09.01.2015.

Prva ovogodišnja akcija Zaklade Ana Rukavina upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Apel za pomoć trogodišnjem Niki

Prva ovogodišnja akcija Zaklade Ana Rukavina upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Prva ovogodišnja akcija Zaklade Ana Rukavina upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održat će se u petak, 16. siječnja, od 11 do 13 sati, u tvrtki Otto Bock Adria d.o.o., Dr. Franje Tuđmana 14, Sveta Nedelja.

Akcija se organizira na inicijativu zaposlenika tvrtke Otto Bock Adria d.o.o. kako bi se pomoglo trogodišnjem Niki Bratoniću iz Bregane, kojemu je dijagnosticirana mijeloična leukemija. Za daljnje liječenje Niki je potrebna transplantacija koštane srži te je trenutno u potrazi za odgovarajućim nesrodnim darivateljem.

Iz Zaklade pozivaju da dođete, upišete se u Registar te ovom gestom povećamo šanse za izliječenje svim oboljelima od leukemije, limfoma i ostalih teških oštećenja koštane srži i naravno, hrabrom malom Niki.

Sve vas koji ne stignete na ovu akciju upisa u Registar podsjećaju da je upis moguć u KBC-u Zagreb (Rebro), Zavodu za tipizaciju tkiva (zelena zgrada, suteren, soba br. 9) svakim radnim danom od 8 do 14 sati, te u transfuzijskim centrima u sljedećim gradovima, vidi http://www.zaklada-ana-rukavina.hr.

U registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti, na način da popune pristupnicu i zdravstveni upitnik te daju uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti). Već ranije upisani potencijalni darivatelji ne trebaju ponavljati upis.

S.S.

 
09.01.2015.

Na prostoru samoborske gradske tržnice pušten u rad sustav podzemnih kontejnera

200.000 kuna za tržnicu bez neugodnih mirisa

Od petka, 9. siječnja, Grad Samobor, odnosno prostor gradske tržnice, bogatiji je za 7 kontejnera u kojima će se odvojeno prikupljati otpad u samom centru grada. Radi se o prvom podzemnom sustavu kontejnera u našem gradu, u koje će se odlagati miješani komunalni otpad, zeleni otpad, papir te plastična i metalna ambalaža. Dvije odvojene podzemne platforme brzo i učinkovito se spuštaju u zemlju i jednako brzo podižu za vrijeme pražnjenja, ne narušavajući tako izgled novouređenog prostora tržnice i bez smetnje za promet u Milakovićevoj ulici. Pravu vrijednost i svrsishodnost ovog sustava zbrinjavanja otpada naši sugrađani koji žive u centru, kao i prodavači na tržnici i posjetitelji Samobora, osjetit će već za prvih toplijih dana, jer neće biti neugodnih mirisa, a do tada će i ostatak prostora biti uređen kao šetnica, uz predviđenu fontanu, klupe za odmor i nekoliko kućica za prigodnu prodaju.

Projekt sustava podzemnih kontejnera vrijedan je oko 200.000 kuna, u kojemu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s 40% (80.000 kn).

Da Grad i Komunalac itekako brinu o otpadu i načinima njegovog zbrinjavanja, potvrdili su zamjenik gradonačelnika Željko Stanec i direktor Komunalca Ivica Karoglan, koji su, nakon što su provjerili kako funkcionira sustav podzemnih kontejnera, najavili i što se planira u tom dijelu ubuduće. Uz saniranje Trebeža, najveća i najvažnija stavka ostat će odvoz komunalnog otpada koji se sada deponira na Jakuševcu. Stoga u Gradu i Komunalcu traže nova rješenja, prvenstveno za odvajanje bio otpada, koji sada čini oko 40% sveukupnog otpada, a za koji se predviđa izgradnja kompostane u dijelu Trebeža koji nije planiran za sanaciju, dok za jeftiniji odvoz i deponiranje traju pregovori s Občinom Krško u susjednoj Sloveniji, koja je spremna prihvatiti ne samo odvojeni, već i miješani komunalni otpad.

Uz dobra iskustva gradova koji već imaju podzemne kontejnere i riješeno deponiranje ostalog otpada, Samobor bi u kratko vrijeme mogao postati jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji bi u potpunosti osigurao suvremen i ekološki način zbrinjavanja svog otpada.

M.K.

 

Prva ovogodišnja akcija Zaklade Ana Rukavina upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Na prostoru samoborske gradske tržnice pušten u rad sustav podzemnih kontejnera

Arhiva 2015

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002