03.10.2005.

Mekaička suvremena glazba u kasnom noćnom terminu

Ansambl Cantus po meksički

Mekaička suvremena glazba u kasnom noćnom terminu

Ansambl Cantus, jedini hrvatski sastav specijaliziran za glazbu 20. i 21. stoljeća, utemeljen 2001. godine, izveo je u subotu u Galeriji Prica u kasnom noćnom terminu koncert pod nazivom Dani meksičke glazbe. Izvedena su djela Rasgada, Muldoona i Sanchez-Guiterreza. Tijekom djelovanja ansambl je održao niz koncerata u Hrvatskoj, Meksiku, Italiji, Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Sloveniji i Belgiji.

Organizatori ovog posebnog dijela Samoborske glazbene jeseni bili su Hrvatsko društvo skladatelja – Muzički biennale Zagreb, Festival Internacional Cervantino, Zagrebačka filharmonija i Cantus d.o.o. Iako su ovoga puta izvedena isključivo djela meksičkih autora, kao posebno važan aspekt djelatnosti maestro Berislav Šipuš, umjetnički voditelj Ansambla, ističe hrvatsko stvaralaštvo: "Stilski je raspon unutar tog fundusa velik, pa je tako moguće pratiti stilski pluralizam koji je obilježio hrvatsku glazbu u drugoj polovici 20. stoljeća."

Tomislav Marvar

 
03.10.2005.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba slika Mihovila Dorotića pod nazivom Samoborski ciklus

Poklon gradu za rođendan

U Samoborskom muzeju otvorena izložba slika Mihovila Dorotića pod nazivom Samoborski ciklus

U Samoborskom muzeju otvorena je 1. listopada izložba slika samoborskog slikara Mihovila Dorotića. U prisustvu brojnih samoborskih javnih djelatnika publici su predstavljeni njegovi radovi nastali tijekom minule godine, kad je marno bilježio i na platnu slagao svoje samoborske impresije.

Samoborski ciklus, kako je naziv izložbe, svojevrstan je poklon Gradu Samoboru za njegov dan, a Nikola Albaneže, u prigodnom katalogu - kalendaru, o njemu, između ostalog, kaže:

"...I ovaj Dorotićev Samoborski ciklus potvrđuje poznato iskustvo potvrđenih majstora: pred motivom valja zaboraviti naučeno i prepustiti se percepciji..." "...Rezultat takvog pristupa vidimo u rasponu od istančanog i pažljivog do ekspresivnog i robusnog rukopisa na pojedinim partijama i čitavim kompozicijama..."

Mihovil Dorotić kontinuirano i postojano istražuje i nanovo otkriva tradiciju i eksperimentiranje, a u Samoboru je pronašao obilje vizura koje kao da samo čekaju da budu naslikane.

Nikola Albaneže dalje zapisuje:

"... Premda ovako uprizoreni motivi nisu novost - novost i vrijednost tek su u umjetničkoj invenciji kojom su prikazani samoborski krovovi, crkveni toranj, balkon Livadićevog dvora, mreškanje Gradne, drveni mostić, krošnje drveća... ili, još točnije: u toplini uskađene igre kolorističkih formi - ne znači da ne zaslužuju opravdano uvažavanje i priznanje..."

U pogodoru spomenutog kataloga Joža Prudeus je pak, između ostalog, zapisao:

"... Nemali broj desetljeća, pa i stoljeće je proteklo između zaljubljenika u isto koje pak, u tom promaku, odmah nije isto; koje je, obranjeno vremenom, barem osjetilu vida drukčije. Gustl bi viđenom samo pripisivao ondašnje. Mihovil, stojeći na istim mjestima i uglovima, viđenom pridodaje negdašnje..."

Valja reći ponešto i o popratnom katalogu izložbe. Radi se, zapravo o iznimno uspjelom, i reprodukcijama slika s izložbe opremeljenom, kalendaru za 2006. godinu. Kalendar je univerzalan, višejezičan i tradicionalan istovremeno - mjeseci su imenovani svojim brojnim narodnim nazivima, pa se tako možemo prisjetiti, primjerice, da je kolovoz još i velikomešnjak, kolovožnjak ili osemnik, a listopad i miholjščak, kozaprst ili desetnik. I tako dalje, sve do prosinca ili grudena, velikobožičnjaka ili dvanajstnika.

Izložba se može razgledati do 13. listopada.

Robert Škiljan

Mihovil Dorotić rođen je 8. kolovoza 1980. godine. Živeći i školujući se u Samoboru i Zagrebu, rano iskazuje svoju nadprosječnu likovnu i glazbenu nadarenost. Oblikuje se u vrsnog slikara i glazbenika, pa uspješno završava studije na Akademiji likovnih umjetnosti i diplomira studij klarineta na Muzičkoj akademiji.

Izlagao je na samostalnim izložbama u POU Samobor, Gradskoj knjižnici Samobor i Samoborskom muzeju, te na brojnim skupnim izložbama u Zagrebu, Samoboru, Pučišćima i Starom Gradu na Hvaru.

 

U Samoborskom ciklusu predstavile su se Jelena Šarić i Dorotea Ratz

Mekaička suvremena glazba u kasnom noćnom terminu

U Samoborskom muzeju otvorena izložba slika Mihovila Dorotića pod nazivom Samoborski ciklus

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002