15.04.2015.

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Jeftiniji najam terasa za ugostitelje

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

- Punjenje gradskog proračuna, koje je tek neznatno manje nego što je bilo prošle godine, uz velike uštede na rashodovnoj strani, garancija su da će se i ove godine ostvariti sve planirane aktivnosti Grada Samobora - rekao je na redovitoj dvotjednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Krešo Beljak. Iako su prihodi Grada poreznim promjenama smanjeni više no što se to prema prvim najavama moglo pretpostaviti, Grad će to nadoknaditi ove godine prihodima od ugovora s T-comom (1,8 milijuna kuna), a pojavili su se i zainteresirani ulagači za izgradnju jednog trgovačkog centra, što bi znatno moglo povećati prihode od komunalnog doprinosa, pa ove godine neće biti ugroženo poslovanje Grada i planirani projekti.

Ove je godine Grad tijekom zime proveo nekoliko natječaja za asfaltiranje cesta pa su na vrijeme izabrani izvođači. Među najvećima je prometnica u Medsavama, a time će se završiti modernizacija prometnica u nizinskom dijelu uz novi nasip. Tu je i veća dionica u MO Pavučnjak, Ulica Mokrice. I tu je izvoditelj izabran i ovih bi dana trebali započeti radovi. Već prije izabran je izvoditelj radova za novu Sportsku dvoranu OŠ Samobor. Iako je potpisan ugovor, dogovoreno je, na prijedlog struke, da se s početkom radova pričeka do kraja školske godine zbog specifičnih prometnih uvjeta na početku Stražničke ulice. Tamo će svakodnevno, pogotovo u vrijeme kad krene rušenje dvorane, prolaziti na desetke kamiona i to bi ugrožavalo sigurnost djece pri dolasku u školu. Zato će radovi započeti kad završi školska godina, tako da bi tijekom ljeta potencijalno najopasniji radovi bili završeni. Izgradnja dvorane trebala bi trajati 10 mjeseci, a gradonačelnik Beljak je naglasio da je Grad zahvalan Zagrebačkoj županiji što sudjeluje s 2,5 milijuna kuna u ovoj investiciji. Osim toga, rekao je Beljak, Grad očekuje i od ministra Zmajlovića najavljenih dodatnih 1,8 milijuna kuna od države, odnosno Fonda za zaštitu okoliša, budući da se radi o energetski visoko učinkovitoj građevini. Fond za zaštitu okoliša financirat će najvećim dijelom i 100 milijuna kuna vrijedan projekt sanacije odlagališta otpada Trebež, no taj je projekt sada u fazi "mirovanja", jer traje period za davanje potencijalnih žalbi.

Gradonačelnik Beljak posebno je pohvalio rad samoborskog Komunalca te rekao da zadovoljstvo poboljšanim radom njegovih službi sve češće ističu i građani. Kao pozitivan primjer naveo je da je već sada u 80-postotnom iznosu počišćena sipina s ulica i cesta (ne samo u centru Samobora, već i u mjesnim odborima), dok se lani taj posao razvukao sve do jeseni.

Prema novom Zakonu o udrugama i novoj Uredbi o kriterijima za financiranje udruga, bit će puno kompliciranije financiranje udruga, odnosno udovoljavanje njihovim traženjima, rekao je gradonačelnik Beljak. Do sada se moglo iz sredstava pričuve davati određena sredstva udrugama za neke posebne aktivnosti (o tome se odlučivalo na kolegiju, ako je sredstava bilo). Nažalost, sada to više neće moći tako, već će se za sve morati raspisivati natječaji i potpisivati ugovori, a udruge će ta sredstva morati i pravdati, ne samo Gradu, već i Ministarstvu financija.

- S druge strane to je dobro, rekao je Beljak, jer će oni korisnici koji su pokušavali raditi mimo zakona (bez održavanja skupština, bez davanja izvješća...) biti ubuduće onemogućeni. A to će pak značiti više novca za one udruge koje rade dobro, jer Grad ne kani smanjivati ukupnu masu sredstava za te namjene - naglasio je Beljak. Da bi se udruge što bolje upoznale s novim pravilima financiranja i promjenama u zakonu, Grad će 25. travnja organizirati za njihove predstavnike seminar na tu temu.

Gradonačelnik Beljak rekao je također da se nada da će do kraja godine Park šuma Tepec – Anindol povratiti dio sjaja koji ju je prije krasio, jer je pri kraju dogovor između Grada, samoborskog Komunalca, Hrvatskih šuma i Zagrebačke županije, odnosno Ustanove za zaštitu prirode Zeleni prsten, a tu se aktivno već uključila i udruga Oživljena povijest.

- Park će se u dogledno vrijeme sigurno urediti, a Grad će se pobrinuti da u svom proračunu osigura sredstva za tu namjenu (za klupe, nove sadnice smreka...) - rekao je Krešo Beljak.

A nove metalne klupe, koje su već naručene za novouređeni trg uz tržnicu i bit će postavljene sljedećeg tjedna oko nove fontane, najavio je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec. U blizini fontane bit će postavljena i terasa obližnjeg kafića, a bude li još zainteresiranih zakupaca za prostor uz fontanu na novom trgu, Grad Samobor će razmotriti te zahtjeve i udovoljiti im, najavio je Stanec. Također, podsjetio je da su, kako bi olakšali uvjete poslovanja ugostiteljima, smanjili cijene zakupa javnih prostora za terase ugostiteljskih objekata. To je za sada napravljeno odlukom gradonačelnika, jer se terase naplaćuju od 1. travnja, a u pripremi je za Gradsko vijeće nova Odluka o zakupu javnih površina. Cijena zakupa u tzv. nultoj zoni (Trg kralja Tomislava) smanjena je najmanje, sa 75 na 70 kuna po metru četvornom, dok su nove cijene za 1. zonu 40 kn , za 2. 30 kn i za treću 15 kuna. Novost je i mogućnost plaćanja unaprijed jednokratno, uz 10% popusta.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković najavila je da od sutra počinju predbilježbe u Dječjem vrtiću Izvor za upis prve generacije polaznika Montessori programa. Ovaj program sadrži jedinstven pristup svakom djetetu i njegovim individualnim potrebama, dijete neometano uči kroz igru, a velika sloboda pruža mu mogućnost da neovisno razvija vlastite potencijale. Vrtić ima educirane odgajatelje i dobio je sve potrebne dozvole. Grad će također sufinancirati ovaj program, no budući da se radi o posebnom programu i o manjim grupama, cijene će biti za roditelje nekoliko stotina kuna više od ostalih u gradskim vrtićima. Ovisno o interesu, odlučit će se u kojem će se objektu provoditi program.

Na novinarsko pitanje o glasinama da prelazi u politički tabor Ive Josipovića, Krešo Beljak je odgovorio kako bi njegovi politički suparnici bili najsretniji da ga uopće nema, a kad to nije moguće, izmišljaju razne stvari, kao što je i ova. Za primjer je naveo i slučaj kada su prije nekoliko dana na Trgu kralja Tomislava bila parkirana dva kombi vozila Pravosudne policije (koji su selili Državno odvjetništvo u Novi Zagreb), odmah su se na Facebooku i po Gradu pojavile priče da Državno odvjetništvo, odnosno Pravosudna policija, iznosi materijale iz Gradske uprave, što je također neistina. Beljak je naveo da se neistine objavljuju i na portalu Naš grad Samobor, koji zlorabi ime Grada Samobora, a radi u principu za određenu političku stranku (koja nije HSS niti SDP). Beljak je podsjetio da je na tom portalu prije nekoliko mjeseci pisalo da je na prodaju pa je očito da je i promijenio vlasnika.

Gradonačelnik Beljak podsjetio je da su ove godine parlamentarni izbori, a da Grad Samobor (ne računajući neke ljude koji imaju prebivalište u Gradu Samoboru) od Ivice Bedeničića 1995. godine nije imao saborskog zastupnika te smo po tome vjerojatno raritet u Hrvatskoj. Ipak, Krešo Beljak je uvjeren da će se to na ovim izborima promijeniti i da će Samobor dobiti priliku da ga netko zastupa i na državnoj razini.

Krešo Beljak je napomenuo i da su samoborski HSS i SDP radili istraživanje (o stranačkom trošku), koje je pokazalo da je popularnost ove koalicije čak nešto malo veća nego prije dvije godine, kada su dobili izbore, što dovoljno govori o njihovom radu i u drugom mandatu.

D.K.

 

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Arhiva 2015

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002