08.12.2015.

Radni sastanak o uređenju i održavanju Park šume Anindol - Tepec

Bitka za Anindol još uvijek traje

Radni sastanak o uređenju i održavanju Park šume Anindol - Tepec

Na radnom sastanku o uređenju i održavanju Park šume Anindol – Tepec, u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Samobora, sudjelovali su 7. prosinca u gradskoj vijećnici, uz predstavnike odjela Krunoslava Znike i Sebastijana Bošnjaka, i predstavnici Udruge oživljena povijest Samobora Damir Domin, Miroslav Ivanščak i Milan Žegarac, Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović, Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, Damir Dramalija i Krešimir Gjurkin, te savjetnik gradonačelnika Adolf Paar.

Već kod ovjere zapisnika s prethodnog sastanka Miro Ivanščak inzistirao je da se ispravi kriva terminologija, jer treba razlikovati zaštićena područja gradskih parkova od park šuma, unutar kojih se ti parkovi nalaze. S njim se složila i Martina Glasnović, no rekla je da su oni u Javnoj ustanovi dužni koristiti službene termine i nazive pod kojima se ta područja nalaze. Ona je podsjetila da građane smeta što je Anin perivoj u potpunosti izgubio svoja uređena obilježja, no u suradnji s Gradom i Hrvatskim šumama, ipak je počelo uređivanje tog područja, pa su ove godine postavljene dvije info ploče, obilježeno je 150 godina od prvog Majalesa, na tanc placu su postavljeni stupići i uređen koš za košarku, u Muzeju je postavljena izložba fotografija o Anin perivoju, a u Gradskoj knjižnici održano predavanje o toj temi. Budući da su svi svjesni da bi trebalo urediti cijelo to područje, JU je angažirala geodeta da snimi stanje u kojem se nalaze nekadašnji objekti i staze u Anin perivoju, što bi mogla biti stručna podloga za izradu projektnog zadatka za Projekt obnove i održavanja krajobrazne i rekreativne funkcije Park šume Tepec – Palačnik – Stražnik. Taj bi posao trebao biti završen do kraja ove godine. U 2016. godini JU planira, zajedno s Hrvatskim šumama, minimalno održavanje onoga što je do sada u Anin perivoju napravljeno, a u dogovoru s ostalim sudionicima ponovno bi se obilježio Majales i Aninovo.

- Da bi se nastavile aktivnosti na uređenu Anin perivoja, naglasila je Martina Glasnović, nužno je da JU potpiše sporazum s Gradom Samoborom i Hrvatskim šumama, oko kojeg su dogovori pri kraju, kako bi se postigao viši nivo zaštite za to područje. Tada bi se moglo pristupiti izradi projektnog zadatka, čiji bi fokus bio usmjeren prema obnovi i uređenju Anin perivoja. Osim Grada Samobora i Zagrebačka županija je zainteresirana da bude partner u tom projektu, čiji nositelj bi bila JU Zeleni prsten - rekla je Martina Glasnović.

Da bi svakako trebalo požuriti s pripremama i što prije rezervirati sredstva iz EU natječaja za takve projekte (koji je već raspisan), rekli su Krunoslav Znika i Sebastijan Bošnjak.

S njima se nije složio Adolf Paar, koji je rekao da se prvo trebaju riješiti imovinsko–pravni odnosi, jer Grad treba tražiti od RH natrag to područje koje su svojevremeno građani Samobora kupili (platili) i uredili te se složio s Mirom Ivanščakom da je na sastanku trebao biti i Mario Anušić, pročelnik UO za razvoj Grada, u čijoj je to nadležnosti. Također, oni su podsjetili da je i gradonačelnik obećao da će Grad tražiti da mu se to vrati u vlasništvo, kako bi onda mogao i ulagati sredstva u uređenje i obnovu Anin perivoja. Osim toga, rekao je Paar, treba se vidjeti o kako se velikom i financijski "teškom" projektnom zadatku radi prije no što se aplicira za sredstva EU fondova, jer će u projektu financijski morati sudjelovati i Grad.

Budući da JU upravlja tim područjem i može biti nositelj projektnog zadatka, nužno je da se što prije potpiše sporazum između svih zainteresiranih, kako bi se uopće u taj posao krenulo, rekla je Martina Glasnović te predložila da uređenje Anin perivoja bude prva faza cijelog projektnog zadatka Projekta obnove i održavanja krajobrazne i rekreativne funkcije Park šume Tepec – Palačnik – Stražnik. S njom su se složili i ostali sudionici te dogovorili da JU pošalje do kraja tjedna nacrt sporazuma.

Damir Domin podsjetio je na velik interes građana za taj dio grada, koji koriste ne samo izletnici, već i brojni Samoborci koji tamo šeću, a Milan Žegarac je rekao da Udruga Oživljena povijest želi vratiti "gradski štih" tanc placu i planiraju da bi se tamo odvijali "gradski plesovi". Međutim, iako imaju ljude koji znaju kako to napraviti i organizirati, nemaju sredstava za izradu odora, kupnju fanfara za Gradsku glazbu, a od Grada nisu dobili nikakva sredstva za rad udruge.

Miro Ivanščak inzistirao je na tome da treba odvojiti zaštićeno područje parkova od park šuma te podsjetio da je Udruga oživljena povijest našla ugovor iz 1902. godine, kada je Grad Samobor taj park (naziva Park Giznik) kupio, a samo greškom je to upisano kao vlasništvo RH 2010. godine, kad je na zahtjev Hrvatskih šuma to područje iz uređenih parkovnih površina preimenovano u park šumu i nije vraćeno Gradu. Budući da se s tim složio i gradonačelnik, UO za razvoj Grada treba hitno pokrenuti postupak vraćanja tog zemljišta Gradu, a isto vrijedi i za Stari grad Samobor, koji je još uvijek upisan kao društveno vlasništvo.

D.K.

 

Radni sastanak o uređenju i održavanju Park šume Anindol - Tepec

Arhiva 2015

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002