21.07.2015.

Dodjela bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u okviru poziva "Obrazovanje za poduzetništvo i obrt"

Samoborcima 544.546 kuna

Dodjela bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u okviru poziva

U ponedjeljak, 20. srpnja, u prostorijama Hrvatske obrtničke komore, direktor Poduzetničkog centra Samobor d.o.o. Željko Radovanić nazočio je svečanom potpisivanju ugovora u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Obrazovanje za poduzetništvo i obrt".

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah dodijelili su Poduzetničkom centru Samobor d.o.o. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta "Meet Entrepreneur - Me Tycoon / Upoznaj poduzetnika - Ja tajkun".

Nakon uspješno provedenog natječajnog postupka, projektni prijedlog Poduzetničkog centra Samobor d.o.o., odobren je za financiranje u ukupnom iznosu bespovratnih sredstava od 113.538 kune.

U postupku odabira sudjelovalo je više od 460 projekata, od kojih je 83 odobreno za sufinanciranje iz sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, kao temeljnog strukturnog instrumenta Europske unije kojim se državama članicama pruža potpora za ulaganje u ljudski kapital i jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva.

Cilj projekta usmjeren je motivaciji i jačanju kapaciteta mladih za poduzetništvo, kroz sadržaj Android aplikacije koja simulira poduzetnički poduhvat.

Ciljna skupina su učenici završnih razreda strukovne škole, a krajnji korisnici svi mladi u strukovnim školama. Partneri projekta su Grad Samobor, Srednja strukovna škola Samobor i Pučko otvoreno učilište Samobor.

Ostali dobitnici bespovratnih sredstava s područja Samobora su Lim Samobor d.o.o., za provedbu projekta "Povećanja razine konkurentnosti tvrtke kroz razvoj internih ljudskih resursa" i Udruženje obrtnika Samobor za provedbu projekta pod nazivom "Mladi obrtnici - novi poduzetnici".

Od ukupno dodijeljenih 17,9 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda poslovnim subjektima s područja Grada Samobora dodijeljeno je 544.546 kuna.

S.S.

 
21.07.2015.

U Budinjaku je održan 11. eko-kamp "Čuvam svoje gorje"

Vrijeme u učenju i zabavi je proletjelo

U Budinjaku je održan 11. eko-kamp

U Budinjaku je od 7. do 10. srpnja održan 11. eko-kamp "Čuvam svoje gorje". Ove godine sudjelovalo je devet sudionika – djece iz Samobora i okolice: Jana, Nikolina, Miroslav, Martina, Janko i Veronika iz Noršić Sela, Leonard i Ivana iz Cerja Samoborskog te Ivana iz Samobora. Djeca su s djelatnicima Parka bila smještena u Eko-centru Budinjak.

Polaznici su se tijekom četiri dana, kroz različite radionice i aktivnosti, upoznavali s vrijednostima svoga zavičaja. Za osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana, odmah na početku nabrana je majčina dušica i menta te su od njih napravljeni sokovi.

Tijekom priređenog izleta obiđen je Sopotski slap, etnografska zbirka sestara bazilijanki u Sošicama, stari grad Žumberak, a sudionici su se popeli i na najviši vrh Parka – Svetu Geru.

Puno je naučeno i o biljkama i kukcima. Naime, u četvrtak su kamp posjetili botaničarka Ljiljana Borovečki – Voska te entomolog Toni Koren, koji su s djecom proveli cijeli dan u terenskim istraživanjima te ih, između ostaloga, poučili o tome da travnjaci imaju veću florističku raznolikost od šume, kako izgledaju sjemenke orhideja, kako iz njih izrastaju biljke, te zašto su orhideje dragocjene u prirodi. Prema ulovljenim kukcima i leptirima, djeca su naučila kako se i zašto jedna od drugih razlikuju mnoge skupine.

Mrežicama se "zaronilo" i u Budinjačku lokvu te je istražen njezin živi svijet, a za kraj su, kad je pao mrak, svjetlosnim piramidama loviljeni noćni leptiri.

Zadnjeg dana su sudionici imali priliku poslušati zanimljivo predavanje o životinjama. Održao ga je inženjer šumarstva Želimir Štahan iz Lovačke udruge Srna. Djeca su imala priliku kroz video i druge materijale naučiti mnoge zanimljivosti o medvjedima, srnama i drugoj divljači koja dolazi na područje Parka.

Vrijeme u učenju i zabavi kao da je proletjelo, pa neki od učenika s nestrpljenjem očekuju sljedeći eko-kamp.

Dubravka Kranjčević

 

Dodjela bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) u okviru poziva "Obrazovanje za poduzetništvo i obrt"

U Budinjaku je održan 11. eko-kamp "Čuvam svoje gorje"

Arhiva 2015

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002