13.05.2005.

Glazbene matineje u Samoborskom muzeju

Nedjeljno prijepodne uz flautu i klavir

Glazbene matineje u Samoborskom muzeju

U već uobičajenim terminima nedjeljnih koncerata u Samoborskom muzeju, a u suradnji s Hrvatskim društvom glazbenih umjetnika, 8. svibnja u 11 sati nastupile su flaustistica Ivana Zahirović i Andrea Feitl na klaviru.

Izvele su djela Donizettija, Francka, Böhma i Taffanela, a zahvalna i zahtjevna publika ove je vrsne umjetnice nagradila velikim pljeskom. Valja napomenuti da je Ivana Zahović u švicarskom St. Gallenu isti program snimila na CD-ROM.

Ivana Zahirović rođena je u Sisku 1976. godine. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekla je u glazbenim školama F. Lhotke u Sisku, te V. Lisinskog u Zagrebu. Na poznati salzburški Univerzitet Mozarteum primljena je sa 16 godina, kao najmlađa studentica. Usavršavala se u Zürichu, gdje je diplomirala pedagoški smjer i baroknu flautu, te na majstorskim tečajevima.

Živi u Münchenu gdje redovito surađuje s nekoliko ansambala i orkestara, pa tako i u orkestru Bavarske nacionalne opere, a bavi se i pedagoškim radom. Dobitnica je više značajnih nagrada, surađuje s brojnim svjetski poznatim orkestrima, a u Švicarskoj je snimila i svoj prvi CD - album pod nazivom Ständchen - romantična glazba za flautu i glasovir.

Andrea Feitl rođena je 1975. u Karlovcu. U rodnom gradu završava osnovnu i srednju glazbenu školu, a već s 14 godina upisuje se na Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje u klasi prof. Zvjezdane Bašić završava studij klavira 1992. godine kao najmlađi diplomant u povijesti klavirskog odjela. Za posebne rezultate prima i Rektorovu nagradu.

Školovanje nastavlja u Italiji, u Padovi, a nakon toga i postdiplomski studij u Kölnu na Hochschule für Musik. Kao jedan od rijetkih studenata tamo upisuje i najviši nivo studija, koji 2000. uspješno završava.

Na brojnim hrvatskim i međunarodnim natjecanjima osvaja mnoge nagrade, te surađuje s eminentnim orkestrima i umjetnicima. Intenzivno se bavi komornim muziciranjem, te surađuje kao umjetnički suradnik i korepetitor na raznim seminarima i festivalima.

Ivica Horvat

Snimila: Ivana Pavlović

 
13.05.2005.

Izložba igračaka u Gradskoj knjižnici Samobor

Tako se igraju mali Kinezi

Na dječjem odjelu samoborske Gradske knjižnice do 6. lipnja mogu se pogledati tradicionalne kineske igračke na izložbi nazvanoj Crvene papučice. Zbirka je to igračaka koje je tijekom osmogodišnjeg boravka u Kini prikupila Zlata Merlin. Za razliku od industrijskih, ove tradicionalne igračke u Kini služe kao sredstvo kojim se mogu izraziti nade i želje, te ljubav prema djeci. Izrađuju se od različitih materijala, kao što su platno u živim bojama, drvo, glina, bambus, kamen, pa čak i tijesto i šećer.

Većina igračaka ima dvostruku namjenu – da zabavi, zaštiti, ali i pouči što je primjereno Kinezima, koji su poznati po svojoj štedljivosti i praktičnoj prirodi.

M.Š.

 
13.05.2005.

Izložba skulptura i reljefa Franje Jurčina u Croatia osiguranju

Dlijetom do jelena, hobotnice, sove, vuka...

Izložba skulptura i reljefa Franje Jurčina u Croatia osiguranju

U poslovnici Croatia osiguranja na Trgu kralja Tomislava postavljena je izložba skulptura i reljefa u drvetu samoukog kipara Franje Jurčina.

Franjo Jurčin rođen je 1948. godine u Noršić Selu. Odmalena ga zanima drvo i njegovi oblici koje pronalazi u svom okruženju. 1985. seli u Domaslovec, zasniva obitelj i od tada se intenzivnije posvećuje oblikovanju drva.

Član je likovnog razreda Matice hrvatske - Ogranak Samobor i sudionik svih skupnih izložbi u njenoj organizaciji. Njegova skulptura Ante Starčevića ukrašava glavni trg u Svetoj Nedelji, njegovi se radovi nalaze i u Starom gradu Celje i ispred imanja Reiserovih u Mirnovcu.

Izložba će biti otvorena do 17. svibnja.

S.S.

 

Glazbene matineje u Samoborskom muzeju

Izložba igračaka u Gradskoj knjižnici Samobor

Izložba skulptura i reljefa Franje Jurčina u Croatia osiguranju

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002