23.05.2005.

U Galeriji Prica nastupili mladi violisti, studenti zagrebačke Muzičke akademije

Lijepo je bilo čuti i vidjeti

U Galeriji Prica nastupili mladi violisti, studenti zagrebačke Muzičke akademije

U bogatom glazbenom proljeću u organizaciji POU Samobor u Galeriji Prica našlo se je mjesta i za studente. Ovaj puta nastupili su u utorak, 24. svibnja, violisti, studenti zagrebačke Muzičke akademije u klasi izvanrednog profesora Milana Čunka.

Prvi koji se je predstavio samoborskoj publici bio je Samoborac Marko Otmačić s prve godine studija viole. Odsvirao je sonatu Mihela Glinke. Vieuxtempsovu Elegiju potom je izvela Marija Andrejaš s druge godine, a Aleksandar Jakopanec, također s druge godine, nas je zadivio svojom izvedbom Blochove Hebrejske suite.

Na kraju je ostala poslastica, sonata Franza Schuberta u izvedbi Ivana Huta, studenta četvrte godine Muzičke akademije. Sve ih je na klaviru pratila Branka Pollak. Lijepo je bilo vidjeti popunjenu galeriju i zadovoljnu publiku kada sviraju mladi virtuozi koji tek trebaju početi puniti velike koncertne prostore u zemlji i inozemstvu. Sljedeći koncert najavljen je za 7. lipnja, kada će u Galeriji Prica s početkom u 20 sati nastupiti Gudački kvartet Porin.

T.M.

 
23.05.2005.

IZLOŽBA - Denis Krašković s djecom samoborskih vrtića u Galeriji Prica

Okrugla bliskost

IZLOŽBA - Denis Krašković s djecom samoborskih vrtića u Galeriji Prica

U Galeriji Prica 21. svibnja otvorena je izložba Denisa Kraškovića, koji je u suradnji s djecom samoborskih vrtića ispričao priču o svim velikim i malim životnim krugovima. Od dječjih crteža i autorovih fotografija nastao je tako kratki animirani film, koji je prikazan na otvorenju izložbe, a izloženi radovi samo su dio materijala od kojih je ovaj film nastao. Važnost različitih krugova u djetinjstvu, ali i inače u našim životima, pojasnila je odgajateljica Mirjana Jelašac:

"Od kuglastog Planeta koji rotira oko svoje osi, preko matičnog staništa – oblog majčinog trbuha u čijem balonu zaobljeno pluta; dijete dolazi na ovaj svijet ovisno čija je vladavina na snazi: Sunca ili Mjeseca. Izvor prvog ugodnog osjeta okusa i topline – okruglog je oblika. I spoznavanje vanjskog svijeta kreće u koncentričnim krugovima. Zato valjda i nije slučajno da je prvi oblik koji dijete stvara, KRUG. Trenutak kada je "ukrotilo" ruku, spojilo početak i kraj, "zaokružilo" i odredilo pojedinačan oblik ili cjelinu. U izražavanju djece krug ima univerzalnu vrijednost. Može značiti jedan oblik sam za sebe, znak za kretanje, može označavati prostor, odnose u prostoru i veličinama. Bitne stvari u životu djece zaobljenog su oblika: lopta, zagrljaj (samo se djeca grle u krugovima), bomboni i lizalice, kotači koji označavaju kretanje (a bitni su čak i odraslima), pa čak i većina kolača.

Djeca se često kreću po nekoj imaginarnoj kružnici, ali smisleno. Kad se već mogu izražavati drugim oblicima, djeca pozitivne emocije, kao npr. ljubav, prikazuju zaobljenim linijama i krugovima. I dječja lica su okrugla. Kad su se sreli, Denis i djeca, odmah su se složili. On ih je zaintrigirao idejom kruga, njihovim praiskonskim i univerzalnim simbolom. Nije im bilo teško odgovoriti. "Zakruljali" su na više načina i mogućnosti nego što smo i predvidjeti mogli. Onako kako to samo djeca znaju."

Denis Krašković rođen je 1972. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti 1995. godine u klasi prof. Stanka Jančića. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Njemačka, SAD, Italija, JAR, Mađarska, Francuska...). Dobitnik je više nagrada, između ostalih Grand prix Salona mladih 2000. u Zagrebu. Autor je više javnih skulptura, od kojih treba izdvojiti skulpturu "Kit" na Jarunu. Živi i radi u Zagrebu, gdje predaje na kiparskom odjelu Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Izložba Denisa Kraškovića i djece samoborskih vrtića je otvorena do 12. lipnja u maloj dvorani Galerije Prica u Hrvatskom domu na Trgu Matice hrvatske.

Stjepan Stanić

 

U Galeriji Prica nastupili mladi violisti, studenti zagrebačke Muzičke akademije

IZLOŽBA - Denis Krašković s djecom samoborskih vrtića u Galeriji Prica

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002