02.10.2015.

Samoborski gimnazijalci održali simuliranu sjednicu Gradskog vijeća u sklopu projekta Planska igra "Lokalna samouprava"

Učili kako rješavati probleme

Samoborski gimnazijalci održali simuliranu sjednicu Gradskog vijeća u sklopu projekta Planska igra

S puno entuzijazma, naoružani prijedlozima i argumentima, učenici samoborske Gimnazije A.G. Matoša sjeli su u petak, 2. listopada, u klupe u gradskoj vijećnici, kako bi u sklopu trodnevnog projekta za mlade, koji organizira njemačka Zaklada Friedrich Ebert, održali simuliranu sjednicu Gradskog vijeća, odnosno Plansku igru "Lokalna samouprava".

Riječ "igra" možda i nije baš najsretniji naziv za ovako ozbiljno učenje demokracije, jer sve ostalo je, osim malodobnih vijećnika, bilo po pravilima koja važe i za naše odrasle vijećnike.

29 od predviđenih 30 mladih vijećnika pozdravila je predstavnica Zaklade Friedrich Ebert Blanka Smoljan, koja ih je zatim prepustila u ruke iskusnog predsjednika samoborskog Gradskog vijeća Branimira Šiljka, koji je otvorio sjednicu.

Prema vlastitim afinitetima i uvjerenjima, učenici su se podijelili u 3 stranke - SMB (Stranka mlade budućnosti), PPS (Poštena i pravedna stranka) i HSM (Hrvatska srednjoškolska mladež), te su po Poslovniku imali pravo postaviti dva pitanja i iznijeti jedan prijedlog. Na pitanja su im odgovarali zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i pročelnici Hrvoje Frankić, Juro Horvat i Ana Vlah.

Iz postavljenih pitanja bilo je jasno da i njih muče ozbiljne gradske teme, s naglaskom na probleme mladih u Samoboru. Ponajprije ih je zanimalo u kojoj je fazi gradnja centra za mlade i bolja povezanost s Gradom Zagrebom i okolnim samoborskim mjestima u večernjim satima, zatim proširenje turističke ponude u Samoboru i način raspodjele sredstava klubovima unutar Samoborskog športskog saveza, mogućnost gradnje gradskog bazena na mjestu bivšeg Šmidhena, bolji način organizacije razmjene udžbenika za sve školarce, ali i što Grad Samobor čini za svoje beskućnike. Naši gradski čelnici se nisu igrali, jer su vrlo ozbiljno odgovarali na pitanja i pojašnjavali probleme s kojima se susreću u svom radu, a vezano uz ingerencije koje Grad Samobor ima i unutar kojih mogu djelovati.

Što se tiče prijedloga, mladi vijećnici koncentrirali su se na 3 stvari: obnovu i preuređenje dvorane kina dok ne dobiju drugi prostor, izgradnju gradskog bazena i jaču promociju kulturno-povijesnih znamenitosti Samobora.

Nakon žustrih rasprava i replika, mladi Samoborci u vijećničkim klupama, uz malu pomoć starijih kolega iz Savjeta mladih koji su im pomagali u artikuliranju argumenata, dali su do znanja kako su u budućnosti itekako spremni sudjelovati u životu svojega grada. I među njima su podjele bile jasne: oni progresivniji i bolje potkovani u poznavanju političke i društvene situacije lakše i uvjerljivije su iznosili svoje stavove, srednjostrujaši nisu puno mutili vodu, a oni malo konzervativniji nastojali su parirati, često ponavljajući se, i jednima i drugima.

Iako još imaju puno za učiti, ovu lekciju su savladali, o čemu svjedoče i dodijeljene im prigodne diplome za sudjelovanje.

M.K.

 

Samoborski gimnazijalci održali simuliranu sjednicu Gradskog vijeća u sklopu projekta Planska igra "Lokalna samouprava"

Arhiva 2015

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002