16.02.2005.

Večer ljubavne poezije povodom Valentinova

Komercijalizaciji usprkos!

Večer ljubavne poezije povodom Valentinova

Peta ili šesta... brojimo zajedničke godine uzastopnog pjevanja sa ptičicama dok se žene na Valentinovo.

Ako to naš narod tako lijepo izriče, nije li na nama da nastavimo svojim mislima, doživljajima, pjesmama...

Komercijalizaciji imena usprkos, zahvalili smo se, svatko od nas na svoj način, svetom Valentinu što nas čuva zaljubljene trenutno, prije, sutra ili vječno.

I dobro je što smo govorili o ljubavi, treba o njoj pričati i više. U redu je osjećati je, bilježiti sve njene pojavnosti, uočavati je, slušati o njoj... Zato smo se i okupili u bistrou Fulir i ove godine na Valentinovo. Vlasnik i supruga su nas lijepo dočekali i počastili.

Susretljivošću djelatnika OŠ Milana Langa iz Bregane uspjeli smo se odlično čuti u svakom kutku - zahvaljujemo na razglasu gospodinu Zaringeru, te gospodinu Feliksu Škiljanu bez čijeg majstorskog rukovođenja glazbom i tehnikom već i prije početka same pjesničke večeri, ugođaj ne bi bio toliko lijep i opušten.

Prisjetili smo se na samom početku našeg dragog kolege pjesnika, nažalost nedavno i prerano preminulog, Miljenka Kovačićeka. Nedostajat će nam njegov smijeh, stihovi, ali i glazba kojom nas je na Valentinovo prošle godine, u ovom istom prostoru, oduševio. Zbogom, prijatelju.

I sanjarili smo uz Schummanovo Sanjarenje, uz pomoć mlade glazbenice Anje Zemljak. Kao sraslo s njenim likom, violoncello je pričalo svojim, posebnim jezikom. A sanjarenje se nastavilo i uz poeziju: Ljubica Braja, Ivo Markulin, Zoran Perović...

Pojavom Labuda Camilla Saint - Saënsa i Anjinih spretnih prstiju još smo ljepše dočarali poeziju Vlaste Mažuranić, Ljubice Šego u Vlastinoj izvedbi, Nade Bošković i Ranke Novosel.

I ptice su bezgraničan poticaj stvaranju pjesnicima, slikarima, glazbenicima. Stoga smo razdragano slušali Casalsovu Pjesmu ptica, a potom u društvu naših dragih samoborskih slikara koji su nas i ovaj put obradovali svojim dolaskom, poeziju Katice Cvetković i Nenada Češkovića. Pjesme Dragutina Horkića ističem posebno te mu uz to šaljem velik pozdrav i najljepše želje ususret skorom rođendanu (koji? - otkrijte u travnju!).

Između Faureove Elegije i Ninove Astorijane – usmeni Traktatuš o lubavi Milana Žegarca Peharnika, te moji stihovi inspirirani spomenutim glazbenim djelima.

Večer začinjena mirisnim Rankinim darovima i licitarskim srcima, završena Katičinom greblicom, Ljubičinim štrudlom i Nadinim vinom – sve se slaže: nek' sva čula uživaju, živjela ljubav!

Vidimo se dogodine. U međuvremenu, kad u prolazu našim lijepim gradom ugledate obavijest o još jednom kulturnom događaju, pokušajte tamo zamisliti i sebe pa nek silna ljubav i energija utkane u ono što Vam tamo nude prijeđe i u vas. Koračajte sretno u potrazi za što vrednijom ljubavi koja nikako ne mora biti savršena, jer, kao što bi rekao naš dragi Dragutin Horkić:

Naša je ljubav

tako savršena

da jedno

drugome

više nismo

potrebni.

Zahvaljujemo Radiju Samobor, Glasniku Samobora i Svete Nedelje i svim drugim pomagačima na medijskoj najavi ovog zbivanja.

Vanda Vandekar Bartulica

Matica hrvatska – ogranak Samobor

 
16.02.2005.

Dva dana za redom Arsen Dedić i Zoran Predin napunili zagrebačku Tvornicu

Koncert od A do Z

Dva dana za redom Arsen Dedić i Zoran Predin napunili zagrebačku Tvornicu

Igra slova od A do Z iz naziva koncerta mogla bi biti i glavna odrednica koncerta Arsena Dedića i Zorana Predina, koji su održani u Tvornici kulture 11. i 12 veljače. Predinovi koncerti u veljači su postali gotovo već tradicija, a ove godine su pojačani, kako ga je Predin cijelo vrjeme koncerta oslovljavao, "njegovim mentorom Arsenom Dedićem". Za ulaz u Tvornicu se tražila karta više, što se pokazalo itekako opravdanim.

Udružene dvije kantautorske legende su fomula za odličan koncert, koji se u prvoj večeri pretvorio u glad za još. Recept je bio odličan: red Predina, pa red Arsena, pa opet Predin i publika je eksplodirala od oduševljenja.

Repertoar Predina i Živih legendi, odličnog pratećeg banda, bio je od Utrujeni čarovnik, pa do Lepa ko ti pride i Še ne gumb, do većine pjesama sa zadnjeg albuma. Zanimljivo je bilo čuti da pjesmom Vse je tvoje poručuje kćeri da je svijet jednostavan kad shvatiš da je sve tvoje tu, a ne u nekim drugim svjetovima. Naravno da koncert nije mogao proći bez Praslovana i Ne mi dihat za ovratnik. Sve to je bilo, kako kaže u jednoj od pjesama, "kao voda koja nas miluje u šalu za zaljubljene", da se tako predinovski izrazimo. Ponovo smo se uvjerili da je Predin izuzetan autor, pjevački zreo i, naravno, izuzetno šarmantan i pravi "strup za punce". Žive legende su zvučale itekako živo i skladno.

Arsen je sve prisutne podsjetio na svoje pjesme kao što su Sve što znaš o meni, Tvoje nježne godine, Okus soli, Kuća pored mora, Dida moj. Izveo je i nekoliko pjesama s novog albuma Na zlu putu. Arsen je nastupio uz pratnju starog prijatelja i "tvorničara", kako ga je nazvao on, Branka Bulića. O Arsenu znamo gotovo sve, a opet nas je oduševio, pogotovo prigodnim "amforizmima" i rečenicom "da se godinama treba predati".

Autori od A do Z su publiku počastili zajedničkim izvođenjem dvije pjesme i to Čakaj me i Pegasto dekle.

Cijela tri i pol sata druženja su protekla poput trenutka i osjećalo se da su se svi predali godinama i koncertu za sjećanje, zamotani u šal od A do Z.

Rajka Križanac

 

Večer ljubavne poezije povodom Valentinova

Dva dana za redom Arsen Dedić i Zoran Predin napunili zagrebačku Tvornicu

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002