11.04.2005.

U Foto galeriji Lang izlaže Boris Cvjetanović

Svježe slike iz Studenaca

U Foto galeriji Lang izlaže Boris Cvjetanović

Još jedna nedjelja i još jedno otvorenje izložbe u Foto galeriji Lang. Ovaj su put Željko i Remza Koščević predstavili Borisa Cvjetanovića i njegove radove okupljene pod nazivom Fotografije iz Studenaca. Otvorenje je i ovaj put privuklo već standardnu pozornost Samoboraca, ali i Cvjetanovićevih kolega iz zagrebačkog umjetničkog miljea. Zapaženi su tako bili Mladen Stilinović i Vlado Martek, članovi nekadašnje Grupe šestorice, skupine avangardnih autora koji su ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti.

Iz popratnih materijala možemo pročitati da je "... Boris Cvjetanović svoju umjetničku karijeru započeo početkom osamdesetih godina 20. stoljeća, s tematskim ciklusima koji se, okvirno uzevši i na prvi pogled, mogu kategorizirati unutar tzv. "dokumentarne" fotografije. Svojim ciklusima (Mama u zatvoru, Ljudi iz šahtova, Mesnička 6, 1984., Prvomajske labinske slike, 1987., Gračanski portreti, 1989.) uvijek je privlačio izuzetnu pažnju kritike i javnosti, a njegove su fotografije bile visoko cijenjene. Godine 2003. bio je (zajedno s Anom Opalić) predstavnik Hrvatske na Biennalu u Veneciji.

Njegove fotografije se nalaze u brojnim kolekcijama muzeja i galerija (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Tokyo Metropolitan Museum, Galerije Dante Umag, FilipTrade Zagreb i tako dalje.

Serijom fotografija iz Studenaca, malog mjesta na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Cvjetanović bilježi socijalnu svakodnevnicu i dnevni život žitelja tog mjesta. Ekspresivnost tih slika daleko nadilazi razinu dokumentarnosti. Cvjetanović nije kroničar niti dokumentarist, već umjetnik koji u socijalnoj zbilji vidi priliku za stvaranje šutljivih i izražajnih slika, odmjerene kompozicije i tihe melankolije."

Izložba je otvorena do 8. svibnja.

Robert Škiljan

FOTO: Autor (desno) s Mladenm Stilinovićem

 
11.04.2005.

U knjižnici nova izložba slika

Intimistički svijet Ljerke Miletić Rabovski

U knjižnici nova izložba slika

"Realistična marnost nije u prvom planu. Naglašena struktura plohe i sklonost blagoj deformaciji oblika Ljerku Rabovski dovodi na prag ekspresionističke pokrenutosti", napisao je povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić u pozivnici – katalogu u povodu izložbe slika Intimistički svijet – Mirti, otvorene 7. travnja u Gradskoj knjižnici Samobor.

Ljerka Miletić Rabovski je diplomirana nastavnica likovne kulture i hrvatskog jezika i članica je likovnog odjela Matice hrvatske - ogranak Samobor. Sudionica je likovnih radionica u organizaciji Matice, te je tako izlagala na svim njihovim skupnim izložbama. Na žalost, gospođa Rabovski iz zdravstvenih razloga nije bila na otvorenju svoje prve samostalne izložbe. Nakon pozdrava Drenke Veronek u ime knjižnice, nekoliko intimističkih pjesama odrecitirala je pjesnikinja iz Ruda Katica Cvetković, a u glazbenom dijelu programa sudjelovale su flautistice, učenice Glazbene škole Ferdo Livadić, Matea Vušković i Dina Vrkić.

T.M.

 

U Foto galeriji Lang izlaže Boris Cvjetanović

U knjižnici nova izložba slika

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002