19.05.2015.

Tradicionalna akcija "Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina, powered by Renault"

Samoborski i jaskanski poštari zvone četiri puta

Obični poštari zvone dva puta. Samoborski i jaskanski zvonili su po četvrti puta po žumberačkim vrletima u već tradicionalnoj akciji "Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina, powered by Renault". Ove godine pedesetak je poštara izvlačilo prastaru olupinu, čijeg se originalnog izgleda ne sjećaju ni u tvornici u kojoj su automobil napravili.

Najmanje četrdeset godina trunula je Opel Olympia u blizini kapelice Presvete Bogorodice Efeseke u Čeičkoj dragi, do koje je zbog zaraslih putova bilo moguće doći jedino pješice te golim rukama otpremiti olupinu u reciklažno dvorište.

Tako se ponovilo pravilo da se i olupinu voziti može, kad se hrabre ruke slože. Uz članove ekološke udruge Zelene stope, koja je i organizirala ovu akciju, pomoć su pružili Hrvatska pošta i Hrvatski sindikat Pošte, a župni ured u Grabru tom je prilikom pretvoren u poštansko odmaralište. Akciju je pohvalio i župnik u Mrzlom Polju Gorazd Bastašić, koji je i za sljedeću godinu najavio sudjelovanje u poštanskoj procesiji, a poštari najavljuju da će zvoniti tako dugo dok i posljednji odbačeni limeni ljubimac ne završi na reciklažnom dvorištu. Također pozivaju i ostale kolege iz cijele Hrvatske da se pridruže akciji.

Romeo Ibrišević

 
19.05.2015.

Velik uspjeh samoborskog OPG-a u Londonu

Commended by Decanter Župančiću

Najprestižnije svjetsko ocjenjivanje vina Decanter World Wine Awards 2015, u organizaciji najznačajnijeg svjetskog časopisa i portala Decanter, sa sjedištem u Londonu, donijelo je među pristiglih na ocjenjivanje gotovo 15 000 uzoraka vina iz svih dijelova svijeta priznanje za kvalitetu i jednom vinu kojeg u svom vinogradu na području Samobora proizvode ugledni vinari i vinogradari Vlado i Zdravko Župančić, vlasnici OPG-a Župančić. Ovo je prvi puta da je neki od vinara samoborskog podneblja dobio ovako značajno i visoko priznanje.

Priznanje je obitelj Župančić ovaj puta dobila za mješavinu bijele sorte Plemenitaš cuvee 2013.

- Kada smo slali naš uzorak u London zaista se nismo nadali da bi uopće u "poplavi" kvalitetnih vina mogli doći u bilo kakvu konkurenciju za priznanje. Ovime se potvrdilo da smo zaista na pravom putu u proizvodnji vina i da je ovo, nama do sada sigurno najznačajnije priznanje, samo nit vodilja što i kako dalje - rekao je Zdravko Župančić.

Inače, vina su se ocjenjivala metodom od 0 do 100 bodova, a da bi se dobilo priznanje Commended by Dencanter potrebno je imati najmanje 82 boda.

- Iako još službene rezultate očekujemo, nedvojbeno je da smo imali više od 82 boda. Vjerujte, to je izniman uspjeh - rekao je Župančić.

Sve pristigle uzorke vina ocjenjivali su svjetski poznati enolozi, na čelu sa Steven Spurrierom.

- Ova nagrada za naše bijelo vino priznanje je mukotrpnom svakodnevnom radu u vinogradu i u našem podrumu, kao i ulaganju u obiteljsku vinariju, s naglaskom na podizanje kvalitete vina i samo je dodatan poticaj za samopouzdanje u našem radu. Jasno da ovom nagradom podižemo naš imidž i prepoznatljivost vina koje proizvodimo, ali pridonosimo i ukupnoj kvaliteti vina s područja Samobora i Zagrebačke županije. Mislim da mogu reći da na ovaj način pridonosimo i značenju Hrvatske kao prepoznatljive zemlje kvalitetnih vina. Nećemo stati. Imamo zaista velike planove, koje polako ostvarujemo. Sada će s plasmanom naših vina biti nešto lakše, jer smo na karti svjetske ponude.

Župančićev vinograd i vino Plemenitaš cuvee 2013 osvaja najveća svjetska tržišta, iako dolazi iz relativno malog vinogorja kakvo je ovo samoborsko.

- Tu smo, znamo kako, a i naše razmišljanje, uz nezaobilazan trud i stalnu edukaciju, mora donijeti rezultat. Ovo je priznanje potvrda svega što radimo i u što ulažemo - završio je Župančić.

F.S.G.

 

Tradicionalna akcija "Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina, powered by Renault"

Velik uspjeh samoborskog OPG-a u Londonu

Arhiva 2015

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002