30.09.2005.

Natjecateljski dio Samoborske glazbene jeseni nastavljen nastupima mladih glazbenika

Mozart na violini i Chopin na klaviru

Natjecateljski dio Samoborske glazbene jeseni nastavljen nastupima mladih glazbenika

Koncertiranjem mlade slovenske violinistice Tanje Sonc, uz klavirsku pratnju Božene Hrup, počeo je u četvrtak, 29. rujna, još jedan koncert u ciklusu Natjecanja Ferdo Livadić Samoborske glazbene jeseni.

Tanja Sonc rođena je 1992. godine, a violinu je počela učiti s pet godina. Svirala je brojne solističke koncerte u Sloveniji i inozemstvu. Sudjelovala je i na mnogim međunarodnim natjecanjima gdje je redovito osvajala prva ili druga mjesta. Najvrednija joj je druga nagrada na Kocjanovom natjecanju u Češkoj 2004. godine. U samoborskom programu odsvirala je djela Bacha, Mozarta, Šabana, Dvořaka i Saint Saënsa.

Nakon oduševljenja virtuoznim potezima gudala mlade slovenske umjetnice, samoborskoj se publici predstavio gost iz Rijeke, Filip Fak. On je na klaviru odsvirao djela Knešaureka, Berse, Liszta, Chopina i Šostakovića. Fak je do sada održao niz solističkih koncerata u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Rusiji i SAD. Nastupao je i s uglednim hrvatskim orkestrima. Osvajač je brojnih nagrada, a sudjelovao je i na mnogim seminarima i majstorskim tečajevima. Bavi se i skladanjem.

Na do sada viđenih šest koncerata publika je čula šest izuzetno nadarenih mladih izvođača i jedino je sigurno da će prosudbeno povjerenstvo imati vrlo težak zadatak izabrati dvoje najboljih među njima. Pred nama su još četiri koncerta u natjecateljskom ciklusu.

Nakon ova dva nastupa okupljeno slušateljstvo i goste su srdačni domaćini iz POU Samobor pozvali da nastavak večeri provedu u atraktivnom i uvijek ugodnom Caffeu Havana, gdje se u sklopu Programa+ Samoborske glazbene jeseni održao jazz koncert gitarista Maria Igreca i Antuna Reljića na klavijaturama.

U petak, 30.09., u 20 sati je na redu koncert polaznika seminara gitarista Maria Nardellija, a u subotu, 01.10. nas očekuje novi veliki koncert u Franjevačkoj crkvi, gdje će u 20:30 muzicirati gosti iz Austrije Michael Martin Kofler na flauti i Regina Kofler na harfi.

Tomislav Marvar

 
30.09.2005.

U školskoj godini 2004/05. učenici Glazbene škole Ferdo Livadić postigli su niz zapaženih rezultata

Saksofon i klarinet iz Samobora u svijet

U školskoj godini 2004/05. učenici Glazbene škole Ferdo Livadić postigli su niz zapaženih rezultata

Pred početak nove školske godine vrijedno je prisjetiti se uspjeha koje su učenici Glazbene škole Ferdo Livadić postigli u prethodnoj školskoj godini. Uz uobičajenu svesrdnu pomoć njihovih profesora, korepetitora te nezamjenjivu podršku roditelja, uz redovne nastupe u sklopu školskih koncerata valja spomenuti i dodatne napore koje su učenici uložili u pripremi i nastupima na županijskim, državnim, ali i međunarodnim glazbenim natjecanjima.

Svrstani u nekoliko dobnih te instrumentalnih i pjevačkih kategorija, natjecali su se Antonija Petrić, Ines Kovačić, Tatjana Lenart, Maksimilijan Borić i Ana Otmačić (tambure), Ema Gross, Sara Glojnarić i Lucija Stanec (glasovir), Anja Pervan, Dominik Gluščić i Sara Glojnarić (solfeggio), Tomislav Smolčić i Lucija Klarić (gitara), Ana-Marija Šarić (solo pjevanje), Josipa Maršić i Jelena Šarić (violoncello), Maja Dugandžić, Katarina Rošćak, Anastazija Stupar, Josip Stanec, Mario Žugčić, Martina Radanović i Gordana Dumić (harmonika), učenici tamburaškog orkestra GŠ, Lovro Merčep i Sven Hlača (saksofon), te Petar Paar (klarinet).

Glazbenu su školu kroz cijelu godinu u svim aktivnostima nesebično pomagali Grad Samobor, Lions Club Samobor, Paulić Labor, Samoborska banka, kao i samoborski mediji svojim dragocjenim napisima i izvještajima o prezentiranju rada Glazbene škole široj javnosti, na čemu im se ovim putem škola zahvaljuje.

No, ni protekli ljetni mjeseci nisu prošli samo u odmoru i razonodi. To su ovog ljeta dokazali učenici Lovro Merčep (saksofon, učenik 2. r. SGŠ, prof. Merčep) i Petar Paar (klarinet, učenik 2. r. SGŠ, prof. Radinčić) svojim aktivnostima na međunarodnoj sceni mladih glazbenika. Lovro Merčep nastupio je tako na 15. europskom natjecanju za mlade saksofoniste – soliste, koje se održavalo u srpnju u Gapu u Francuskoj, gdje je osvojio drugu nagradu u svojoj kategoriji.

Petar Paar postao je ljetos članom Međunarodnog omladinskog orkestra Akademije u švicarskom Bernu, koji je dio projekta Mostovi za budućnost. Naime, korpusu navedenog orkestra od 55 članova, intenzivnim ljetnim probama, kao i zajedničkoj koncertnoj turneji s jesenjim nastupima u Puli, Mostaru, Beogradu, Skopju i Prištini, pridružuje se 55 mladih glazbenika iz jugoistočne Europe, a zajedničke probe zaključene su inauguracijskim koncertom 30. srpnja u Bernu.

Evo kako o svojim ljetnim glazbenim nastupima, kao i o motivaciji i očekivanjima u novoj školskoj godini razmišljaju Lovro Merčep i Petar Paar.

Lovro Merčep: - Ljeto sam proveo radno. Bio sam na dva seminara - u Novoj Gorici u Sloveniji i u Gapu u Francuskoj, gdje sam svirao i na natjecanju u A2 kategoriji. Izvodio sam Ibertovu skladbu Priče. Konkurencija je bila dosta velika, jer tom natjecanju pristupaju najbolji mladi saksofonisti, a i sam žiri je također sastavljen od najeminentnijih saksofonista. Predsjednik mu je Claude Delangle, predavač na pariškom Konzervatoriju, koji je svirao na koncertu u sklopu Samoborske jeseni 2004. godine. Uz to, svirao sam bariton saksofon u ansamblu saksofona u Francuskoj, a u Sloveniji sam svirao solo. Sljedeće godine sudjelovat ću na županijskom i državnom natjecanju za saksofon u mojoj kategoriji, a najvjerojatnije ću opet ići i na seminare u Francusku, jer je, po mojem mišljenju, tamo razina interpretacije glazbe za saksofon najviša i sviraju se samo najzahtjevnije skladbe.

Petar Paar: - Svirao sam ljetos u Bernu u orkestru mladih Akademije. Izvodili smo zahtjevan program: Rhapsody in blue G. Gershwina, Trnoružicu P.I. Čajkovskog, dijelove opera Wagnera, Verdija i drugih velikih kompozitora. Što se tiče konkurencije, valja naglasiti da sam bio među najmlađima. U orkestru su sudjelovali glazbenici od 16 do 20 godina, a mogao sam se s njima nositi. Primijetio sam da imam dosta prostora za usavršavanje, jer su to bili uglavnom već studenti glazbenih akademija. Ove jeseni očekuje me još drugi dio turneje u sklopu orkestra, a zatim, krajem listopada, planiram ići na natjecanje u Italiju.

- Kako usklađujete dnevne i školske obaveze sa zahtjevima i vježbanjima instrumenta?

Lovro Merčep: - Učenik sam prvog razreda Srednje škole za primijenjenu umjetnost tako da mogu obaveze uskladiti s vježbanjem, a to je oko 3 sata dnevno. Dosta vremena mi otpada na putovanja, ali to koristim za učenje predmeta u Glazbenoj školi.

Petar Paar: – Polaznik sam Gimnazije u Samoboru. To je dosta teško i naporno, pa vježbam kad stignem. Da imam više vremena, vježbao bih još i više.

Lovro i Petar zajedno su naglasili da ne nailaze uvijek na razumijevanje od strane profesora općeobrazovnih škola za njihove obveze u glazbenom obrazovanju. To bi se, po njihovom mišljenju, trebalo popraviti.

- Vidite li se u budućnosti kao glazbenici?

Lovro Merčep: - Ja sam već u 5. razredu Glazbene škole odlučio upisati Akademiju, smjer saksofon i vjerojatno još neki odjel na istoj instituciji, jer me zanimaju i neke druge stvari osim saksofona. Nakon toga, želja mi je upisati Akademiju u Francuskoj.

Petar Paar: - Moji planovi vezani su uz Muzičku akademiju u Zagrebu, a možda upišem i neki drugi fakultet, ali u svakom slučaju u kombinaciji s Akademijom.

Tatjana Gaćeša

 

Natjecateljski dio Samoborske glazbene jeseni nastavljen nastupima mladih glazbenika

U školskoj godini 2004/05. učenici Glazbene škole Ferdo Livadić postigli su niz zapaženih rezultata

Arhiva 2005

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002