30.09.2005.

Natjecateljski dio Samoborske glazbene jeseni nastavljen nastupima mladih glazbenika

Mozart na violini i Chopin na klaviru

Natjecateljski dio Samoborske glazbene jeseni nastavljen nastupima mladih glazbenika

Koncertiranjem mlade slovenske violinistice Tanje Sonc, uz klavirsku pratnju Božene Hrup, počeo je u četvrtak, 29. rujna, još jedan koncert u ciklusu Natjecanja Ferdo Livadić Samoborske glazbene jeseni.

Tanja Sonc rođena je 1992. godine, a violinu je počela učiti s pet godina. Svirala je brojne solističke koncerte u Sloveniji i inozemstvu. Sudjelovala je i na mnogim međunarodnim natjecanjima gdje je redovito osvajala prva ili druga mjesta. Najvrednija joj je druga nagrada na Kocjanovom natjecanju u Češkoj 2004. godine. U samoborskom programu odsvirala je djela Bacha, Mozarta, Šabana, Dvořaka i Saint Saënsa.

Nakon oduševljenja virtuoznim potezima gudala mlade slovenske umjetnice, samoborskoj se publici predstavio gost iz Rijeke, Filip Fak. On je na klaviru odsvirao djela Knešaureka, Berse, Liszta, Chopina i Šostakovića. Fak je do sada održao niz solističkih koncerata u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Rusiji i SAD. Nastupao je i s uglednim hrvatskim orkestrima. Osvajač je brojnih nagrada, a sudjelovao je i na mnogim seminarima i majstorskim tečajevima. Bavi se i skladanjem.

Na do sada viđenih šest koncerata publika je čula šest izuzetno nadarenih mladih izvođača i jedino je sigurno da će prosudbeno povjerenstvo imati vrlo težak zadatak izabrati dvoje najboljih među njima. Pred nama su još četiri koncerta u natjecateljskom ciklusu.

Nakon ova dva nastupa okupljeno slušateljstvo i goste su srdačni domaćini iz POU Samobor pozvali da nastavak večeri provedu u atraktivnom i uvijek ugodnom Caffeu Havana, gdje se u sklopu Programa+ Samoborske glazbene jeseni održao jazz koncert gitarista Maria Igreca i Antuna Reljića na klavijaturama.

U petak, 30.09., u 20 sati je na redu koncert polaznika seminara gitarista Maria Nardellija, a u subotu, 01.10. nas očekuje novi veliki koncert u Franjevačkoj crkvi, gdje će u 20:30 muzicirati gosti iz Austrije Michael Martin Kofler na flauti i Regina Kofler na harfi.

Tomislav Marvar

 
30.09.2005.

U školskoj godini 2004/05. učenici Glazbene škole Ferdo Livadić postigli su niz zapaženih rezultata

Saksofon i klarinet iz Samobora u svijet

U školskoj godini 2004/05. učenici Glazbene škole Ferdo Livadić postigli su niz zapaženih rezultata

Pred početak nove školske godine vrijedno je prisjetiti se uspjeha koje su učenici Glazbene škole Ferdo Livadić postigli u prethodnoj školskoj godini. Uz uobičajenu svesrdnu pomoć njihovih profesora, korepetitora te nezamjenjivu podršku roditelja, uz redovne nastupe u sklopu školskih koncerata valja spomenuti i dodatne napore koje su učenici uložili u pripremi i nastupima na županijskim, državnim, ali i međunarodnim glazbenim natjecanjima.

Svrstani u nekoliko dobnih te instrumentalnih i pjevačkih kategorija, natjecali su se Antonija Petrić, Ines Kovačić, Tatjana Lenart, Maksimilijan Borić i Ana Otmačić (tambure), Ema Gross, Sara Glojnarić i Lucija Stanec (glasovir), Anja Pervan, Dominik Gluščić i Sara Glojnarić (solfeggio), Tomislav Smolčić i Lucija Klarić (gitara), Ana-Marija Šarić (solo pjevanje), Josipa Maršić i Jelena Šarić (violoncello), Maja Dugandžić, Katarina Rošćak, Anastazija Stupar, Josip Stanec, Mario Žugčić, Martina Radanović i Gordana Dumić (harmonika), učenici tamburaškog orkestra GŠ, Lovro Merčep i Sven Hlača (saksofon), te Petar Paar (klarinet).

Glazbenu su školu kroz cijelu godinu u svim aktivnostima nesebično pomagali Grad Samobor, Lions Club Samobor, Paulić Labor, Samoborska banka, kao i samoborski mediji svojim dragocjenim napisima i izvještajima o prezentiranju rada Glazbene škole široj javnosti, na čemu im se ovim putem škola zahvaljuje.

No, ni protekli ljetni mjeseci nisu prošli samo u odmoru i razonodi. To su ovog ljeta dokazali učenici Lovro Merčep (saksofon, učenik 2. r. SGŠ, prof. Merčep) i Petar Paar (klarinet, učenik 2. r. SGŠ, prof. Radinčić) svojim aktivnostima na međunarodnoj sceni mladih glazbenika. Lovro Merčep nastupio je tako na 15. europskom natjecanju za mlade saksofoniste – soliste, koje se održavalo u srpnju u Gapu u Francuskoj, gdje je osvojio drugu nagradu u svojoj kategoriji.

Petar Paar postao je ljetos članom Međunarodnog omladinskog orkestra Akademije u švicarskom Bernu, koji je dio projekta Mostovi za budućnost. Naime, korpusu navedenog orkestra od 55 članova, intenzivnim ljetnim probama, kao i zajedničkoj koncertnoj turneji s jesenjim nastupima u Puli, Mostaru, Beogradu, Skopju i Prištini, pridružuje se 55 mladih glazbenika iz jugoistočne Europe, a zajedničke probe zaključene su inauguracijskim koncertom 30. srpnja u Bernu.

Evo kako o svojim ljetnim glazbenim nastupima, kao i o motivaciji i očekivanjima u novoj školskoj godini razmišljaju Lovro Merčep i Petar Paar.

Lovro Merčep: - Ljeto sam proveo radno. Bio sam na dva seminara - u Novoj Gorici u Sloveniji i u Gapu u Francuskoj, gdje sam svirao i na natjecanju u A2 kategoriji. Izvodio sam Ibertovu skladbu Priče. Konkurencija je bila dosta velika, jer tom natjecanju pristupaju najbolji mladi saksofonisti, a i sam žiri je također sastavljen od najeminentnijih saksofonista. Predsjednik mu je Claude Delangle, predavač na pariškom Konzervatoriju, koji je svirao na koncertu u sklopu Samoborske jeseni 2004. godine. Uz to, svirao sam bariton saksofon u ansamblu saksofona u Francuskoj, a u Sloveniji sam svirao solo. Sljedeće godine sudjelovat ću na županijskom i državnom natjecanju za saksofon u mojoj kategoriji, a najvjerojatnije ću opet ići i na seminare u Francusku, jer je, po mojem mišljenju, tamo razina interpretacije glazbe za saksofon najviša i sviraju se samo najzahtjevnije skladbe.

Petar Paar: - Svirao sam ljetos u Bernu u orkestru mladih Akademije. Izvodili smo zahtjevan program: Rhapsody in blue G. Gershwina, Trnoružicu P.I. Čajkovskog, dijelove opera Wagnera, Verdija i drugih velikih kompozitora. Što se tiče konkurencije, valja naglasiti da sam bio među najmlađima. U orkestru su sudjelovali glazbenici od 16 do 20 godina, a mogao sam se s njima nositi. Primijetio sam da imam dosta prostora za usavršavanje, jer su to bili uglavnom već studenti glazbenih akademija. Ove jeseni očekuje me još drugi dio turneje u sklopu orkestra, a zatim, krajem listopada, planiram ići na natjecanje u Italiju.

- Kako usklađujete dnevne i školske obaveze sa zahtjevima i vježbanjima instrumenta?

Lovro Merčep: - Učenik sam prvog razreda Srednje škole za primijenjenu umjetnost tako da mogu obaveze uskladiti s vježbanjem, a to je oko 3 sata dnevno. Dosta vremena mi otpada na putovanja, ali to koristim za učenje predmeta u Glazbenoj školi.

Petar Paar: – Polaznik sam Gimnazije u Samoboru. To je dosta teško i naporno, pa vježbam kad stignem. Da imam više vremena, vježbao bih još i više.

Lovro i Petar zajedno su naglasili da ne nailaze uvijek na razumijevanje od strane profesora općeobrazovnih škola za njihove obveze u glazbenom obrazovanju. To bi se, po njihovom mišljenju, trebalo popraviti.

- Vidite li se u budućnosti kao glazbenici?

Lovro Merčep: - Ja sam već u 5. razredu Glazbene škole odlučio upisati Akademiju, smjer saksofon i vjerojatno još neki odjel na istoj instituciji, jer me zanimaju i neke druge stvari osim saksofona. Nakon toga, želja mi je upisati Akademiju u Francuskoj.

Petar Paar: - Moji planovi vezani su uz Muzičku akademiju u Zagrebu, a možda upišem i neki drugi fakultet, ali u svakom slučaju u kombinaciji s Akademijom.

Tatjana Gaćeša

 

Natjecateljski dio Samoborske glazbene jeseni nastavljen nastupima mladih glazbenika

U školskoj godini 2004/05. učenici Glazbene škole Ferdo Livadić postigli su niz zapaženih rezultata

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002