07.05.2005.

Dragutin Tadijanović u Gradskoj knjižnici Samobor

Mlađahni stogodišnjak

Dragutin Tadijanović u Gradskoj knjižnici Samobor

O Dragutinu Tadijanoviću sve je već rečeno, pa se zapravo čini kako se nema što dodati. O njegovim pjesmama zaista ne treba govoriti, jer one pričaju same za sebe. No, o Tadijanoviću se može iznijeti nekoliko impresija nakon njegova boravka 5. svibnja u samoborskoj knjižnici. Iako je priča o njegovih sto godina često spominjana, on je duhovito primijetio da ima 99 i pol godina. Tijekom cijelog druženja pokazao je zavidnu lucidnost, duhovitost, ali i pamćenje. Zadnji put je na promociji svoje knjige u Samoboru bio davne 1978. godine i stoga je bilo izuzetno zadovoljstvo vidjeti ga opet u našem gradu. Istaknula je to na početku i ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković, te potom i predsjednica samoborske Matice hrvatske Ranka Novosel. Matica je Tadiju darovala kruhom u obliku srca kao simbolom njegove rodne Slavonije. Tadija je primijetio da je on član Matice već od izvjesne godine prošlog stoljeća, na što je Ranka Novosel obznanila da je ona baš te godine i rođena. Odmah na početku druženja Tadijanović je najavio svoju novu knjigu, zbirku svojih pisama koje sakuplja od dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Već četrdesetak godina izdavač njegovih materijala je Školska knjiga. Predstavnica izdavača, Miroslava Vučić, istaknula je samo neke od brojaka i podataka koji govore o Tadijanovićevoj veličini. Također je naglasila kako se ponekad zaboravlja da je Tadijanović i vrstan prevoditelj s njemačkog, češkog, francuskog i slovenskog, te i urednik izdanja. Naravno, još su se dugo mogli nizati podaci i zapažanja, ali za to jednostavno nije bilo vremena. Na samom kraju Tadijanović je sam izgovorio jednu od svojih najpoznatijih pjesama, Dugo u noć, a onda je mnogim posjetiteljima potpisivao i posvećivao svoje knjige.

M.Š./T.M.

FOTO: Momak u najboljim godinama Dragutin Tadijanović i djevojčica Ranka

 
07.05.2005.

U Kino dvorani Hrvatskog doma nastupili FA Mladost i gosti iz Poljske

Pastiri koji se vole zabavljati

U Kino dvorani Hrvatskog doma nastupili FA Mladost i gosti iz Poljske

Folklorni ansambl Mladost Samobor ugostio je Folklornu grupu Hulajniki iz Poljskog gradića Milówki. Gosti iz Poljske u Samoboru borave od 30. travnja do 7. svibnja. Domaćini, FA Mladost, su im organizirali posjet Plitvičkim Jezerima, Rastokama, Mariji Bistrici, te razgledavanje Zagreba i Samobora.

Zajednički koncert je održan u velikoj dvorani POU Samobor pred punom dvoranom. Hulajniki inače na Poljskom znači "pastiri koji se vole zabavljati". U ansamblu pleše više od pedesetero djece od prvih razreda osnovne do završnih razreda srednje škole, a osnovan je 1999. godine.

FA Hulajniki će biti domaćin FA Mladost od 29. srpnja do 5. kolovoza, kada će sudjelovati na 42. međunarodnom festivalu u Bieljko Bjali.

Boravak u Samoboru uz najveće angažiranje obitelji članova ansambla, koji su prihvatili goste, pomogli su: obitelj Stjepana i Marije Župančić, Igomat d.o.o., Darko Drenški, obitelj Ivice i Snježane Domović, Pizzeria Buldog, Vendicia Jelen, Leon Berić, Samoborski muzej, Gradsko poglavarstvo, Komunalac Samobor, Pekara Zrinjan, Pekare Klara, slastičarnica U prolazu, Zlatno doba i POU Samobor.

 

Dragutin Tadijanović u Gradskoj knjižnici Samobor

U Kino dvorani Hrvatskog doma nastupili FA Mladost i gosti iz Poljske

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002