17.10.2015.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u povodu Dana grada

Samobor - još bolji i ljepši

U subotu, 17. listopada 2015., Grad Samobor proslavio je svoj 773. rođendan. Građani Samobora, njegovi gosti, prijatelji i posjetitelji, već su od 15. listopada mogli osjetiti rođendanski duh i svečano ruho grada posjećujući brojna zbivanja koja su se događala tijekom tjedna.

Ipak, treća subota u listopadu je onaj pravi dan, dan veselja i slavlja, dan kada se u centar grada sliju svi Samoborci dobre volje koji onda, kao pravi domaćini, sve svoje goste počaste "onak kak se šika" i "kak treba". A da im nije teško na leđima nositi ta pusta stoljeća dokazali su i ove godine.

Dan je to i kada naši gradski oci s ponosom svojim sugrađanima mogu pokazati što se sve napravilo u gradu tijekom godine i pohvaliti se brojnim prijateljima koji im rado dolaze u goste na njihov dan. Upravo u takvom duhu protekla je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora, održana u Hotelu Lavica, kojoj su nazočili i dugogodišnji vjerni prijatelji Samobora iz Italije, Makedonije, Jelse, susjednih gradova i brojni drugi.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora započela je izvođenjem himne Republike Hrvatske, koju su ovaj puta otpjevale naše mlade sugrađanke Janja i Lea Novosel, i minutom šutnje u počast poginulim braniteljima. Nazočne je u ime Gradskog vijeća Grada Samobora pozdravila zamjenica predsjednika Maja Gračanin, a nakon nje uzvanicima se obratio gradonačelnik Krešo Beljak.

Gradonačelnik Beljak s velikim je zadovoljstvom pobrojao tek najveće uspjehe i projekte koji su ostvareni tijekom godine, a i brojni su još u tijeku, te ponovio kako je Grad Samobor uspio bez većih posljedica i bez prireza izvući se iz dugogodišnje krize i postati grad u koji se vrijedi preseliti zbog brojnih pogodnosti i sigurnosti koju pruža svojim stanovnicima. Na tome je ponajviše zahvalio samoborskim poduzetnicima i obrtnicima koji vrijedno rade i sustavno pune gradski proračun, u čemu će ih Grad Samobor i nadalje poticati te im nastojati olakšati poslovanje. Zahvalio je gradonačelnik i svim građanima Samobora, jer oni su ti koji su svojom kulturom i ponašanjem svoj grad uvrstili u sam vrh najboljih hrvatskih gradova.

No, najveći dio svojeg govora Beljak je, zaista s pravom, posvetio svojim suradnicima. Počevši od svojih zamjenika - Sanje Horvat Iveković i Željka Stanca, do pročelnika upravnih odjela - Zvonka Župančića, Jure Horvata, Maria Anušića, Mladena Ogrinca, Hrvoja Frankića i Željka Radovanića, posebno je zahvalio svojim najbližim suradnicama Petri Aralici, Ani Vlah i Valentini Horvat i cijeloj njihovoj ekipi, jer svi oni svakodnevno odrađuju i više od onoga što im je u opisu posla. Nije gradonačelnik zaboravio pohvaliti ni direktore i ravnatelje uspješnih gradskih poduzeća i ustanova, a naglasio je i odličnu suradnju s Gradskim vijećem i njegovim predsjednikom Branimirom Šiljkom, što podrazumijeva stabilnost sadašnje koalicije HSS-a i SDP-a. Bila je to lijepa i iskrena gesta, jer, kako je priznao Beljak, svjestan je da s njim i nije baš lako raditi. Tu možemo samo dodati da su pohvale zaslužene, jer svi možemo potvrditi njihovu ljubaznost i, prije svega, puno veću dostupnost i brzinu rješavanja svakodnevnih problema naših građana. Govor gradonačelnika Beljaka bio je zatim potkrijepljen i kratkim filmom u kojem su prikazani najveći ovogodišnji radovi i projekti u Samoboru, njegovim mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Svoju zahvalnost građanima Samobora gradski čelnici iskazuju i dodjelom godišnjih priznanja i nagrada. Ove godine Plaketu Grada Samobora primili su iz ruku gradonačelnika Kreše Beljaka i zamjenice predsjednika Gradskog vijeća Maje Gračanin naši sugrađani Eduard Missoni, Josip Mojzeš, Marko Amić, Petar Tomašković, Slavko Šišak, Vlatko Bublić, Evica Vlahović, Mirjana Špoljar, Lovačka udruga Srna i NK Samobor. Nagrade Grada Samobora dobili su Mihael Paar, Brigita Mihina, DVD Otok, Udruga Etno fletno i Udruga U Duhu S Kristom. Najveće priznanje Grada Samobora, Nagradu za životno djelo, dobio je Želimir Štahan, koji se u ime svih nagrađenih i zahvalio na uručenim nagradama i priznanjima.

Veliku pozornost i dugotrajan pljesak izmamili su SUDAR Percussion i Matej Meštrović, kao i naš nagrađeni Mihael Paar, koji su sve prisutne oduševili, a za njih nikad nije na odmet i ponoviti, svojim iznimnim izvedbama i izborom glazbenog programa.

Gradonačelnik Beljak je po završetku svečane sjednice svoje goste i suradnike poveo u obližnju Brentu na izložbu gljiva, gljivarski kotlić i degustaciju vina, koje su priredile samoborska Vinarsko vinogradarska udruga i Gljivarska udruga Sunčanica, a potom i na zajednički ručak priređen za ovu svečanu prigodu u Hotelu Lavica.

M.K.

 
17.10.2015.

Gradska uprava, predstavnici mjesnih odbora i gosti iz Makedonije obišli završene komunalne i društvene objekte i gradska gradilišta

Gradilišta na sve strane

Gradska uprava, predstavnici mjesnih odbora i gosti iz Makedonije obišli završene komunalne i društvene objekte i gradska gradilišta

U petak, 16. listopada, uoči Dana grada, gradonačelnik Krešo Beljak, njegov zamjenik Željko Stanec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Branimir Šiljak i gradski pročelnici poveli su predstavnike mjesnih odbora i gradskih četvrti, goste iz prijateljskog makedonskog Velesa i novinare u obilazak Grada Samobora, njegovih mjesnih odbora i gradskih četvrti, kako bi dobili cjelovitu sliku svega što je učinjeno u protekloj godini, ali i budućih komunalnih i društvenih objekata i projekata čija je gradnja u tijeku.

U 10 sati ujutro krenulo se sa Stražnika ispred Osnovne škole Samobor, gdje je u tijeku izgradnja nove sportske dvorane vrijedne gotovo 9,5 milijuna kuna, što je i najveća ovogodišnja gradska investicija. Unatoč lošem vremenu unazad tjedan dana, pred izvođačima sljedeći tjedan predstoji postavljanje krova, koji će omogućiti da se u zimskom periodu obave daljnji radovi, pa je gradonačelnik Beljak izrazio zadovoljstvo što sve teče prema planu.

Sljedeća stanica bio je novootvoreni Fitness park Samobor izgrađen kod samoborske sportske dvorane, vrijedan 460.000 kuna. I on će svoj završni izgled dobiti u proljeće, kada se oboji betonska ploha.

Posve novi i jedinstveni sunčani sat, u koji su brojni donatori i građani uložili 65.000 kuna, izgrađen na Šetalištu uz mlinove, dar je Društva inženjera i tehničara Grada Samobora svim građanima i posjetiteljima našega grada kao posebna atrakcija.

Nakon obilaska užeg središta grada, opušteno se krenulo u obilazak okolnih naselja. Prvi su na redu bili Gradna, Medsave i Vrbovec, u kojima su uređene, rekonstruirane i asfaltirane ceste i pješačke staze, napravljen je rotor u Medsavama, a u Vrbovcu je završena nova odvodnja u odvojku Vrbančići.

U Farkaševcu se zastalo i provjerilo kako napreduju radovi na sanaciji odlagališta otpada Trebež. Ogromni strojevi i mašinerija koja na gradilištu radi nepropusnu membranu, kojom će se spriječiti moguće onečišćenje okoliša, dojmila se svih putnika u autobusu, a gradonačelnik je i gostima pojasnio kako je ovaj velik problem riješen bez ijedne gradske kune sredstvima EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša.

U Domaslovcu su gradske poglavare i njihove goste na lokalnom nogometnom stadionu dočekali predstavnici tamošnjeg mjesnog odbora uz prvu okrepu – domaće kobasice i prigodno piće.

Mještani Rakovog Potoka, Pavučnjaka, Galgova i Drežnika također su bili zadovoljni onime što je do sada kod njih napravljeno, jer su ove godine dobili nove pješačke staze, rekonstruirane su ulice u kojima je bilo problema s oborinskom odvodnjom i asfaltirani su novi kilometri cesta, a već imaju i planove za sljedeću godinu. Zastalo se i u vatrogasnom domu u Pavučnjaku, gdje su domaćini pripremili malu zakusku.

Punih 6 sati trebalo je da se autobus vrati u Gornji kraj, na Hamor, u kojem je također obnovljena cesta. No, vidjeli smo tek dio većih radova, jer tijekom godine radilo se i u Braslovju, Cerju, Grdanjcima, Kladju, Klakama, Rakovici, Bregani, Otruševcu, Molvicama, Klokočevcu, Rudama, Slanom Dolu, kao i ostalim gradskim četvrtima.

Zadnja postaja bilo je Smerovišće, kamo su naši gradski oci svoje goste odveli na zasluženi ručak, prokomentirali viđeno i razgovarali o svemu što još treba napraviti. No, svima je bilo jasno da se sustavno radi na dobrobit svih građana Samobora i u cilju ravnomjernog razvoja grada koji ponosno već niz godina nosi titulu jednog od najboljih gradova za život u našoj državi.

M.K.

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u povodu Dana grada

Gradska uprava, predstavnici mjesnih odbora i gosti iz Makedonije obišli završene komunalne i društvene objekte i gradska gradilišta

Arhiva 2015

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002