07.10.2005.

U Samoborskom muzeju promovirana nova knjiga Marijana Čekolja

Srodne duše u Mjesecu knjige

U sklopu Mjeseca knjige predstavljena je u Samoborskom muzeju nova knjiga Marijana Čekolja Srodne duše. Tim se izdanjem Čekolj potvrdio kao najplodniji samoborski pjesnik, a aktualno je izdanje svojevrsna posveta njegovoj "srodnoj duši" Zrinki Bokšić.

Recenzent Srodnih duša Filip Fabek napominje da "...fenomen SRODNIH DUŠA podrazumijeva čudesni suret koji upriličuje Svemir, tijekom kojeg partneri spoznaju božansku dimenziju odnosa proživljavajući istodobno duboku i čarobnu preobrazbu, ukratko rečeno."

R.Š.

Marijan Čekolj

Marijan Čekolj rođen je 21. veljače 1955. godine u Samoboru. Književnim se radom počinje baviti 1975., a od 1978. godine djeluje kao jedan od osnivača unutar samoborske književne grupe Katarza, s kojom je tiskao osam biltena i dvije zbirke pjesama i haiku poezije. Osnivač je Hrvatskog haiku društva i glavni urednik časopisa za haiku poeziju Vrabac.

Njegovi su stihovi uvrštavani u domaćim, europskim i svjetskim antologijama haiku poezije.

 
07.10.2005.

U zadnjem nastupu natjecateljskog dijela SGJ nastupili Petrit Çeku i Zoran Velić

Red je na prosudbenom povjerenstvu

U zadnjem nastupu natjecateljskog dijela SGJ nastupili Petrit Çeku i Zoran Velić

Posljednje večeri 2. međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić posjetitelji su u prvom dijelu programa mogli slušati djela Bacha, Ascencia, Brkanovića i Rodriga, a ovaj je put svirao Petrit Çeku, rodom iz Prizrena (Kosovo), državljanin Hrvatske.

Çeku od 2002. godine živi u Zagrebu. Dobitnik je prve nagrade na državnom natjecanju u Dubrovniku 2003. godine i dobitnik prvih nagrada na natjecanjima u Italiji i Njemačkoj. Prošle je godine predstavljao Hrvatsku na natjecanju Europska glazbena nagrada za mlade, gdje je dobio prvu nagradu. Nastupao je sa Zagrebačkim solistima i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Studira na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Darka Petrinjaka.

Zoran Velić, također student Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, dobitnik je prvih nagrada na državnim natjecanjima. On je u drugom dijelu programa na klaviru odsvirao djela Haydna, Debussya, Bartoka, Livadića, Paraća i Liszta.

Tako je vrlo uspješno završen niz od 10 koncerata u sklopu 2. međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić. Težak posao će ove godine imati prosudbeno povjerenstvo natjecanja. Treba izabrati dva mlada umjetnika koji su najviše zaslužili nagrade. Jedan za cjelokupni koncertni nastup, a drugi za najbolje izvedeno djelo hrvatskog skladatelja.

U petak će na posebnom koncertu, s početkom u 20 sati, pod nazivom Večer pobjednika, najboljima biti uručene nagrade i diplome za sudjelovanje. Nagradu Ferdo Livadić od 15.000 kuna poklanja generalni sponzor Samoborske glazbene jeseni Hypo Alpe Adria banka, a Grad Samobor daje nagradu od 10.000 kuna za najbolju izvedbu domaćeg autora.

Poslije ovog koncerta u Galeriji Prica u Caffeu Havana održan je koncert samoborske grupe 4U (Four You). Tako su u Programu+ nastupili: vokal Marija Bišćan, Stjepan Bišćan i Miljenko Noršić na gitari, Goran Klisurić na bas gitari, te Igor Kuhar na udaraljkama.

Tomislav Marvar

 
07.10.2005.

Predstavljena nova dječja knjiga Jadranka Bitenca

Twist na bazenu

Predstavljena nova dječja knjiga Jadranka Bitenca

U novoobnovljenom Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor, 5. je listopada predstavljena dječja knjiga Twist na bazenu autora Jadranka Bitenca. Knjigu je predstavio sam autor čitajući djeci pojedine dijelove romana. Ove godine knjiga je uvedena kao izborna lektira u škole, a posebice je zanimljiva Samoborcima, jer se radnja odvija u Bregani.

n.k.

 

U Samoborskom muzeju promovirana nova knjiga Marijana Čekolja

U zadnjem nastupu natjecateljskog dijela SGJ nastupili Petrit Çeku i Zoran Velić

Predstavljena nova dječja knjiga Jadranka Bitenca

Arhiva 2005

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002