29.03.2015.

Širok spektar proizvoda dominirao je i na 11. izdanju Samoborskog proljetnog sajma

Svi žele što bolje tržiti i sklopiti nove poslove

Samoborski obrtnici i poduzetnici ponovno su pokazali da se umiju oduprijeti kriznim vremenima, sudeći prema širokom spektru njihove ponude na 11. izdanju Samoborskog proljetnog sajma. Na tome su im posebno čestitali svi uzvanici prilikom svečanog otvorenja sajma u subotu, 28. ožujka.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak istaknuo je kako je čast biti na čelu grada koji ima takve uspješne obrtnike i poduzetnike, jer zahvaljujući njihovom radu i snalažljivosti gradski se proračun uspješno puni, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u zemlji. Zahvalio je i svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji sajma. Čestitkama se pridružio i predsjednik samoborskog Udruženja obrtnika Marijan Karlović, zahvalivši Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji na svesrdnoj pomoći. Karlović je svim obrtnicima, poduzetnicima i članovima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva zaželio što bolje trženje i sklapanje novih poslova na sajmu, istaknuvši i da Udruženje obrtnika posebnu pozornost posvećuje obrazovanju i osmišljavanju projekata za EU fondove pa su tako dva već realizirana, dok su četiri u tijeku, a ukupna njihova vrijednost je oko 3 milijuna eura.

Pozdrave okupljenima uputili su potom predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je pozvao obrtnike, poduzetnike i članove OPG-ova da prate i jave se na županijske natječaje na kojima mogu dobiti i bespovratna sredstva za svoje projekte. Nakon što je župan Kožić sajam proglasio otvorenim, krenulo se i u obilazak štandova svih 70-ak izlagača te štandova 14 mjesnih odbora na Festivalu samoborske češnofke.

Tijekom dva dana, 28. i 29. ožujka, posjetitelji su od 9 do 19 sati u šatoru na Trgu kralja Tomislava mogli razgledati bogatu ponudu na štandovima i kupiti brojne proizvode po povoljnijim cijenama. Svojom atraktivnošću pozornost svake godine svakako privlači gastro i eno ponuda, jer posjetitelji mogu okusiti autohtonu ponudu salama i suhomesnatih proizvoda, bermeta, rakije, likera, vina, sokova, sira, meda, domaćih kolača i slastica. U nedjelju je održan i Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba, kada su se mogle besplatno degustirati salame s ovogodišnje 28. Samoborske salamijade.

Pozornost je privukao i Sajam starih zanata s licitarskim proizvodima, drvenim tradicijskim igračkama, pletenim proizvodima, onima od kože te metalna galanterija. Samoborske izdavačke kuće i ustanove iz kulture svoju ponudu su izložile na Sajmu knjiga i učila, a njima uz bok su se predstavile samoborske škole, udruge i domaće radinosti na Sajmu suvenira, nakita i tekstilnog rukotvorstva.

Raznolikosti sajma pridonijele su županijske robne marke, gosti iz Istre i Italije te Sajam prirode i zaštite okoliša na kojem su sudjelovali Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje. Pozornost je privukla i kočija Udruge uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac, s kojom se moglo provozati centrom Samobora. Za poseban vizualan ugođaj pobrinula se sekcija cvjećara Udruženja obrtnika, a za glazbene užitke bili su tu zborovi i društva s područja Grada (HPD Jeka, DZ Smješak, DZ Samoborček, PS Bailatino, Samoborske mažoretkinje, Klapa Poj Samobor, KUD Licitar iz Bregane, KUD Rakov Potok, VA Singrlice, Mažoret klub Unity S Pavučnjak, PG Burka, Samoborski plesni ansambl, FA Mladost, Gradska glazba Samobor, FA Petkov Breg i KUD Oštrc iz Ruda).

Organizator je bio Grad Samobor, suorganizatori Poduzetnički centar, Udruženje obrtnika, Turistička zajednica, Pučko otvoreno učilište i Komunalac, pokrovitelji Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma i Zagrebačka županija, a medijski pokrovitelji Radio Samobor i Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

M.Š.

Festival Samoborske češnofke

Najbolja češnofka dolazi iz Dubrave Samoborske

Fini mirisi širili su se Kleščićevom ulicom i Trgom Matice hrvatske, budući da je upravo taj prostor zaposjelo 14 mjesnih odbora, koji su pokazivali svoje umijeće na Festivalu samoborske češnofke. Već od jutarnjih subotnjih sati 28. ožujka posjetitelji su na njihovim štandovima mogli probati i sami procijeniti tko ima najbolje češnofke i ostalu ponudu, no za kvalitetu češnofki najmjerodavnija je bila prosudbena komisija, koju su ove godine činili Dubravko Viduč, Tomislav Skendrović i Krunoslav Znika. Zaista nisu imali jednostavan zadatak ocjenjujući okuse, mirise i izgled češnofki, a na kraju su odlučivale nijanse. Dokaz tome je i vrlo mala razlika u bodovima. Naime, prvo mjesto pripalo je MO Dubrava Samoborska s 278 bodova, samo bod manje imao je na drugom mjestu MO Velika Rakovica, dok je 275 bodova MO Hrastina bilo dovoljno za treće mjesto. Njima su pripale i vrijedne nagrade koje su osigurali Grad Samobor i Obrt Šančić. Četvrti je bio MO Mali i Veliki Lipovec s 273, a peti MO Cerje s 272 boda.

U ime pobjedničke ekipe svima je zahvalio predsjednik Mjesnog odbora Dubrava Samoborska Roman Runtas, ističući da su uložili dosta truda pri realizaciji nastupa na festivalu, a za češnofke najveća zahvala ide susjedu i prijatelju Kruni Rešetaru.

- Tu njegovu recepturu ove godine još nećemo otkriti - tajnovit je bio Runtas, dodajući da su prezadovoljni atmosferom koja je vladala na štandovima.

 

Širok spektar proizvoda dominirao je i na 11. izdanju Samoborskog proljetnog sajma

Arhiva 2015

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002