29.05.2015.

18. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora bila je burna i vatrena

Milijunski sporovi čekaju sudska rješenja

18. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora bila je burna i vatrena

Samoborsko Gradsko vijeće je u četvrtak, 28. svibnja, održalo svoju redovnu sjednicu, na kojoj su veći dio dnevnog reda činila izvješća o radu gradskih ustanova za proteklu godinu, zatim prijedlozi, dopune i izmjene odluka u djelokrugu i ingerencijama Grada i gradskih službi, te godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Samobora za 2014. godinu.

No, većinu tema zasjenio je sukob između vijećnika Borisa Makaruna i gradonačelnika Kreše Beljaka, nakon što je Makarun, isprovociran odgovorom gradonačelnika Beljaka na pitanje vijećnice Zvjezdane Sečen o stanju na gradilištu tzv. Čačićevih stanova u Ulici Janka Draškovića, a za koje je gradonačelnik prozvao tadašnju vlast i ondašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Makaruna, ovaj gradonačelnika Beljaka nazvao psihopatom.

Jer, kako je rekao Beljak, te nekretnine i zemljište preuzimali su razni vjerovnici i Gradu jedino preostaje pisanje kaznenih prijava u namjeri da to zemljište vrati ponovno u svoje vlasništvo. Rekao je i da do toga ne bi došlo da tadašnja vlast, u kojoj je predsjednik Gradskog vijeća bio Boris Makarun, izmijenivši Prostorni plan nije omogućila investitoru da umjesto obiteljskih kuća gradi višekatnice, a investitori su propali i stanje je sada takvo kakvo jest.

Gradonačelnik je zatražio ispriku od vijećnika Makaruna, do koje nije došlo, pa je sjednica, nakon pauze koju je zatražio Klub vijećnika HSS-a, nastavljena uz drugu opomenu predsjednika Gradskog vijeća Branimira Šiljka vijećniku Makarunu i uz napomenu da će, ustraje li u ovakvim kvalifikacijama prema gradonačelniku na osobnoj razini, biti udaljen sa sjednice.

Sjednica je nastavljena izvješćima o radu gradskih poduzeća, ustanova i institucija u 2014. godini, kojima su nazočili i njihovi ravnatelji, direktori ili predstavnici. Rad samoborskih javnih ustanova i gradskih poduzeća gradonačelnik Beljak je pohvalio, ali je i podsjetio na to kako još uvijek ispadaju "kosturi iz ormara", ponajprije zahvaljujući politici bivše uprave, nakon koje su ostali milijunski sporovi nakon štetnih ugovora koje su potpisali ili nepromišljenih poteza koje su učinili, a sada se isti već godinama vuku po sudovima. Hoće li neki od njih završiti i kaznenim prijavama odlučit će pravna struka, jer, kako je rekao Beljak, o svemu tome se dovoljno dugo šutjelo.

Gradski vijećnici prihvatili su Izvješće o stanju u prostoru za razdoblje 2007.-2014. godine, s ciljem analize trenutnog stanja i trendova prostornog razvoja. Izrađivač Plana Zoran Hebar ukazao je vijećnicima na potrebu revidiranja dva važna pitanja koja se tiču unapređenja dokumenata prostornog uređenja, a to su izgradnja željezničke pruge i turističko-rekreacijske zone novog Šmidhena. U tom smislu Grad se mora jasnije odrediti prema tim pitanjima, kako bi se otvorile mogućnosti da se pristupi i ostvarenju drugih projekata od važnosti za Grad. U tom dijelu sjednice utvrđene su i zone zaštite izvorišta Slapnica i Lipovec.

Upravni odjel za komunalne djelatnosti ustrojio je unutar svojeg djelokruga Referadu za mjesnu samoupravu. Njezina svrha je da se, prema obrazloženju gradske pročelnice Ane Vlah, pojednostavi financijsko i računovodstveno poslovanje vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, jer predsjednici i članovi tih vijeća nisu stručnjaci, a niti su osposobljeni za te poslove. Promjene će nastupiti od 1. srpnja, a na novi će se način početi raditi 1. siječnja sljedeće godine. Referada podrazumijeva i 3 nova radna mjesta, ali će se zaposliti samo jedan novi djelatnik, dok će preostala dva biti popunjena postojećim zaposlenicima.

Nova pravila vrijede i za dodjelu nagrada za sportska ostvarenja. Od sada će se vrednovati samo oni rezultati sportaša postignuti kroz nacionalne sportske saveze udružene u Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor ili Hrvatski sportski savez gluhih, i to na natjecanjima tih saveza ili na natjecanjima koja su pod nadležnošću njihovih međunarodnih asocijacija. Kako je pojasnio pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, nagrađivat će se osvajači zlata, srebra ili bronce, odnosno prvog, drugog ili trećeg mjesta, koji su svrstani u određenu kategoriju temeljem Pravilnika o kategorizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora ili Hrvatskog sportskog saveza gluhih.

T.I.

Aktualni sat

Iz Aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća izdvajamo pisani upit vijećnice Linde Rossini Gajšak (HSLS) što se poduzima za povratak internističke ordinacije u samoborski Dom zdravlja i obeštećenje stradalih u novoj poplavi. Pročelnik Juro Horvat je odgovorio da slijedi dopis Upravi Županijskog doma zdravlja, uz napomenu da Hrvatskoj nedostaje liječnika internista. O odštetama će biti riječi na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća 11. lipnja.

Anica Vraneković (HDZ) tražila je da joj se objasni zašto ni nakon 20 mjeseci nerazvrstana cesta Vidikovac u Maloj Rakovici nije u zemljišnim knjigama upisana u vlasništvo Grada Samobora.

Ivana Vlainića (nezavisni) zanimalo je što će se poduzeti s rješavanjem pitanja deponiranja otpada nakon isteka ugovora za Jakuševac. Gradonačelnik Beljak je odgovorio da Grad, vrlo izgledno i ostvarivo, pregovara s Općinom Krško o odvozu otpada u Sloveniju od sljedeće godine.

Boris Makarun (HDZ) je ukazao na opasno klizanje tla kod crkve svetog Roka u Galgovu nakon posljednjih kiša i tražio da nadležni to utvrde.

Bilo je govora i o nekim manjim poboljšanjima prometnih rješenja u gradu postavljanjem prometnih ogledala u Podvrhu, premještanjem autobusnih stajališta u Domaslovcu i slično, te o drugoj proslavi obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku Uniju u Bregani 1. srpnja.

 

18. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora bila je burna i vatrena

Arhiva 2015

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002